Moet Blendle eigenlijk geen prijs bij het artikel tonen?

blendle-kopenKrantenartikelsite Blendle verkoopt artikelen zonder te melden wat die kosten, meldden diverse lezers me. Weliswaar kun je achteraf een aankoop terugdraaien en het gaat maar om dubbeltjes per artikel, maar toch. Mag dat, een nieuwsbericht verkopen zonder vooraf te zeggen wat dat kost?

De wet is vrij streng als het gaat om online verkopen. De prijs is “essentiële informatie”, en wie die niet toont begaat een oneerlijke handelspraktijk (art. 6:193e BW). Dat maakt de overeenkomst annuleerbaar door de consument.

Ook geldt specifiek bij online handel (waar Blendle ook onder valt) dat je (art. 6:230m BW) moet melden:

de totale prijs van de zaken of diensten, met inbegrip van alle belastingen, of, als door de aard van de zaak of de dienst de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, de manier waarop de prijs moet worden berekend, en, in voorkomend geval, alle extra vracht-, leverings- of portokosten en eventuele andere kosten of, indien deze kosten redelijkerwijs niet vooraf kunnen worden berekend, het feit dat er eventueel dergelijke extra kosten verschuldigd kunnen zijn.

Doe je dat niet, dan is de consument niet gebonden aan je overeenkomst. Oké, dan mag hij het artikel ook niet meer lezen maar dat is een tikje mosterd na de maaltijd natuurlijk.

Blendle rechtvaardigt hun keuze als volgt:

Door de prijs al in de brief te vermelden, zou er een gekleurde selectie ontstaan. Je zou een artikel misschien constant beoordelen op basis van de prijs, in plaats van op de inhoud. Wij denken dat het beter is als je achteraf beoordeelt of het artikel dat bedrag waard was.

Dat is sympathiek en op zich creatief (en nogmaals, het gaat om dubbeltjes) maar het klopt niet met de wet. Die laat geen ruimte voor welke motivatie dan ook waarom je de prijs niet hoeft te tonen.

Maar wacht. Blendle werkt eigenlijk niet met een aparte aankoop per artikel. Volgens de “leukste algemene voorwaarden” (ik neem aan omdat ze zo triviaal ongeldig zijn wegens niet op kunnen slaan en wegens de hilarisch ongeldige exoneratie en wijzigingsbedingen) gaat het zo:

Bij inschrijving maak je een online ‘portemonnee’ aan. Deze kun je aanvullen met een bedrag tussen €5,- en €150,- door middel van een betaling aan Blendle. Onze betaaldienstverlener, Adyen BV, verwerkt deze betalingen. Het tegoed kun je aanwenden om toegang te krijgen tot edities en artikelen. Als een artikel niet bevalt, kun je simpel je tegoed terugkrijgen. Dat kan tot 24 uur na de aankoop. Er geldt een fair-use-policy: als we het idee krijgen dat je misbruik van deze optie maakt kunnen we de optie blokkeren. We laten je het in dat geval uiteraard weten. Aangeschaft tegoed wordt enkel teruggestort bij bijzondere omstandigheden. In een dergelijke situatie wordt het resterende deel van het aangeschafte bedrag teruggestort. Wij zijn namelijk verplicht het tegoed dat reeds gebruikt is, uit te betalen aan de uitgevers.

De betaling die je doet naar die portemonnee is natuurlijk wél volgens de regels. Je kiest zelf welk bedrag je erin doet, dus daarmee is de prijs van die opwaardeertransactie vooraf bekend. Niks aan de hand dus.

Maar dat gaat me te snel: de aanschaf van een artikel kost geld, en of dat nu uit een tegoed komt of uit een aparte betaaltransactie, het is een betaling. En ik zie geen reden waarom de wet daar niet op zou gelden. Als bol.com zou werken met online tegoed (zoals bij hun cadeaubonnen) en dan zou zeggen “we willen niet dat je onze producten beoordeelt op prijs, vandaar dat we achteraf melden wat er uit je tegoed is gehaald”, dan zou dat toch heel raar zijn? Waarom bij nieuwsberichten dan niet?

Arnoud

12 reacties

 1. Hoe het op hun website geregeld is weet ik eigenlijk niet, maar de blendle app (iig op iOS) toont wel degelijk prijzen bij de artikelsnippets die ze tonen. Rechtsboven te vinden in een nogal onhandige kleur grijs.

     1. Wacht even, puur het klikken op een link van een derde partij autoriseert een betaling (van je tegoed), zonder eerst om een bevestiging te vragen? Dat is echt heel erg fout…

      (En ik kan me voorstellen dat dat in combinatie met CSRF nogal wat ‘leuke’ situaties op kan leveren.)

   1. Zo’n popupje zou heel vervelend zijn. Het fijne van blendle is juist dat het zo vloeiend gaat allemaal. Elke extra klik is er een teveel. Dat is heel anders bij het kopen van een wasmachine bij bol.com, daar wil je best wat vaker klikken. Misschien zouden ze zo’n “klik-OK” popup/pagina opt-in of opt-out kunnen maken.

    1. Of gewoon zoals Amazon het aanpakt bij Kindle: een “1-click”-knop. Dan staat de prijs er gewoon, maar kost het je maar 1 klik om iets te kopen en het direct te kunnen lezen. Nog steeds lekker vloeiend en snel dus, maar wél met inbegrip van de prijs zodat iedereen tevreden is.

 2. Wat als er in plaats van geld, in een virtuele portemonnee, ‘credits’ of ‘coins’ of iets dergelijks worden aangeschaft bij het opwaarderen? Zoals dat ook in veel online games gebeurt. Het lezen van een artikel is dan eigenlijk geen aankoop meer, dus gelden de regels daarvoor niet.

  Het zou natuurlijk wel netjes zijn als je op een betaald artikel komt via een link eerst om bevestiging te vragen. Misschien handig om na het lezen van een artikel direct uit te loggen?

  1. Ik denk dat je ook met ‘credits’ of ‘coins’ aankopen doet. Maar blendle zou de oplossing wel in die richting kunnen zoeken. Het gaat ze natuurlijk helemaal niet om dat “beoordelen op prijs”, maar om het feit dat ze er uit zien als geldwolven en goedkoop als ze overal een bedrag achter zetten. Als ze dat willen oplossen, moeten ze gewoon prijscategorieën maken, en dan “premium” achter het stuk zetten in plaats van “50ct” . En natuurlijk: geld afschrijven zonder waarschuwing is echt iets wat ze NIET moeten doen.

 3. Misschien is het nog interessant om erbij te betrekken dat het saldo ook automatisch kan worden opgewaardeerd, wanneer het onder €1 komt te staan. Open je dus per ongeluk een artikel, kan er dus een bedrag van €10 worden afgeboekt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.