Hoe krijg ik na bestelling akkoord op het contract?

dode-boom-papier-contractEen lezer vroeg me:

Hoe laat ik een klant na een online bestelling het beste akkoord gaan met een contract? We werken nu met documenten die ze moeten uitprinten, ondertekenen en retourneren maar dat is nogal bewerkelijk.

Het plaatsen van een bestelling is juridisch gezien hetzelfde als een akkoord op een contract. Een ondertekening is zelden echt van belang, tenzij je bang bent dat klanten gaan ontkennen iets besteld te hebben.

Toch zie ik veel bedrijven die nog steeds een bestelling via een prachtige webshop uiteindelijk laten uitmonden in een stuk papier dat je moet printen, ondertekenen en opetenterugsturen, waarbij een scan per mail vaker niet dan wel in orde is. Heel raar, en ik kan afgezien van “dit doen we al dertig jaar” daar eigenlijk geen goede reden voor bedenken.

Natuurlijk, een ondertekend stuk papier levert tussen partijen dwingend bewijs op van wat ze hebben afgesproken. Je staat dus sterker. Alleen: het gaat dan om geschillen waarbij de klant zegt “ik heb nooit iets besteld” of “de prijs was toch echt 5 euro” of iets dergelijks. In mijn ervaring gaat het zelden over wat er in het afsprakendocument staat, maar juist over hoe je dat moet interpreteren. Of over wat je juist niet had opgeschreven. “Er staat niks over btw maar zakelijke prijzen zijn toch altijd ex” of “ze zijn #cc0000 van kleur en we hadden toch #dd0000 verwacht” bijvoorbeeld. Daar kom je ook met een getekend contract niet zonder kleerscheuren uit.

Bij automatische incasso ligt het een heel klein beetje genuanceerder. Formeel moeten incasso’s op papier, en is een online gezet vinkje met “Ik geef toestemming voor deze incasso” niet rechtsgeldig. Maar in de praktijk is dit zó ingeburgerd dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat dat ooit nog een probleem wordt. Bovendien, als je een incasso intrekt dan moet je natuurlijk nog steeds gewoon je rekening betalen als je een overeenkomst hebt.

Arnoud

13 reacties

 1. Er is toch ook een wet die zegt dat als een bedrijf mij ongevraagd iets toestuurd heeft, ik dat simpelweg mag houden? En dat daarom bedrijven iets meer bewijs dan een vinkje op een electronisch formulier willen hebben dat ik echt iets bested heb?

  Maar als oplossing misschien via iDeal een aanbetaling laten doen van 1 euro, met omschrijving “aanbetaling t.b.v. bestelling xxxx”. Dan weet je ook zeker dat iemand iets echt wil hebben?

  1. Het lijkt me toch niet dat het zo makkelijk is. Als ik nu voor mijn buren iets ga bestellen en zij ontkennen iets besteld te hebben dan mogen ze het nog steeds niet zo maar houden.

   Als je als bedrijf aannemelijk kan maken dat het echt besteld is door iemand met die gegevens dan lijkt het me dat je het gewoon terug moet sturen…

  2. Er is toch ook een wet die zegt dat als een bedrijf mij ongevraagd iets toestuurd heeft, ik dat simpelweg mag houden?

   Nee, je moet volgens mij doen wat redelijk en billijk is anders handel je onrechtmatig. Dus contacteer de verzender en bied ze de gelegenheid om het item weer op te laten halen of terug te zenden onder rembours of spreek een andere regeling af. Of als je kan zien dat de bedoelde ontvanger in je buurt woont contacteer die ontvanger en geef die het pakje of laat het afhalen.

  3. Dat geldt alleen bij ongevraagde toezendingen die bedoeld zijn om jou over te halen het te kopen. Een bestelling is niet bedoeld om jou over te halen iets te kopen, je hébt het al gekocht. Art. 7:7 BW lid 1:

   Degene aan wie een zaak is toegezonden en die redelijkerwijze mag aannemen dat deze toezending is geschied ten einde hem tot een koop te bewegen, is ongeacht enige andersluidende mededeling van de verzender jegens deze bevoegd de zaak om niet te behouden, tenzij het hem is toe te rekenen dat de toezending is geschied.

   Als je buurman dus iets bestelt en het bij jou bezorgt, dan mag jij niet aannemen dat het is “geschied ten einde hem tot een koop te bewegen” want er staat niets bij dat jou aanmoedigt dat product te kopen. De “Hier uw gratis proefexemplaar als u niets doet zit u 2 jaar vast aan een maandelijkse zending à €49,95” zendingen van vroeger zijn wél bedoeld om jou dat abonnement aan te smeren.

   1. Geldt dit trouwens ook voor digitale toezendingen (email) ? Sinds ik een vacature online heb gezet, word ik bestookt (spam) door allerlei recruitmentbureaus waar ik nooit om heb gevraagd. Soms sturen ze geanonimiseerde CV’s waarvan ik de kandidaat alsnog online kan vinden. De meegestuurde Algemene Voorwaarden voel ik me uiteraard niet aan gehouden.

 2. Een getekend incassocontract wil je vooral omdat de bank deze opvraagt als de klant de incasso wilt terugtrekken. Tot iets van 60 dagen kan dat altijd, zonder getekend contract kan dat tot 13 maanden. Dan ben je toch blij als je een getekend contract hebt en niet 13 maanden aan betalingen van die klant teruggetrokken ziet worden, en de klant vervolgens met de noorderzon verdwijnt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.