Mogen wij aangekochte foto’s ook op Linkedin publiceren?

stockfoto-stockphoto-stock-sxc.jpgEen lezer vroeg me:

Bij ons bedrijf bloggen veel medewerkers, en daarbij plaatsen we dan foto’s uit betaalde beeldbanken. Die blogs zetten we ook door op bijvoorbeeld LinkedIn, maar mag dat eigenlijk wel? Zo’n LinkedInprofiel zien wij als eigendom van de medewerker, dus treden we dan niet buiten de licentie die voor ons bedrijf geldt?

Heel formeel geldt het gebruiksrecht alleen voor de koper, het bedrijf dus. Een ander – ook als die toevallig werknemer is – mag dat recht niet uitoefenen.

Echter, werknemers mogen de foto gebruiken voor alles dat met het werk te maken heeft. Dan is het formeel gezien nog steeds het bedrijf dat de foto gebruikt. Een werknemer is niet meer dan een handje van het bedrijf.

Of werknemers zo’n foto op Linkedin mogen zetten, hangt er dus vanaf hoe jullie Linkedin inzetten bij het werk. Zijn deze blogs deel van het werk? Het lijkt me van wel, en mensen publiceren het ook vanuit hun functie. Dus dat zie ik dan als publiceren van het bedrijf met de naam van een handje erbij.

Dit wordt nog wel eens ingewikkeld bij een profielfoto. Die is ook gemaakt (en betaald) bij de huidige werkgever, dus die mag dan niet zomaar worden meegenomen. Maar voor werknemers is die foto ‘hun’ foto en dus logisch dat je ‘m blijft gebruiken.

Arnoud

5 reacties

  1. Ik zie een ander probleem dan ‘mogen de foto’s gebruikt worden’.

    In de vraag staat ‘ Die blogs zetten we ook door op bijvoorbeeld LinkedIn’. En even verder ‘Zo’n LinkedInprofiel zien wij als eigendom van de medewerker’. Dat wringt toch wel wat.

    Oftewel het LinkedInprofiel is van de werknemer, maar waarom zou hij er dan werkgeversdingen op zetten? Is er echt geen sociale druk om hieraan mee te werken, doen ze dat allemaal volledig vrijwillig? Oftewel het LinkedIn profiel is van de werkgever, maar waarom dan zeggen ‘we zien het als eigendom van de medewerker’.

    Dit lijkt op een geval van een regel verbuigen, en dan verbaasd zijn dat een andere regel niet meer netjes past.

  2. Wacht even, die profielfoto. Dat kun je wel ver doortrekken. De werkgever zegt: Joh, zet even een selfie van jezelf op Linked-in. De werknemer gehoorzaamd, in de hoedanigheid als werknemer. De foto is in opdracht van de werkgever gemaakt, in de tijd van de werkgever… en dus eigendom van de werkgever.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.