Amerikaanse internetproviders mogen binnenkort de internetgeschiedenis van hun klanten verkopen aan derden, meldde Ars Technica vorige week. Een besluit van die strekking is door zowel Congres als Huis van Afgevaardigden aangenomen. Het besluit verklaart een eerdere regel van de toezichthouder FCC ongeldig, waarin werd bepaald dat alleen met aparte opt-in dergelijke gegevens mochten worden verzameld en verkocht.
Het achterliggende argument lijkt te zijn dat de advertentiemarkt te veel in het voordeel van social media en zoekdiensten is. Die kunnen van alles en nog wat verzamelen en verkopen, en toestemming regelen ze met onleesbare gebruiksvoorwaarden die iedereen toch wel accepteert. Terwijl die arme zielige ISPs alle investeringen in infrastructuur mogen doen en dan niet eens een advertentietje hier of daar mogen doen om een centje bij te verdienen. Mogelijk zit er ook een stukje politiek achter, nu de huidige president de visie lijkt te hebben dat toezicht eigenlijk überhaupt een slecht idee is.
Elders wijst Bruce Schneier erop dat de belangrijkste pijn er hier in zit dat je gewoon niet van provider kunt wisselen. In theorie zou je kunnen stoppen bij Facebook (hoewel ik dan denk: moehaha yeah right) maar van provider wisselen is vaak gewoon onhaalbaar omdat er geen alternatief ís. Je onttrekken aan deze monitoring zou wellicht kunnen met een VPN, maar dat zijn weer forse extra kosten en vaak verminderde prestaties.
In Nederland zou dit nauwelijks te doen zijn. Privacy op internet is verankerd in Europese regels; ons parlement is niet eens bevoegd om zulke regels te maken waarbij opt-in zou worden afgeschaft. Weer zo’n juridisch verschil met de VS: privacy is daar beperkt tot wat je met de gordijnen dicht thuis doet, en dat gegevens over jou privacygevoelig zijn, wil er eigenlijk gewoon niet in bij ze.
Arnoud
Ik weet niet of het juridisch nog uitmaakt… maar worden de gegevens per persoon verkocht, of meer samengevoegd met anderen maakt nogal uit of je verkoopt “arnoud bezoekt in de avonduren die en die website” of “klanten in postcodegebied 1234 bezoeken ’s avonds meestal die en die websites”. En ik las dat de eerste mensen al gaan proberen om de browse-geschiedenis van de politici op te kopen.
(On a side note: ze zouden ook moeten verplichten om politici, net als F1 coureurs en voetbal-spelers de namen van hun sponsoren op hun kleding te vermelden, dan weet je wie wie gekocht heeft.)
Samengevoegd. Individuele gegevens worden in de V.S. beschermd onder 47 U.S. Code § 222 https://www.law.cornell.edu/uscode/text/47/222 . Die zijn dus nog steeds beschermd.
VPN duur en verlies van prestaties? Dat was vroeger misschien zo maar nu heb je ren goede VPN voor 60-80 euro per jaar en – tenzij je een zware downloader bent – zonder merkbaar verlies van prestaties (ik kijk gewoon BBC en Netflix via de VPN). Ook zonder dat Nederlandse ISPs gegevens mogen verzamelen is een VPN een goed idee.
Als Amerikaan moet je dan wel een VPN provider buiten de VS nemen anders gaat de VPN provider er met jouw browsegeschiedenis vandoor.
Ik denk dat dat wel meevalt. Bovendien kun je wel makkelijk een andere VPN provider kiezen, in tegenstelling tot internet provider. VPN providers marketen nu sowieso al op gebied van privacy. Dus dat komt denk ik wel goed.
Je zegt verkopen. Dat betekent dat als ze verkocht zijn de provider ze ook niet meer heeft toch? Tenminste, dat is wat ik me herinner uit tien jaar blogposts. Kan ik mijn gegevens dan onbereikbaar maken voor aderteerders en ongewenste overheidsinstanties door ze zelf te kopen? Zal wel weer niet door de giecheltoets heen komen.
Ik denk eerder dat je voor toegang tot hun database met klantdata betaalt, zoals nu ook al werkt met de rest van de datamining bedrijven. Dus niks eenmalig verkopen.
Ik vraag me af hoe het zit met data van mensen van buiten de VS die over het netwerk van de providers heen gaat. Hoe is die data dan alsnog beschermt volgens de EU regels?
Ja of ISP’s met Amerikaanse banden. Ik zit bij Ziggo en dus Liberty Global. Ja die zullen vast aan de europeese regelgeving moeten voldoen, maar zolang ze een lange arm naar de VS hebben…
Voor klanten met een aansluiting in Nederland geldt het Nederlandse recht en dus ook de Wbp. Die is bij providers met een vestiging in Nederland ook makkelijk te handhaven.
Je schrijft: “Een besluit van die strekking is door zowel Congres als Huis van Afgevaardigden aangenomen.” Even betweterig doen: het Congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigen. Je bedoelt “…zowel Senaat als Huis…”
Ook even mierenneuken:
Met andere woorden, internetgebruik van klanten was altijd al vogelvrij en er veranderd praktisch dus helemaal niets. Enkel nieuwe regels die pas eind dit jaar actief zouden worden zijn geschrapt.Dit creëert misschien wel weer markt voor ISP’s om internet aan te bieden voor mensen die gesteld zijn op privacy. Natuurlijk achterlijk dat privacy iets is waar je op zou kunnen concurreren. Klinkt een beetje als “Nu zonder vergif!” op een pak melk…
In de VS komt het regelmatig voor dat internetproviders juridisch beschermde regionale monopolies hebben; dan mag je niet eens concurrerende diensten aanbieden. Als de regering Trum regulering aan zou willen pakken zouden ze daar moeten beginnen, zodat monopolies niet meer beschermd worden, en concurrentie überhaupt mogelijk wordt.
Sorry, maar ik ga er nu toch iets van vinden. Wat is dat toch voor een wereldvreemd idee dat leven zonder Facebook niet mogelijk zou zijn (zoals Arnoud ook al in eerdere posts heeft laten merken). De zelf opgelegde beperking en gewenning om mét Facebook te werken is een keuze die je ook weer ongedaan kan maken. Ik zeg dus zeker niet dat je Facebook niet kan/mag/moet gebruiken, maar ik ben het er niet mee eens om het niet-gebruik van Facebook als een niet reële optie weg te zetten. /einde mening
Eens, vond ik ook een vreemde aanname. Ik ben een goed uitziende, hippe / populaire Googler-gone-ondernemer met veel affiniteit voor alles tech, web, en alles wat stereotypisch populair is onder mijn hokjesgenoten (fitgirls, horloges, muziek etc), maar in tegenstelling tot iedereen om me heen heb ik mezelf al bijna 4 jaar geleden ont-facebooked. HEERLIJK. Ok, ik spreek sommige “vrienden” nu wat (veel) minder, en moet even bijgepraat worden als ik in een groep mensen zit die het over de laatste celebrityroddel heeft, maar daar wen je vrij snel aan. Het geeft vooral een soort innerlijke rust. Wel is het handig om een leeg dummy account te hebben voor FB, zodat je eventuele FB-only content kan lezen of klanten / sollicitanten kan screenen zoals ik vaak moet doen.
Heb trouwens op een gegeven moment ook maar m’n TV abonnement opgezegd, en mis verrassend weinig.
Om maar weer even on-topic te gaan: Ik vraag me af in hoeverre het in de toekomst mogelijk gaat zijn om zelf je eigen ISP te maken/worden. Net zoals mensen nu steeds savvy’er worden en hun eigen servers opzetten vanwege vergelijkbare redenen (en geld), lijkt mij een logische volgende stap dat iedereen ook zelf zijn eigen internettoegang maakt en bepaalt, right?