Mag je de muziek hacken bij je ex-werkgever?

Radio-dj Giel Beelen heeft het begin van zijn nieuwe ochtendshow aangegrepen voor een opvallende promotiestunt, las ik bij de NOS. Hij ‘hackte’ een plaat die werd gedraaid bij zijn oude werkgever 3FM om reclame te maken voor zijn nieuwe programma. “Ik denk dat we effe van iemand het wachtwoord moeten wijzigen”, concludeert de NOS-opvolger. Dus, mag je de muziek hacken bij je ex-werkgever?

De suggestie dat Beelen op afstand ingebroken zou hebben bij zijn ex-werkgever lijkt me wat vergezocht. Logischer lijkt me dat hij gewoon het muziekbestand van een bekend nummer aangepast had om daar na enige seconden intro een eigen boodschap (“Hee, hallo, Giel hier”, en een promo voor zijn nieuwe programma bij de concurrent) te laten horen. Dat aangepaste bestand zet je dan over het origineel heen, en dan is het wachten tot je opvolger het aanklikt. Meer een logisch bommetje dan een computerinbraak.

Het zou natuurlijk strafbaar zijn om in te loggen en op afstand bestanden aan te passen. Je bent immers na einde dienstverband niet meer bevoegd om in te loggen, laat staan om gegevens te wijzigen. Dat je account nog werkt, doet er daarbij niet meer toe.

Als DJ-werknemer ben je natuurlijk wél bevoegd om met die bestanden te werken. Draaien van muziek (en het grappig bewerken daarvan) behoort tot je werk immers. Maar hier wordt dan toch wel een grens overschreden: de aanpassing straalt negatief af op de werkgever, die wordt nu voor gek gezet omdat het lijkt of ze zelf een boodschap spelen om naar de concurrent te gaan.

Strafbaar is dat niet, wel overtreedt het de algemene norm van goed werknemerschap, zeg maar je zorgplicht als personeel. De NOS kan als ex-werkgever hem hierop aanspreken, in theorie zelfs een schadeclaim indienen. Al zal het onderbouwen van de schade nog knap ingewikkeld zijn.

Arnoud

7 reacties

  1. Inderdaad een audiobestand aangepast;

    De radiodj vertelt in gesprek met AD dat hij zaterdag spullen moest ophalen bij 3FM en toen een file heeft aangepast. “Ik moest de playlist weten, een plaat eruit halen, mijn presentatiepraatje erdoorheen, weer terugslepen. Het duurde mij eigenlijk ook allemaal te lang.”
    Dit is dus alleen ná zijn dienstverband gebeurd, toen hij wat persoonlijke spullen is komen ophalen. Hij was dus niet meer gemachtigd om met de audiobestanden te werken.

  2. Ik denk dat voor 3FM in dit geval “doodzwijgen” het beste is. Proberen 0,0 aandacht aan te geven en doorgaan. Bij een rechtszaak of claim wordt dit geintje continu herhaalt. Offtopic: Geeft wel goed het niveau van Giel weer.

  3. Werkte Giel niet voor BNNVARA en zit de schade mogelijk bij NPO/de ster ivm minder luisteraars en daarmee minder reclame inkomsten?

    Overigens is dit wel het type actie dat ik bij 3FM verwacht als ik het al ergens verwacht had.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.