Hoe verboden is een spambericht van een relatie in je WhatsApp?

Een lezer vroeg me:

Met enige regelmaat krijg ik van zakelijke relaties ongevraagd commerciële berichtjes in mijn WhatsApp. Dat varieert van uitnodigingen voor congressen tot gepushte nieuwe boeken, maar ook wel een verzoek eens een kop koffie te doen om te kijken wat we in 2018 voor elkaar kunnen betekenen. Valt dat eigenlijk onder het spamverbod?

Het spamverbod uit de Telecommunicatiewet kent geen onderscheid naar gebruikt communicatiemiddel. Of je nu via e-mail, fax of sms het bericht stuurt, maakt helemaal niets uit. En al in 2009 werd bepaald dat ook privéberichten op sociale netwerkdiensten (in dat geval: krabbelen op Hyves) als spam te zien kan zijn.

In de tijd van Hyves was er nog discussie over dat geval omdat het spamverbod toen alleen gold voor “abonnees”, en een gebruiker van een gratis dienst is moeilijk als “abonnee” te zien. Maar tegenwoordig staat er “abonnee of gebruiker” in de spamwet (artikel 11.7 Telecommunicatiewet) zodat er gen twijfel zijn: een privé-appje is een bericht aan een gebruiker en mag dus getoetst worden aan de spamwetgeving.

De wet kent ook geen eis dat het om een ongericht reclamebericht moet gaan, of dat het grootschalig gestuurd moet zijn. Eén gepersonaliseerd bericht kan dus al spam zijn, zoals wat ik laatst kreeg: “Dag Arnoud, ik zag dat je bedrijf nu 35 mensen heeft, kunnen wij eens langskomen om een voorstel te doen hoe jij ze de perfecte lunch kunt leveren?” Het criterium is ongevraagd en commercieel oogmerk, meer niet.

Heel misschien zou je nog met de gebruiksvoorwaarden van de dienst kunnen betogen dat bepaalde soorten berichten wél mogen. LinkedIn heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid dat je aangeeft open te staan voor recruitment of dienstaanbiedingen; een bericht van recruiter X is dan moeilijk nog als ongevraagd te beschouwen. Bij WhatsApp zie ik dergelijke opties niet. Dan zou je hooguit nog kunnen zeggen, als je een persoon zoals Y toevoegt dan moet je weten dat die zijn boeken gaat pushen en gaat hengelen om commerciële koffie.

Wat vinden jullie? Was die lunch-pusher een spammer, en wat doe je met kopjekoffiehengelaars in je WhatsApp?

Arnoud

10 reacties

 1. Het is grijs natuurlijk. Die kopjeskoffiehengelaar kan best iemand zijn waarmee je tot twee jaar geleden goed hebt samengewerkt en die eens zijn gezicht wil laten zien. En ja, misschien wat business loskrijgen.

  Maar als het er tien per dag worden…

  Uiteindelijk heeft alles wat we zakelijk doen direct of indirect een commercieel oogpunt. Ook dat we proberen ons netwerk te onderhouden. Als je iemand in je netwerk al niet eens meer voor een kop koffie mag uitnodigen… waar gaan we dan heen

  1. Het is grijs natuurlijk.

   Eens… De rationale voor het spamverbod uit de Telecomwet lijkt mij vooral om te voorkomen dat bedrijven voor het gemak weer eens een miljoen berichtjes de deur uit doen (is toch zo goed als gratis…) en dan maar zien of er 100 happen. Als iemand de moeite neemt om te bellen, of een persoonlijk opgestelde brief met papieren post te versturen dan is dat in beginsel weer niet verboden terwijl toch dezelfde commerciële boodschap wordt afgeleverd. Een enkel persoonlijk gericht commercieel bericht via social media / email, ik zou me daar niet heel erg aan storen.

  2. Misschien is het meer dat je van de wet gebruik kúnt maken, maar dat je normaal gesproken in de meeste normale gevallen dat niet zult doen. Een beetje zoals je normaal niet zult zeuren over een boom te dicht bij de erfafscheiding tot je er last van hebt en de buren niet willen meewerken/meedenken. Dan pas komt de (Rijdende) rechter erbij kijken en zelfs dan wordt er nog in overweging genomen of de partijen er niet zelf kunnen uitkomen en wat redelijk is.

  3. In sommige branches is dit een vrij normale manier van je netwerk onderhouden en informeel te overleggen. Degene die de ene dag een berichtje krijgt om koffie te drinken kan de volgende dag degene zijn die het berichtje stuurt.

   Ik kan mij heel voorstellen dat als er een uitspraak zou komt dat dit soort berichten onder spam vallen, dat dit de degen die het aanhangig gemaakt heeft niet in dank afgenomen zal worden.

 2. “Het criterium is ongevraagd en commercieel oogmerk, meer niet.” ‘Ongevraagd’ blijft een vreemd criterium, want om het te vragen moet ik mailen. Mail is net als andere communicatiemiddelen o.a. bedoeld om vragen te stellen.

 3. In hoeverre kun je Whatsapp hierover aanspreken? Zij waren tot voor kort (voor zover ik weet) van mening dat hun dienst alleen voor persoonlijke, niet-commerciële doeleinden mocht worden ingezet. Als gebruiker mag je er dan neem ik aan vanuit gaan dat zij die dienst ook zo leveren.

 4. Ik zou dit soort Whatsapp berichten onprettig vinden, en zou laten weten dat ze dat beter via email kunnen doen (waar mijn filters het voor mij verbergen, iets wat bij Whatsapp niet kan).

  In dit specifieke geval is natuurlijk de oplossing die kopjekoffiehengelaar in contact te brengen met lunch-pusher. Krijgt ie meteen iets te happen bij zijn kopje koffie ;).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.