Kan ik mijn provider dwingen mijn mailadres gereserveerd te houden als ik overstap?

Een lezer vroeg me:

Ik heb een e-mailadres bij mijn internetprovider. Kan ik bij een overstap naar een nieuwe internetprovider mijn vorige provider dwingen om mijn oude e-mailadres niet vrij te geven? Dit om te voorkomen dat iemand anders mijn oude e-mailadres registreert en bijvoorbeeld zich als mij voordoet of wachtwoordresets op mijn online accounts kan uitvoeren?

Er is wettelijk geen recht op emailadresportabiliteit, zoals dat er wel is met nummerportabiliteit. Bij 06-nummers heb je immers het recht die mee te nemen als je van provider overstapt.

Met enige regelmaat zie ik deze discussie opspelen bij de politiek. Er zou een wetswijziging voor nodig zijn, en dan is standaard het argument dat dat te weinig op zou leveren tegenover het gedoe dat je nodig hebt. Immers wie dat wil kan een provideronafhankelijk mailadres nemen (al is het maar Hotmail of Gmail) en veel hoeft dat niet te kosten. Als ondernemer zou je dus wel gek zijn om dat niet te doen.

De AVG lijkt voor mensen een nieuwe grond hiervoor te bieden: als ik mijn mailadres dan niet mag meenemen, dan kan ik toch zeker wel voorkomen dat iemand anders met míjn naam gaat mailen? Dat is immers mijn persoonsgegeven.

En ja, dat is natuurlijk zo. Maar als jij Jan de Vries heet, en zes maanden na je opzegging wil een andere heer de Vries dat mailadres, kun je dan echt nog zeggen dat het nog jouw adres is? Ik zou daar toch wel de nodige moeite mee voelen.

Natuurlijk zit er een zeker securityrisico aan het ‘achterlaten’ van je mailadres. Wachtwoordresets zijn achteraf mogelijk als een aanvaller daar de moeite voor neemt. Ik kan daar alleen maar op zeggen dat je dus moet zorgen dat je mailadres afgekoppeld wordt van je accounts wanneer je overstapt van provider.

Arnoud

13 reacties

 1. Het email adres is voor vrijwel iedereen de sleutel in alle applicaties . sites etc geworden. In feite waarvoor het BSN was bedoeld, jouw unieke identifier. Jammer dat de campagnes voor een persoonlijk domein bijv met de .name tld niet hebben gewerkt. Vind het voor zzp-ers nog steeds wat komisch hoe mensen hun bedrijf koppelen aan een IT merk, “stukadoorjansen@hotmail.com” achterop op hun busje zetten.

  1. En ik heb dan nog meer begrip voor gmail dan voor hotmail. Ik weet niet waarom, er is geen objectieve reden voor, maar hebben jullie dat ook? (Ik vermoed dat het komt omdat ik al lang meeloop, en vroeger hotmail veel meer gebruikt werd door spammers dan gmail).

   Ik zal niet gauw zakendoen met iemand met een hotmailadres. Ik denk dan: die zal zijn andere zaakjes ook wel slecht voor elkaar hebben.

   1. In plaats van @hotmail.com is de standaard bij Microsoft tegenwoordig @outlook.com. Iedereen en z’n moeder heeft tegenwoordig een Gmail adres, dus om daar een kwaliteitsstempel op te drukken gaat mij wat te ver.

    1. Ik druk ook geen kwaliteitsstempel op gmail. Ik sta daar neutraal tegenover, maar ik druk, gevoelsmatig, we een negatief stempel op een hotmail adres. Ik heb me zelf al vaak afgevraagd waarom ik dat doe.

 2. Ik heb dat daadwerkelijk meegemaakt. Ik kreeg van xs4all ongevraagd een mail address pachternaaam@xs4all.nl in plaats van rachternaam@xs4all.nl, omdat blijkbaar mijn eigen voorletter achternaam al vergeven was. Het mail address van pachternaam is opnieuw uitgegeven na ruim een half jaar nadat betrokkene zijn abonnement bij xs4all had beeindigd. Ik kreeg daardoor allerlei ongevraagde mail bestemd voor de vorige eigenaar binnen, inclusief van websites waar hij een account had. Als ik kwaad in de zin had gehad zou ik met zijn mail address en pasword reset, vervelende grappen kunnen uithalen.

  Ik ben destijds nog bij het tv programma Kassa geweest om dat bij xs4all aan te kaarten. Vooral omdat je zeker van een provider als xs4all niet zou verwachten.

 3. Ik heb geen moeite met emailadresportabiliteit, je maakt toch gebruik ‘van’? Maar dan ben ik ook nog ict’er.

  Je zou toch zeggen dat het inmiddels wel bekend is dat als je overstapt je een ander mail adres krijgt. Is uiteraard een soort van vendor lockin en dat gaan ze niet vrijwillig opgeven, wat ik dan ook weer snap. Dus actie van te voren.

 4. Ik heb het gewoon simpel opgelost. Ik heb mijn naam als domeinnaam gereserveerd en de kosten daarvan zijn verwaarloosbaar. Daarnaast kun je bij Google GSuite voor een iets groter bedrag een mailbox (en andere diensten) koppelen aan je domein en zo een catch-all mailaccount aanmaken. Vervolgens gebruik je voor iedere account dus een speciale alias zoals twitter@example.com of facebook@example.com en komt alle email ook mooi filterbaar binnen. Als er dan b.v. spam op mijn facebook alias binnenkomt dan weet ik dat er problemen bij Facebook zijn, maar mijn overige accounts blijven beschermd, want die hebben allen een ander email adres!

  De combinatie van email+wachtwoord is voor velen de belangrijkste bescherming maar wachtwoorden onthouden blijft een probleem. Doordat ik naast wachtwoorden ook email accounts wissel tussen accounts ben ik iets lastiger te hacken. En daarnaast is het voor bedrijven lastiger om informatie over mij te verzamelen doordat ze dan tientallen aliassen aan elkaar moeten knopen… En dat doen de meesten niet…

  Maar goed, de email account die mijn provider levert doet alleen forwards naar mijn normale mailbox. Mailaccounts van mijn werkgever zijn ook puur voor bedrijfsdoeleinden en gebruik ik dus niet om accounts mee aan te maken. (Tenzij het voor werk nodig is.) Ik heb mijn eigen mailbox die onafhankelijk is van mijn provider of werkgever en da’s best prettig!

 5. Zolang een provider-email een belemmering vormt om over te stappen (ja, het is sowieso goed om alles af te koppelen, maar je weet hoe veel gedoe dat is), is het vanuit concurrentie-bevorderend oogpunt net zo belangrijk om email-behoud te hebben als nummerbehoud. Nu zijn er alternatieven als gmail, en zijn de enige mails die op mijn provideraccount binnenkomen de rekeningen van deze zelfde provider (die geforward worden), maar ik ken weinig provider-onafhankelijke emailverschaffers waar jij de klant bent (en niet, zoals bij google het product).

  Ik zou het nog wel een idee vinden als de overheid een optie biedt voor een emailadres voor mensen (piet.klaassen@nederlander.nl), waarbij de mail doorgestuurd wordt naar de provider (zodat er geen opslag of zo nodig is), en waar je makkelijk die provider kunt aanwijzen/wijzigen. Dan is het probleem ook opgelost. (De oplossing dat t-mobile @kpn.nl adressen moet beheren lijkt mij lastiger: het is gewoon een adres, dus deze mails moeten eerst naar kpn gaan, en dat wil je juist niet.)

 6. Om Arnoud te citeren/parafraseren. “Hoe zou je dat doen als het een echt adres was?” Op een stenen adres kun je ook post ontvangen van de vorige bewoner. En als dat ven een webwinkel is zou je dus ook op rekening van de vorige bewoner van alles kunnen bestellen. Daar moet je ook zelf voor verhuisberichten zorgen, dus waarom zou dat met een email adres niet moeten? Heb overigens zelf om die reden al jaren geleden een emailadres bij een prive domein genomen volledig onafhankelijk van providers.

 7. “Immers wie dat wil kan een provideronafhankelijk mailadres nemen (al is het maar Hotmail of Gmail) en veel hoeft dat niet te kosten. Als ondernemer zou je dus wel gek zijn om dat niet te doen.” Maar dan heb je ook het probleem, dat iedereen zich kan voordoen als Jantje of Pietje van de organisatie. Bij ons hebben we dat veel gedaan bij vrijwillige medewerkers, maar we willen er juist vanaf.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.