Nederlandse politie geeft details over gebruik van Boston Dynamics-robot Spot

De Dienst Speciale Operaties van de Nederlandse politie heeft een Spot-robot van Boston Dynamics in gebruik genomen en die onlangs voor het eerst ingezet. Dat meldde Tweakers onlangs. Spot is een robothond met als unieke eigenschap zijn natuurlijke manier van bewegen en evenwicht bewaren, waarbij je dan moet zeggen dat het “AI aangedreven is”. De variant die onze politie inzet, kan niet autonoom opereren en wordt op afstand bestuurd. Doel is met name in gevaarlijke situaties zoals drugslabs veilig te kunnen opereren. Een mooie eerste stap, maar het roept natuurlijk wel de vraag op hoe zo’n robotpolitiehond (politierobothond?) dan in de toekomst ingezet kan worden.

Voor wie wil weten hoe de toekomst van AI in de Nederlandse gemeenschap eruit ziet, is de case van de gemeente Juinen een unieke kans. De gemeente is nu bijna een jaar bezig met de breedschalige implementatie van AI voor gemeente- en burgerprocessen. Zij heeft daarbij gekozen voor de insteek van wettig, ethisch en robuust conform de Europese Guidelines voor verantwoorde AI, en is tot veler verbazing gekozen tot een van de twintig steden die aan de wereldwijde competitie World City AI Ranking mee mag doen.

Als afsluiter van het eerste jaar is daarbij een onderzoek naar draagvlak gewenst. Onderzoeksbureau Akkermans c.s. heeft daarom in opdracht van Juinen haar burgers bevraagd naar hoe zij de belangrijkste AI projecten hebben ervaren. Gezien de inzet van deze robothond wil ik u één aspect alvast meegeven:

In Woon-zorgcentrum Dageraad wordt al geruime tijd gewerkt met zorgrobot Jorien, die de bewoners wat extra gezelschap biedt. Daarnaast werkt het Juridisch Loket met intake-lawyerbot Hugo en experimenteert het ziekenhuis met de inzet van Meredith de robotchirurg. De politie heeft een aanvraag ingediend om een autonome robothond (Koiro, lees meer) te laten patrouilleren. Al deze robots werken autonoom, dus zonder human-in-the-loop (HITL). Waar hebben de Juinense burgers het meest vertrouwen in, denkt u? En waarom?

 1. Zorgrobot Jorien
 2. Lawyerbot Hugo
 3. Robotchirurg Meredith
 4. Robotpolitiehond Koiro
Wie denkt dat zhij het antwoord weet, moet zich zeker inschrijven voor de tienweekse opleiding AI Compliance & Governance die in mei weer van start gaat!

Arnoud

3 reacties

 1. De rangschikking van de 4 robots zijn, bewust of onbewust, ook naar risico geordend. 1. Gezelschap bieden: kan niet veel verkeerd gaan. 2. Legal intake: gaat er iets niet goed, dan kan je altijd nog een mens aan de lijn krijgen. 3. Chirurgie: gaat al richting hoger risico, maar in een “controlled” environment en goed gecontroleerd. 4. Robotische politiehond: kan bij fouten of verkeerd gedrag grote (en wellicht dodelijke) consequenties hebben. Niet door de honden zelf, maar wel door agenten die geleid worden door data/observaties van de robothonden. In het gelinkte artikel stond al vermeld dat Koiros op automatische stand groepen Russische toeristen “stalkte”.

  1. Nog een leuke toevoeging, de agent die geinterviewed is in het linkte artikel spreekt zichzelf al lekker tegen:

   Still, the local police force has already noticed some unusual trends developing in the Koiro system’s AI. Several Russian tour groups have complained to the Finnish National Police that they have been “stalked” by Koiros on automatic patrol, and that attention from the robodogs has also attracted unwanted attention from the Kuusamo police.

   It’s an unfortunate truth that, well, based on what we’ve seen, Russian tourists tend to imbibe more when they’re out on the town, and end up interacting with police units more. The Koiro system has picked up on this trend, and Koiros on automatic have been known to focus too much time and attention on people with Russian registry IDs, or people speaking Russian.
   What we really want people to know, though, is that these machines don’t represent an invasion of privacy, and more than a surveillance camera on a public building might. They’re not following you, or saving data about you; they’re just a way to help human police officers serve the public better, and cover more ground safely.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.