Onderzoek: managers kijken bij half miljoen werknemers thuis over de schouder mee, de hele dag

Bij 13% van de thuiswerkers komt de manager de hele dag langs om door het raam mee te kijken of zij wel aan het werk zijn. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 1200 thuiswerkers. ‘Dit betekent dat ruim een half miljoen werkenden dus voortdurend in de gaten worden gehouden door hun werkgever. In de praktijk ligt dit getal waarschijnlijk nog hoger omdat niet iedereen de manager bij het raam ziet staan,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  Oh nee pardon: een half miljoen thuiswerkers wordt via software in de gaten gehouden. Want dat is wél normaal voor werkgevers?!

Ik blijf me erover verbazen dat werkgevers zich zo’n zorgen maken over thuiswerken dat ze structureel grijpen naar dit soort middelen. Waarbij ik dan ook meteen aanneem dat vele werkgevers niet verder kijken dan de folder, die belooft dat er productiviteit gemeten kan worden. En dat men dan niet direct denkt, oh handig dat iedere toetsaanslag gelogd kan worden, dat ga ik live meelezen. Het is een tool die alles kan, dat is handig want dan mis/vergeet je niets, dus laten we het maar doen. En trouwens, men moet werken dus hoezo mag dat niet? Op het werk mag ik ook meekijken.

En dat is dus waarom ik die vergelijking maakte in de titel: natuurlijk mág dat, maar geen manager haalt het in zijn hoofd om bij mensen door het raam te gaan kijken. Of op kantoor naast iemand te staan “wat ben je nu aan het typen, druk eens op F1, ik zou die paars maken en dan printen”. Iedereen voelt onmiddellijk aan dat dat niet gaat werken. Maar zodra je dat met software doet, is het ineens gewoon handig en moeten mensen maar niet zeuren want het is werktijd en de kantoorlaptop? Of zoiets?

Arnoud

 

12 reacties

 1. Maar wat zijn precies de juridische aspecten bij dit soort “meekijkgedrag”? Mag het omdat het kan en is het alleen sociaal ongewenst, of zijn er ook juridische voorwaarden (zowel voor de fysieke als digitale variant)? Mij dunkt dat het in ieder geval onderwerp van overleg met de medezeggenschap zou moeten zijn.

  1. De Wet OR vraagt in ieder geval dat de ondernemingsraad vooraf toestemming geeft. Verder de algemene ‘AVG-zaken’ zoals belangenafweging, DPIA, vooraf informeren van de werknemers (en externen die een account krijgen..).

 2. Volledig mee eens. Ik begrijp werkelijk niet dat werknemers dat soort zaken accepteren, het lijkt me zo evident onacceptabel. Ik begrijp ook niet waarom werkgevers denken dat dat een zinvolle investering is, of dat het echt de productiviteit gaat verhogen, of dat het een goede manier is om de relatie met je werknemer in stand te houden in deze tijden en te zorgen voor gemotiveerd, betrokken personeel.

  1. Er zijn natuurlijk veel functies in veel bedrijven waarin het inderdaad wenselijk is voor de werknemer om betrokken te zijn en constructief mee te werken aan de lange-termijngroei van de organisatie. Dan heb je wel gelijk.

   Er zijn echter ook veel banen die (bijna) niemand dag-in dag-uit met plezier doet, maar die nu eenmaal gedaan moeten worden. Er moet, zowel bij werknemer als werkgever, brood op de plank komen, en die banen zijn een middel daartoe. Noem eens wat: pakjesbezorger, seizoensarbeid in de landbouw, vakkenvuller in de supermarkt, schoonmaker, call-centre’s etc.

   Omdat er weinig intrinsieke motivatie is om door te werken, werk/pauzetijden te respecteren, en ook weinig incentive om spontaan efficiencyverbetering te gaan onderzoeken en implementeren, kan ik intensieve controle best wel begrijpen.

   Organisaties die zich kunnen bezig houden met ‘een goede manier om de relatie met je werknemer in stand te houden in deze tijden en te zorgen voor gemotiveerd, betrokken personeel’ en de mensen die daar werken zitten in een luxe-positie. Lang niet alle werkgevers/werknemers zijn zo, helaas en meestal buiten hun schuld.

   1. Ja dat is wel zo, maar seizoensarbeiders in de bouw, schoonmakers, vakkenvullers e.d. werken niet vanuit huis op een laptop. Het stuk ging specifiek over het monitoren van thuiswerkers met behulp van software, en mijn opmerkingen hadden ook uitsluitend daar betrekking op.

    1. Precies. Plus, bij al die baantjes wordt gestuurd op output: aantal pakjes bezorgd, klachten van klanten, lege rolcontainers, aantal telefoontjes per uur. Het toezicht is (met uitzondering van callcenters) altijd infrequent, de bedrijfsleider van een supermarkt gaat niet naast de vakkenvullers staan. Die loopt rond en zegt ‘werk eens door’ als hij luiheid percipieert. Bij callcenters wordt wel op de seconde gemeten en word je aangesproken op naar de wc gaan.

 3. Het is de oude prikklok. Die is ook min of meer uitgestorven om goede redenen. Vooral omdat je de verkeerde parameters gebruikt om het functioneren van medewerkers te beoordelen. Het gaat met name om de output! Mensen die denken ‘in het hoofd’ worden benadeeld (want niet erg met het toetsenbord bezig). Mensen die (zoals ik) een tekst denkenderwijs in elkaar zetten (met heel veel plakken, knippen en weggooien) worden dan weer bevoordeeld. Nogmaals: verkeerde parameters. Kortom: ouderwetse managers, weg ermee!

  1. Haha, de oude prikklok. Tijdens mijn studie had een een baantje met prik klok.

   19:00 beginnen, 19:01 inklokken was -15 minuten loon en elk tijdstip voor 19:00 inklokken was 19:00 beginnen, want dat is de begintijd.

   Het gevolg: rond kwart voor kwam iedereeen binnen, liep naar werkvloer. klokte in en ging tot 19:00 koffie drinken. Niemand begon dus om 19:00 met werken omdat je dan nog van de kantine naar de werkvloer moest lopen.

   Eind van de avond: 1 minuut te vroeg uitklokken was -15 minuten loon. Dus vanaf ca 5 minuten voor de eindtijd stonden mensen bij de klok, omdat het opruimen sneller was gegaan dan ingeschat e.d. exact om 23:00 stond er een hele rij de begon uit te klokken. Eeven na 23:00 wat afmaken deed niemand, want die tijd was je kwijt en de werkgever was ook super strikt.

   Nieuwe manager: wie ik nog voor 23:00 bij de klok zie staan krijgt waarschuwing. Dus iedereen vanaf dat moment om 5 voor zonder uit t klokken naar de garderobe, werkkleding bij de vuile was, jas aantrekken. Terug nog even snel langs de klok en iedereen was nog sneller weg.

   Echt een productiviteitswonder die klok! 😀

   1. Het managementprincipe hierachter is “you get what you pay for” — dus als je betaalt voor uren aanwezigheid, krijg je uren aanwezigheid; als je betaalt voor toetsaanslagen, dan krijg je toetsaanslagen, maar of dat is wat je wil hebben? …

 4. Ik denk dat ook 1 van de oorzaken hiervan is dat in menig bedrijf de managers nou eenmaal minder toevoegen dan ze zelf zouden willen doen voorkomen. Op kantoor kan je dat nog leuk verbloemen met allemaal zinloze uitlopende meetings en eindeloze gesprekken bij de waterkoeler met al je ondergeschikten; op afstand werken die afleidingsmethoden net iets minder lekker.

  Kan me goed voorstellen dat het dan de managers zijn die dingen als dit voorstellen/introduceren om zelf nog maar belangrijk te kunnen blijven worden gevonden.

  Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat alle managers niets toevoegen, maar de vraag is wel deel wel/niet.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.