Chinese politie en Tencent halen sites die gamecheats verkochten offline

Door gezamenlijke inzet van de Chinese politie en game-ontwikkelaar Tencent is een collectief opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens de politie verdiende het collectief zo’n 64 miljoen euro met de verkoop van cheat-abonnementen aan gamers in honderd landen en regio’s. En kennelijk is dat dan illegaal, hoewel voor niet iedereen duidelijk was waarom dan precies.

Wie bij cheaten nog denkt aan in je eigen spelletje idspispopd intypen en dan door muren kunnen lopen, die loopt een beetje achter. Cheaten of valsspelen kan zeer lucratief zijn, denk aan de vele toernooien waar je geld verdient door goed te spelen. Of alleen maar het makkelijker kunnen veroveren (en daarna verhandelen) van zeldzame spullen of het uplevelen van een personage dat je daarna overdraagt aan een luie medespeler.

De grote game-aanbieders hebben er dan ook al jaren lang een dagtaak aan om valsspelers buiten de deur te houden. Want voor de duidelijkheid, het gaat dus niet om het ontdekken van ingebouwde achterdeurtjes maar om het exploiteren van programmeerfouten, onbedoelde trucs en dergelijke. En natuurlijk is dat in de algemene voorwaarden van zo’n online spel verboden, maar daar krijg je de politie niet mee in beweging. Dat heet juridisch een civiele kwestie, doe ze maar zelf een rechtszaak aan.

De Chinese autoriteiten lijken het te gooien op een vorm van computervredebreuk: binnendringen in de servers van de game-aanbieder op een manier die niet geautoriseerd is, namelijk door het versturen van data die gemanipuleerd is. Want dat is waar cheaten op neerkomt, bijvoorbeeld het doorgeven van eigenlijk onmogelijke bewegingen of het verkrijgen van data waar je niet bij mag. En als je het strafrecht noemt, dan kan de politie natuurlijk wél in actie komen.

Naar Nederlands recht zou ik dat een lastige vinden. Bij ons geldt dat je natuurlijk niet mag binnendringen, maar het versturen van valse data is nog geen binnendringen. Eind vorig jaar blogde ik over onder valse personalia verkrijgen van een internetabonnement; dat is geen binnendringen in de servers van Ziggo. Evenmin is binnendringen het vervalsen van betaalopdrachten die je gewoon via een bankiersysteem aanbiedt. Pas als de data zélf zorgen voor ongeautoriseerde toegang, dan kom je bij computervredebreuk terecht.

Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe cheaten strafbaar zou zijn in Nederland. (Natuurlijk is het hier wél schending game-voorwaarden en dus einde abonnement.) Ik kan geen delict bedenken waarmee je dit via de politie zou kunnen aanpakken. Vrijwel altijd komt het neer op manipuleren van de gegevens op je eigen computer (hetzij versturen van nepgegevens, hetzij het uitlezen van gegevens die je hier niet mocht gebruiken, hetzij het door een programma laten doen wat jouw handwerk had moeten zijn). Ik hoor graag wie daar een bepaling uit het wetboek van strafrecht op weet!

Arnoud

8 reacties

  1. Het lijkt me inderdaad allemaal erg lastig, zeker als je gebruik maakt van mogelijkheden die op zich in het spel zitten, ook al zijn ze dan misschien onbedoeld of ongewenst. Is de situatie anders als iemand er duidelijk financieel voordeel bij heeft en daarbij anderen benadeeld? Hypotetisch scenario: Ik doe mee aan online poker bij..”PokerSterren”, waarbij ik tegen andere mensen speel voor in-game chips die je natuurlijk met echt geld moet kopen, en die je ook weer kan verkopen om geld te ontvangen. Nu ontdek ik iets in die software-client van PokerSterren; als ik op de juiste plek een paar keer klik kan ik zien wat voor kaarten de andere spelers hebben. Dit is natuurlijk een goudmijn, ik weet precies wanneer ik moet folden, ik heb hiermee een enorm voordeel, ten nadele van de andere spelers. Zou dit strafbaar kunnen zijn als oplichting of iets dergelijks? Ik benadeel de andere spelers namelijk vrij direct, en ik moet weten dat het niet de bedoeling is dat ik hun kaarten zie. Voor de duidelijkheid: ik heb niets aangepast aan die client-software, ik heb slechts een paar keer op de juiste plek geklikt in de client.

    1. Dat is een prachtig voorbeeld inderdaad. Je krijgt die data, maar je wordt niet geacht die te zien. Dit is een probleem in schietspellen: de client moet weten waar jouw tegenstanders staan, omdat hij moet uitrekenen of jouw schot ze raakt. Maar als ze achter een muur staan, mag jij niet weten waar precies. Schiet je op goed geluk door de muur heen en raak je iemand, dan is dat een legitiem goed schot en binnen de spelregels. Dus dan gebruik jij een truc die de coördinaten van zo’n verstopte tegenstander onthult en schiet je hem door de muur neer. (In het jargon een “wallhack”). Ik denk dus dat dit legaal is, strafrechtelijk.

      Aan oplichting had ik niet gedacht, dat is niet heel logisch bij zo’n schietspel. De hoofdprijs van een toernooi is me wat ver weg daarvoor.

      Bij poker is de winst veel directer, jij wint de ronde met die truc. Je zou het een listige kunstgreep kunnen noemen, het is wederrechtelijk want tegen de spelregels en je ontfutselt de organisatie het geld uit de pot. Mja, ik zie er wel wat in. Goeie.

      1. Ander voorbeeld van toepasselijkheid van 326 sr: In sommige spellen is met in-game currency extra gametijd te kopen. Denk aan sommige MMO’s. Dat lijkt me het door listige kunstgrepen iemand bewegen tot verlenen van een dienst.

        1. Is de cheat dan het verkrijgen van de in-game currency?

          Het voelt net iets indirecter omdat dat geld er tussen zit. Ik zou denk ik inzetten op het verkrijgen van gewin (de credits), niet perse op het inzetten van dat gewin voor een specifiek doel. Want of ik nou gametime koop of mijn uitrusting uplevel, het gaat erom dat het geld daarvoor oneerlijk verkregen is.

      2. Is het een listige kunstgreep als ik niet een persoon ergens in probeer te laten trappen?

        Voor mijn gevoel is er pas sprake van een listige kunstgreep als ik een persoon om de tuin leid om hem of haar iets te laten doen wat hij of zij bij nader inzien niet wil. Als ik informatie over andermans kaarten uit poker.exe weet te vissen dan is dat misschien een kunstgreep, maar het is geen list (wie heb ik misleid?).

        Het lijkt me eigenlijk net zo min een listige kunstgreep als doping gebruiken bij een sportwedstrijd. Het is valsspelen bij een wedstrijd met gevolgen van waarde, maar het is een vorm van valsspelen die betrekking heeft op mijn persoonlijke deelname, niet op de interactie met een ander. Uiteraard heb je bij iedere wedstrijd automatisch interactie met de andere spelers, maar dat is alleen misleiding op dezelfde manier dat dopinggebruik “andere spelers misleid door ze te laten denken dat je eerlijk aan de wedstrijd deelneemt”.

        Is dopinggebruik strafbaar als oplichting? En is het uberhaupt strafbaar in wedstrijdcontext onder een algemene noemer?

        1. Nou ja, als die persoon wist dat jij volledige informatie had dan had hij niet verder gespeeld. In zoverre is valsspelen al snel misleiden. In dit arrest speelden twee mannen vals met een kaartspel in Holland Casino: ze wisselden stiekem kaarten uit. Dat was een listige kunstgreep. Alleen ontbrak bewijs dat ze wisten dat ze de beste kaarten aan elkaar gaven, daarom vrijspraak.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.