WeChat en AliExpress in VS op zwarte lijst vanwege nepartikelen

De Verenigde Staten hebben de Chinese diensten WeChat en AliExpress op de zwarte lijst gezet, las ik bij Nu.nl.Dat blijkt een lijst van de U.S. Trade Representative’s office te zijn, waarop 42 online marktplaatsen (en 35 fysieke) vermeld zijn die volgens de TRO grootschalig namaak (“counterfeit”) merkproducten verkopen. Klinkt stoer, maar heeft het ook daadwerkelijk effect?

Ik moest ook even drie keer nagaan om welke federale organisatie het ging. Ik dacht eerst de Federal Trade Commission (FTC), die vergaande bevoegdheden heeft om de consument te beschermen en op kan treden tegen grootschalige namaak (inbreuk op IE-rechten). Of de federale International Trade Commission (ITC) die expliciet de mogelijkheid heeft om geïmporteerde namaak tegen te houden. Maar het is dus de USTR, de Office of the United States Trade Representative, in Nederlandse termen een onderdeel van het kabinet van de president (executive office).

De Review of Notorious Markets for Counterfeiting and Piracy is sinds 2006 een Amerikaans ‘dingetje’. Formeel is het slechts een rapport, samengesteld op basis van input van industriegroepen zoals de RIAA (muziek) en MPAA (film en televisie). Het bevat wel aanbevelingen die pijn kunnen doen, zoals het nemen van handelssancties tegen landen die niet snel beter hun best gaan doen Amerikaanse rechten te respecteren. Dat merkte China vorig jaar juli toen men vanwege de vorige editie sancties nam.

Gezien de hoeveelheid aan sancties die er al ligt, is het voor mij wel de vraag wat de extra gevolgen kunnen zijn van deze vermelding. Er is geen wettelijke regeling dat bijvoorbeeld ISP’s nu Alibaba.com moeten blokkeren of dat Amerikanen niet meer mogen handelen op het platform. Dus in dit geval is het voor mij voornamelijk spierballentaal.

Arnoud

3 reacties

  1. Dit soort acties passen voor mij vooral in de hetze die de VS voert tegen China. Ook op Amazon heb je bijvoorbeeld heel veel counterfeit producten waar ze ogenschijnlijk weinig aandacht voor hebben. Maar Amazon op een zwarte lijst zetten doet de VS dan weer niet. Wellicht vergelijkbaar met het zogenaamd onveilig zijn van Huawei-producten, terwijl het juist diverse Amerikanase leveranciers zijn die lange tijd backdoors verspreid hebben die vermoedelijk afkomstig waren van de NSA.

    1. Grappig dat je dat zegt. Amazon is namelijk een paar jaar terug wél op diezelfde lijst gezet. Daar kwam toen veel kritiek op, namelijk dat die lijst bedoeld is om buitenlandse partijen te dwingen tot compliance en dat je een raar signaal afgeeft als je erkent dat je eigen ondernemingen ook grootschalig rechten schenden. Het hielp niet dat toenmalig president Trump natuurlijk fel anti-Bezos was.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.