Kun je via een Schotse website een adellijke titel kopen in Nederland?

Een lezer vroeg me:

Via diverse Schotse websites kun je de adellijke titel Laird, Lord of Lady kopen als je een stukje grond koopt van ongeveer een vierkante meter. Wordt dat ook erkend in Nederland?
Ja, in de zin dat je naar Schots recht dan dat stukje grond hebt gekocht en naar Schots recht die titel mag voeren. Maar nee, in de zin dat vanuit juridisch perspectief niemand in Nederland je als Laird moet aanspreken.

Ook word je op deze manier geen lid van de Nederlandse adel, mocht dat je bedoeling zijn. De zeer aan te raden site Adel in Nederland legt het duidelijk uit:

In het Verenigd Koninkrijk kun je de titel van Lord of the manor of X/Y/Z kopen. Dit betreft geen adellijke titel en je wordt er niet mee van adel, maar het geeft aan dat je de (theoretische) eigenaar bent van een landgoed of manorhouse. In Nederland kun je dit vergelijken met een heerlijkheidstitel: meneer/mevrouw De Vries, heer/vrouwe van Yzendoorn.
Je landgoed is bij die websites dus een vierkante meter grond, wat de heerlijkheidstitel een stuk minder welklinkend maakt wat mij betreft. Maar belangrijker: ook die titel geeft dus geen enkele aanspraak op wat dan ook in Nederland. Dus leuk, maar doe het omdat het een mooie grap is of omdat je online wil trollen. Anders niet.

Arnoud

10 reacties

  1. Hahaha stelletje prutsers! Ik heb van een Zimbabwaanse prins honderd vierkante kilometer land gekocht inclusief de titel Stamhoofd. Hoef alleen nog maar even een paar duizend euro over te maken voor wat onfortuinlijke administratieve bijkomstigheden en dan kan de deal gesloten worden!

  2. Had mij hier ook al in verdiept. Vergelijkbaar met het gebruik passagier ballonvaarders na landing te dopen als ‘baron/barones van [landingsplaats]’. Zoals al opgemerkt: je hebt zelf geen eigendomsrecht, je naam wordt niet in officiële kadasters geregistreerd. Het betreft ongebruikte lapjes grond zoals bermen e.d. waarvan deze toko een eigen “register” bijhoudt van idiots die geld spenderen om hun ijdelheid te pleasen (of deze cadeau doen). Nepadel van de bovenste plank, want adel verplicht (tot zorgdragen).

  3. De link in het artikel gaat over een stunt/grap om donateurs te werven voor een goed doel (natuurbehoud). Dat lijkt me voor een hoop mensen reden genoeg om een vierkante metertje grond met ‘titel’ te ‘kopen’. Er staat me bij dat er ook iets vergelijkbaars was waarbij je een kind in een ontwikkelingsland kon ‘adopteren’. Mensen doneren sneller voor iets concreets, bv als ze ergens een gezicht of beeld bij kunnen hebben in plaats van in het algemeen voor natuurbehoud of voedselhulp aan derde wereld landen.

    Je zou beide oplichting kunnen noemen, maar ik denk dat omdat het zo absurd is het toch mag.

    1. Nee, de heraldische wetgeving van de Court of the Lord Lyon, zeg maar het equivalent van onze Wet op de adeldom. De Lord Lyon is door de Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland gemachtigd om bindende uitspraken te doen over Schotse adellijke titels en het voeren van blazoenen.

      Merkdepots op woorden gelijk aan adellijke titels zijn mogelijk, veel mensen kennen Hertog IJs bijvoorbeeld. Maar het voeren van een titel is an sich geen merkinbreuk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.