ALDI opent kassaloze winkel die boodschappen via sensoren detecteert

Supermarktketen ALDI opent in Utrecht een kassaloze winkel die via camera’s in het plafond en sensoren in de schappen de boodschappen van klanten detecteert. Dat meldde Security.nl dinsdag. Klanten moeten de ALDI Shop & Go-app installeren. Via “intelligente camera’s” en sensoren in de schappen wordt het handelen van bezoekers gefilmd, waarna via de app het totaalbedrag van meegenomen boodschappen wordt afgerekend. Dus zonder zelfscan of controle. Dat voelt technisch spannend, om nog maar niet te spreken van de AVG.

De Utrechtse lokale krant DUIC ging alvast op onderzoek:

Die app vraagt om je e-mailadres en creditcardgegevens en laat vervolgens een QR-code zien. Die scan je bij binnenkomst in de winkel, waarna een poortje opengaat. Het systeem geeft je een digitaal nummer en volgt vervolgens de bewegingen je maakt. In de winkel hangen in totaal 475 camera’s, die registreren welke producten een klant meeneemt. Alle producten staan in de schappen op een weegschaal, die ook registreert wat eraf gepakt wordt. Die dubbele check moet fouten voorkomen.
Kennelijk werkt het systeem dus met een vorm van persoonsherkenning, omdat ze toch moeten weten dat jij het bent en niet de andere persoon met grijs shirt die een pak melk in het mandje doet.

Het privacybeleid van Shop & Go legt het nader uit. Men registreert “Bewegingen die je maakt” en “Afbeeldingen van producten die u uit de rekken haalt”, ik weet ook niet waarom men wisselt tussen u en jij.

In de winkel gebruiken we afbeeldingen en coördinaten om de producten die u meeneemt te identificeren. Deze persoonsgegevens worden geanonimiseerd door de beelden bij te snijden en te vervagen wanneer een product uit de rekken wordt genomen. Dit betekent dat de beelden alleen de producten zouden moeten bevatten. Het is echter mogelijk dat een arm of hand enigszins zichtbaar is op de beelden. Daarom wordt gebruik gemaakt van onscherpte om de omgeving en andere lichaamsdelen te mascareren [sic].
Het is mij niet helemaal duidelijk hoe men dan zo’n gepakt product koppelt aan klant A in plaats van klant B. “Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch het gebruik van andere biometrische kenmerken.” Dus kennelijk dan wie het dichtst bij het pak melk was toen dat werd gepakt. Niet dringen dus!

ALDI houdt het als grondslag bij de uitvoering overeenkomst. Dat is voor juristen een spannende, want het moet wel écht noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de (koop)overeenkomst. En dan kom je dus in de innovatieparadox van de AVG: ja, binnen jouw innovatie is het nodig, maar is jouw innovatie überhaupt wel nodig?  Kun je niet gewoon een zelfscankassa neerzetten dan? Met dat soort argumenten wordt die noodzaak dan ondergraven.

Een bijkomend probleem is natuurlijk dat het alleen werkt voor wie een recente smartphone heeft waar die app op werkt. En je moet met een online betaalmethode afrekenen. Dat past niet echt bij de merkbelofte van de Aldi, namelijk eenvoud en goedkoop.

Arnoud

 

12 reacties

 1. Voor de koop in die “handige winkel die U/je tijd en gedoe bespaart” zonder kassa is het noodzakelijk om dat te verwerken?

  Wat betreft de eenvoud ben ik het niet met je eens. Het is een technisch complex systeem maar voor de klant is het eenvoudig. Scan een keer een QR code, pak wat je nodig hebt en je loopt de winkel uit. Veel eenvoudiger kan het niet, zonder gezichtsherkenning aan de deur. Met gezichtsherkenning zou het nog eenvoudiger zijn. Loop naar binnen, pak je spullen en loop naar buiten.

  1. Ik ben het met velen eens dat het winkelen op deze wijze veel sneller lijkt te gaan, maar zie aanzienlijke problemen voor de consument wanneer de techniek faalt. Hoe haal je je gelijk als er iemand met een kopie van jouw QR code gaat shoppen? Hoe kun je reclameren als “het systeem” boodschappen afrekent die jij niet uit de winkel hebt meegenomen?

   1. Als er via automatische incasso of creditcard wordt betaald dan kun je onterechte afschrijvingen toch terugboeken?

    Dan kun je daarna vragen of ze kunnen aantonen dat ‘het systeem’ gelijk heeft.

    1. Ik ben bang voor een voorwaarde als

     Onze administratie geldt in relatie met u als volledig bewijs, maar uiteraard mag u aantonen dat dit bewijs niet klopt.
     De facto een omgekeerde bewijslast.

     Het citaat komt uit de “Algemene Bankvoorwaarden”

   2. ik gok dat je met de aldi app de qr code van het poortje van de winkel moet scannen om te laten zien dat je er bent. Een beetje zoals die leenfietsen enzo. Ook vermoed ik dat je in de app “live” kan zien wat je volgens het systeem bij je zou hebben, Zodat je tijdens ehet winkelen iets van controle blijft houden.

    Ik ben wel erg benieuwd hoe het systeem omgaat met mensen die tijdens het winkelen van gedachten veranderen en die pot pindakaas toch weer terugzetten (en wat als dat niet juist herkend wordt?)

    1. van gedachten veranderen en die pot pindakaas toch weer terugzetten

     Als tester zou dat een van de dingen zijn die ik zeker in de test-scripts zou meenemen: 500 gram gehakt pakken, en terugleggen bij de biefstuk… Gaat het bedrag van het gehakt of van de biefstuk van de rekening af? ?

     Op zich is het een mooie innovatie waar ik zeker voor ben. Maar ik hoop toch ook dat het ouderwetsche winkeltje blijft bestaan waar je geholpen wordt door iemand met verstand van zaken.

     1. Ja, verstand van zaken….

      Dat is nu juist waar de meeste winkels aan ten onder gaan. Ik wil graag een hogere prijs voor het product betalen (noem eens wat: bij de aankoop van een wasmachine) als ik dan ook eerlijk advies krijg en dus het product krijg dat het beste bij mijn behoeften past.

      De realiteit is echter dat dat niveau van productkennis helaas vrijwel nergens meer bestaat, ze willen allemaal zo veel mogelijk en zo duur mogelijk verkopen, de rest kan ze niets schelen.

     2. Dan laat het schap vast iets horen (!) als: “u legt een artikel terug op een plek waar je het niet vandaan hebt gepakt. Foei.”. Als er al overal weegschalen zitten, is een speakertje een kleine toevoeging.

      Of deze manier van shoppen werkelijk sneller is vraag ik me af: zodra je de winkel uitloopt doe je er vast verstandig aan je bonnetje even goed na te lopen. Anders komt die fles Port die iemand anders vlak langs je heen greep misschien wel op jouw rekening. Wel interessante exercitie. Ik had verwacht dat RFID scannen in mandje eerder gelanceerd zou worden.

 2. Ik vind het wel opmerkelijk dat het juist Aldi is die met zoiets komt. Aldi was (let op, opa spreekt) vroeger juist de supermarkt die bewust “achter” liep, en waar kassières uit hun hoofd alle prijzen wisten en die nog handmatig inklopten op de kassa toen alle andere supermarkten al waren overgestapt op barcodes scannen. Maar goed, zoals een bekend Nobelprijswinnaar ooit zei: The times they are a-changin’.

  Ik heb de app geinstalleerd om te te bekijken; bij eerste keer openen moet je langs wat mededelingen swipen. Een ervan is “Changed your mind? You can put items back”. Een andere is “Helping other shoppers? When passing other shoppers items, place the items on an accessible shelf for them to reach”. Je kan ook als groep naar binnen, je moet dan bij binnengaan voor iedereen in de groep je eigen app scannen. Voor alcoholhoudende dranken kan je ofwel je leeftijd in de app verifieeren of praten met een medewerker bij de uitgang. Het lijkt dus wel dat ze aan de meest voorkomende mogelijke bezwaren gedacht hebben. Ik ben erg benieuwd naar hoe dit zich gaat ontwikkelen, en ook hoe Aldi om zal gaan met de ongetwijfeld vernuftige manieren waarop mensen zullen proberen het systeem te flessen.

  1. waar kassières uit hun hoofd alle prijzen wisten en die nog handmatig inklopten op de kassa

   Dat waren de product-codes, niet te prijzen. Codes veranderen niet, prijzen wel. Deze codes waren logisch ingedeeld per productgroep, maar moesten inderdaad allemaal uit het hoofd geleerd worden. Af en toe zag je dan een medewerkers iemand inwerken en overhoren, codes opnoemen bij het lopen door de winkel.

 3. Het vraagt wel zeer veel vertrouwen in de winkel. Ook op lange termijn.

  Waar zeer veel bedrijven (voedsel) veiligheid redelijk belangrijk vinden, is dat voor persoonlijke data en informatie veel minder. Ook bij banken niet trouwens.

  Vermits je niet cash kan betalen is het niets voor mij.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.