Mag je hoger scoren dan de concurrent op diens nieuwe naam?

Je leest het goed, Odido. En nee, we hebben geen tikfout gemaakt. Zo opende een recent nieuwsbericht van KPN dat uitgebreid ingaat op de etymologie van dit woord en uitlegt dat KPN hele goede diensten levert. Een strakke actie aldus marketeers, maar zou T-Mobile, pardon Odido tegenwoordig dus, hier juridisch wat mee kunnen?

T-Mobile Nederland en Tele2 Mobiel gaan sinds kort verder onder de naam Odido. Ben, Simpel en Tele2 Thuis horen ook bij Odido, maar die merknamen blijven bestaan. Waarom men nu met de nieuwe naam – die me aan het bovengetoonde 7-up figuur doet denken – komt, is niet geheel duidelijk, maar goed het kan een bedrijfskeuze zijn.

KPN had een dag eerder lucht gekregen van de nieuwe naam, en besloot toen snel een artikel te publiceren waarin men alle klassieke SEO trucs uit de kast haalt om op alle mogelijke manieren relevant te zijn bij zoekopdrachten voor de naam Odido:

Zoals je leest heeft Odido alles te maken met goede communicatie. Zoals je weet communiceren we tegenwoordig veel via het internet of de mobiele telefoon. Laat dat nou net een onderwerp zijn waar wij alles van weten.
Natuurlijk heeft Odido een merkregistratie voor die nieuwe naam, en reclame maken voor je eigen telefonie- of internetdiensten onder die naam zal dan ook merkinbreuk opleveren. Daar heb ik weinig twijfel over. Alleen, wie de tekst van KPN goed leest zal nergens zien dat men zegt “neem bij ons Odido internet”:
Ga je op het internet op zoek naar Odido en zoek je dan naar een goede deal voor een internetabonnement? Dan zou je zomaar bij KPN uit kunnen komen. KPN biedt namelijk het beste glasvezel internet. Daarmee kan je even snel informatie versturen als downloaden. Wel zo handig als je wil thuiswerken of bestanden gaat uploaden in de cloud.
Het enige juridische punt dat ik hiervan kan maken, is dat KPN hier vergelijkende reclame maakt in de zin dat haar glasvezelinternetdienst beter is dan die van T-Mobile/Odido. Dat kan problematisch zijn, maar toevallig verklaarde dit voorjaar nog de Consumentenbond KPN haar glasvezel tot de beste van Nederland.

Ondertussen is de berichtgeving over Odido alweer zo ver en heeft T-Mobile de nieuwe naam en branding zodanig uitgerold dat het KPN artikel alweer min of meer weggespoeld is. Het zou weinig zinnig zijn om daar dan nu nog een punt over te maken. Dat gezegd hebbende, een knap gebbetje was het.

Arnoud

 

17 reacties

  1. Juridisch zal dat goed uitgezocht zijn, maar het lijkt me voor Odido (de telco) een uitgelezen kans om wat geld te geven aan Odido (de supermarkt) voor een nieuwe naam. Lijkt me een mooie kans om met een ludieke actie toch sympathiek over te komen.

   1. Wat is dat voor vage argumentatie. Dan gaat de telco “wat geld geven” aan de supermarkt voor een nieuwe naam en dat moeten we dan ook nog sympathiek vinden? Misschien wil die supermarkt wel helemaal geen nieuwe naam. Of misschien is “wat geld” niet genoeg om de kosten te dekken. Bovendien zou ik als klant van Odido dat geld mede moeten ophoesten.

    Daarnaast wil ik nog maar even het standaard voorbeeld van Ajax het schoonmaakmiddel en Ajax de brandblusser aanhalen. Er is helemaal geen probleem.

    1. Inderdaad. Als het zo simpel was als geld geven, dan zou b?voorbeeld het Amerikaanse Wendy’s ook allang tig filialen hier gehad hebben door de Nederlandse Wendy’s wat geld te geven. Maar dat hebben ze niet gedaan, simpelweg omdat het niet zó eenvoudig is.

 1. Over KPN kan ik een complete boekenreeks schrijven. Over alles wat er bij KPN mis is. Min of meer alles dus. Het zou een niet al te flatteuze reeks worden. Het zou crimineel moeten zijn wat ik allemaal bij hen heb meegemaakt.

  Tot en met een afkoopsom ter somme van 100% sturen naar de nabestaanden van een overleden contractant. “Ja, goedemiddag beste Nabestaande, wij hebben uw kopie overlijdensakte in goede orde ontvangen. Het contract van uw dierbare met een resterende duur van 7 maanden à €55 excl per maand is bij deze geannuleerd. Mogen wij even van u vangen €385, exclusief BTW uiteraard.” Volgens een familielid die bij KPN werkt is dit echter standaardbeleid. Om te proberen toch het gehele bedrag te beuren. Blijkbaar zijn er genoeg mensen die er in trappen.

  Het is vanwege KPN’s streken dat ik uiteindelijk, op zoek naar informatie, ooit op iusmentis ben uitgekomen. Laten ze eens al die energie steken in klantgericht denken.

  1. Los van dat je aan het topic-hijacken bent (ook niet netjes) klinkt dit eerder als een foutje dan als kwade opzet.

   Hanlon’s razor enzo (“Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity”)

   1. Overtoom Den Dolder. Dat was heel geslaagde name-branding. “Tuut-tuut – dat is snel – …”

    En nu? Manutention? Nooit van gehoord. Google. Niets gevonden. Google op Overtoom Den Dolder levert het bedrijf Manutan op. Werkelijk nog nooit van gehoord, terwijl ik toch echt in hun doelgroep zit.

    Volgens Wikipedia is de naamsverandering doorgevoerd onder druk vanuit de Franse eigenaar, Manutan. Hoe sloop je zo effectief mogelijk een krachtige brand-name? KPN bezit deze vaardigheid ook, zie XS4All-verhaal.

 2. Oibibio, dat was toch een half of heel mislukt Zen-meditatiecentrum of zo, van een afvallige broer van iemand of iets dergelijks? Later failliet gegaan? Merknaam verkocht?

  Van gene zijde krijg ik spontaan de naam Heijn door. Niet Jan Hein en niet Piet Heijn (van wie ik trouwens laatst een standbeeld zag, in Delfshaven, maar ik dwaal af).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.