Nintendo heeft volgens de nieuwe gebruikersvoorwaarden voor een Nintendo-account het recht om bijvoorbeeld een Switch te bricken als de gebruiker deze overeenkomst schendt. Dat meldde Tweakers vorige week. Veel reacties van de strekking “rare VS, dat kan niet bij ons”, maar hoe zit dat nou echt?
Het nieuws werd ontdekt door de Amerikaanse gamejournalist Stephen Totilo. Hij zag in de voorwaarden een serie praktijken die een klant niet mag uitvoeren, met als consequentie
Je erkent hiermee dat Nintendo bij het schenden van de voorgaande beperkingen het recht heeft om Nintendo Account Services en de bijbehorende Nintendo-apparaten geheel of gedeeltelijk permanent onbruikbaar te maken.De praktijken in kwestie gaan over ongeautoriseerd gebruik van de Nintendo accountdiensten in brede zin, dus niet alleen auteursrechtinbreuk of strafbaar kraken van beveilingen bijvoorbeeld.
Deze diensten neem je af met een Nintendo Switch, en dat is een ding dat je koopt in de zin van het BW. Dan word je er eigenaar van, en eigendomsoverdracht moet “vrij van alle bijzondere lasten en beperkingen” gebeuren (art. 7:15 BW).
Je kunt een beperking op je eigendom alleen “uitdrukkelijk” aanvaarden, en dat betekent “is er apart bij gezegd en afgesproken” en niet “staat diep diep in de enorme lappen voorwaarden waar we u twintig jaar murw mee hebben gebeukt” (ik zeg het maar even).
Een dienst is geen product, en daar mogen inderdaad voorwaarden worden gesteld over wanneer de dienstverlener deze mag stoppen. De Digital Services Act stelt daar een aantal grenzen aan, maar misbruik van de dienst is in principe legitiem en zolang de definitie van ‘misbruik’ redelijk is, is daar verder weinig aan te doen.
Maar goed, dat gaat dus over de dienst waar je uit geknikkerd wordt. Niet dat je apparaat een knikker, pardon een baksteen wordt. Ik geef toe, dat kan wat nodeloos precies overkomen want wat heb je aan het apparaat als de dienst het niet doet, maar juridisch is dat wezenlijk wat anders.
Arnoud
“wat heb je aan het apparaat als de dienst het niet doet” Als je uit de dienst gegooid wordt kun je nog een kaartje er in steken en spelen. Als ze hem bakstenen dan kun je niets meer.
Raad eens waarom alle nieuwe apparaten een online service verbinding nodig hebben. Daar moeten ze ook eens wetgeving tegen bedenken.
De huidige wetgeving is wat dat betreft al draconisch.
Het apparaat is jouw eigendom, maar werkt alleen met een dienst waar je uitgegooid kan worden. Waardoor jouw eigendom nutteloos wordt.
Alleen is dat apparaat dan alleen maar nutteloos, omdat Nintendo een toegangs controle tot de hardware onterecht bestempeld als kopieer beveiliging en iedereen daar blind in mee gaat. Hierdoor is het niet mogelijk om bijvoorbeeld Linux op het apparaat te zetten en het als een steamdeck oid te gebruiken. Dit terwijl de hardware, op basis van lekken, hier prima in staat toe is.
We hebben overigens een prima constructie waarmee we Nintendo de controle kunnen geven die ze willen, zonder draconische wetgeving: verhuur! Als Nintendo volledige controle wil, dan gaan ze die dingen maar verhuren en draaien ze ook op voor reparatie en vervangingskosten als de apparaten op zijn.
Het is echt hoog tijd dat we iets doen aan het misbruik van de EUCD waarmee het eigendomsrecht uitgehold wordt.
Er is een manier om aan deze gekte een einde te maken: Een “kopers”staking. Weiger apparaten te kopen die alleen werken in combinatie met een abonnement op een dienst, organiseer dat bij voorkeur in EU-verband.
Dat is moeilijk te organiseren en helpt ook alleen maar tegen bedrijven die gebruik maken van ondoordacht slechte wetgeving.
De slechte wetgeving blijft gewoon bestaan.
De enige reden dat die wetgeving er in de EU uberhauptr is is omdat de VS daar heel hard op gehamerd heeft met als dreigement dat er anders invoerrechten geheven worden.
Raad eens wat de VS nu aan het heffen is? Wat mij betreft is die wetgeving dus ook ongeldig geworden.
Je kunt het apparaat tweedehands verkopen.
Dit is op zich wel bijzonder. Hoe bepaal je of een apparaat ‘bijbehorend’ is bij een account?
En is de essentie van werken met accounts, de hoofdreden, nu niet juist dat ze apparaat-onafhankelijk zijn? Als je een account en een apparaat verbindt, span je het paard achter de wagen.
Misschien dat als account X1 de regels heeft overtreden ze niet alleen account X1 bannen maar ook device Y1 dat gebruikt werdt door account X1 zodat de eigenaar niet simpelweg account X2 aanmaakt en weer verder gaat met ongewenst gedrag. Misschien dat je nog offline kan spelen, maar als het device geen connectie met de Nintendo servers kan maken valt dat toch wel te omschrijven als “geheel of gedeeltelijk permanent onbruikbaar”.
Ja, en dan speelt account X1 op een apparaat van een vriend….ook gebrickt. En nog een, en nog een, etc …
Moet je politie agentje thuis gaan spelen als je kind vriendjes of vriendinnetjes over de vloer heeft, dat ze niet met hun account op de switch inloggen.
Ik heb twee PCs thuis en vrienden komen regelmatig voor een avondje gamen. Die loggen dan op hun steam account in op de tweede PC. Stel je voor dat die vervolgens thuis wat doen waardoor hun account gebanned wordt en Steam brick alle PCs waarop dat account ingelogd is geweest…
En het is nergens voor nodig, laat gewoon nieuwe accounts aanmaken, maar vereis een creditcard. Ban vervolgens de combinatie van dat apparaat en de naam op die CC en ban de specifieke credit card in het algemeen van nieuwe accounts aanmaken. Als je de Switch verkoopt kan een ander gewoon een account aanmaken.
Er zijn genoeg oplossingen te bedenken waarbij je niet iemands eigendom brickt.
Zo te zien (op basis van vertaling die een webbrowser mij gaf) kan het volgens de Japanse EULA ook:
https://support.nintendo.com/jp/nintendo_network/eula/index.html 20.3 Als u deze Gebruiksvoorwaarden of verzoeken of richtlijnen die van tijd tot tijd door Nintendo worden uitgevaardigd met betrekking tot het gebruik van Nintendo Network-apparaten of Nintendo Network (hoe actueel deze ook mogen zijn) schendt, of als u niet voldoet aan een van de verplichtingen die in deze Voorwaarden zijn uiteengezet, of In het geval dat Nintendo van mening is dat je een asociale kracht bent of een relatie hebt met een antisociale kracht, kan Nintendo de nodige maatregelen nemen, zoals het opschorten van je gebruik van Nintendo Network of Nintendo Network-apparatuur, of het beëindigen van deze Gebruiksvoorwaarden zonder voorafgaande kennisgeving.
Dit lijkt mij een voorbeeld van een zaak met digitale elementen zoals bedoeld in artikel 7:5 lid 1 sub b BW.