Een lezer vroeg me:
Ik heb bij een webwinkel een vervangende batterij gekocht voor mijn consumentenlaptop. Deze werkt alleen niet, ook niet in een andere laptop waar de originele batterij wel werkt. Conclusie: de batterij is stuk. Ik wil daarop van de koop af, maar de webwinkel eist dat ik deze eerst moet terugsturen zodat zij deze kunnen repareren of vervangen. Ik heb nul vertrouwen meer, ik wil gewoon mijn geld terug. Kan dat?Nee, dat kan niet. Je zult bij een aankoop de verkoper eerst de kans moeten geven om het product te onderzoeken en waar nodig te repareren of vervangen.
Als je iets koopt, moet dat conform de redelijkerwijs gewekte verwachtingen zij (art. 7:17 BW). Een batterij die geen stroom geeft, voldoet natuurlijk niet. De wet geeft je als koper dan het recht om te eisen dat dit in orde wordt gemaakt. Maar dat is geformuleerd als herstel of vervanging (art. 7:21 lid 1 BW), niet als recht om per direct van de koop af te kunnen.
Pas als de winkel er niet in slaagt om de batterij te repareren en ook geen andere op te sturen, dan krijg je een recht de koop ongedaan te maken (art. 7:22 lid 1 BW). Hetzelfde geldt als de verkoper te lang doet over dat herstel, of als ook na herstel er gedoe blijft.
Er is dus geen ruimte om bij constatering van een gebrek direct de koop te ontbinden. Dit lijkt me ook vrij onredelijk. Dingen kunnen nu eenmaal stuk gaan, zeker als het als pakket opgestuurd wordt. Een rondje proberen te herstellen is dan de aangewezen weg.
Arnoud
En als het binnen de 14 dagen zicht termijn is? Waarom kan je dan niet gewoon de koop ontbinden als het ding defect is? Ik kan me moeilijk voorstellen dat deze persoon langer dan 14 dagen hier mee heeft gewacht.
Terecht punt, dan kun je er zonder discussie vanaf (tenzij zakelijk aangeschaft, zeg ik er voor de volledigheid erbij). Die had ik even moeten noemen.
Dit is ook het eerste wat bij mij naar binnen schoot. Batterij defect is iets dat je wel binnen 14 dagen merkt. En het is een webwinkel.
Het is nog steeds onduidelijk wie het risico draagt indien een consument zijn herroepingsrecht uit art. 6:230o BW uitoefent en de retourzending de handelaar niet (of in beschadigde staat) bereikt. Het verdient daarom de voorkeur om de overeenkomst te vernietigen, hetgeen mogelijk is wanneer de verkoper een van de vele informatieplichten niet heeft nageleefd. De retourkosten komen dan ook voor de verkoper.
Het enige verschil is dat de retourkosten dan voor jezelf kunnen komen.
Het niet naleven van de informatieplicht resulteert in zijn algemeenheid niet tot de mogelijkheid om de overeenkomst te vernietigen.
Het risico is bij de verkoper blijven liggen, zie art. 7:10 e.v. BW.
Je kan dat er als een update als nog aan toevoegen.
De consument-koper kan overigens een langere termijn hebben dan 14 dagen na de aflevering.