‘Communities worden in de toekomst steeds belangrijker’ (via Livre)

Kunnen bedrijven profiteren van het open source model? En dan niet alleen voor ontwikkeling van producten, maar ook voor optimalisatie van hun bedrijfsmodel. Livre meldt over een onderzoek in opdracht van Twynstra Gudde over het organisatiemodel van open source communities.

In het kader van dit onderzoek hebben zij met een groot aantal mensen gesproken uit open source communities, bedrijfsmatige organisaties en mensen die commercie en open source hebben weten te combineren. Eén van hun conclusies? ‘Communities worden in de toekomst steeds belangrijker’.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van Ruben van Wendel de Joode, die eerder gepromoveerd was op open source communities. Ejn van de opvallendste conclusies in dit kader was is dat open source communities zelforganiserend zijn.

Ontwikkelaars in de communities geven aan, dat ze zelf kiezen wat ze willen doen. De bevindingen uit dit onderzoek laten zien dat het individuele keuzegedrag van ontwikkelaars, welke nauwelijks beïnvloed wordt door instituties, leidt tot verassend intelligente patronen op een collectief niveau. De aanwezigheid van zelforganisatie is belangrijk omdat het betekent dat de communities niet of nauwelijks maakbaar en kopieerbaar zijn.

Voor een bedrijf wordt het dus nog een hele uitdaging om te profiteren van zulke communities. Top-down mensen verplichten in een community samen te werken, zal niet snel lukken. Maar een bedrijf zou wel de ruimte moeten bieden waardoor communities kunnen ontstaan. Wiki’s aanbieden, tijd bieden om aan gezamenlijke projecten te werken, enzovoorts. Want, zo las ik in Computable:

Het gebrek aan bruikbare informatie uit de bedrijfsdata komt vooral doordat deze op verschillende plaatsen en op versnipperde wijze wordt opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets, databases en datawarehouses. Alleen in het laatste geval (bij slechts een derde van de ondervraagden) is de informatie centraal opgeslagen en heeft het bedrijf snel en efficiënt toegang tot alle soorten informatie.
Een wiki blijkt een uitgelezen manier te zijn om informatie bij elkaar te krijgen en tot een min of meer leesbaar document te verwerken. En in een bedrijfsomgeving spelen de problemen waar Wikipedia last van heeft als het goed is minder. Bedrijfsinformatie is toch van een andere orde dan politiek.

Arnoud

Eén reactie

  1. Het open source organisatiemodel biedt zeker mogelijkheden. De grote verandering t.o.v. klassieke organisaties zit hem vooral in het feit dat iedereen kan zien wat andere leden hebben bijgedragen, en waar ze momenteel aan werken. Dit is mede te danken aan alle tools als centrale code-beheersystemen (CVS, SVN, BZR, Darcs) en bug-tracking, centrale kennisontwikkeling en documentatie (wiki’s, launchpad.net, etc) en centrale communicatie (mailing lists, IRC, forums), welke op elk moment door iedereen gevolgd kunnen worden.

    Daarnaast hebben open source software communities als geheel een helder doel: de volgende versie is beter. Dit zou in principe ook moeten gelden voor organisaties die een product of dienst leveren, maar omdat iedereen voornamelijk gefocust is op zijn/haar bijdrage en daar aan het eind van het jaar ook op afgerekend wordt is dat doel minder helder.

    Toepassing van wiki’s e.d. in ‘gesloten’ bedrijven kan zeker kansrijk zijn, maar het succes is net zo afhankelijk van de invoering ervan als het succes van elke willekeurige andere intranet-applicatie. Daarbij gaat het om gebruikersvriendelijkheid, en met name om wie voor welk onderdeel verantwoordelijk is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.