Microsoft wil Yahoo! kopen, mag dat?

Microsoft wil internetbedrijf Yahoo overnemen voor 44,6 miljard dollar (omgerekend net geen 30 miljard euro), maar mag dat eigenlijk wel? Microsoft heeft al de nodige rechtszaken en andere procedures aan de broek wegens haar dominante machtspositie. Het bedrijf is een van de drie grootste bedrijven ter wereld in de markt voor zoekmachines en aanverwante diensten, naast Google en het Yahoo dat ze nu willen overnemen.

Als die markt van drie naar twee grote spelers teruggaat, zou je dat kunnen zien als slecht voor de concurrentie. Dat is al snel een reden om zo’n overname te verbieden. Hoe minder spelers, hoe minder concurrentie en daar is de consument niet bij gebaat. Update (3 februari) de eerste klacht is binnen: het duopolie Google/Microhoo is een te grote bedreiging voor de privacy.

Daar komt nog bij dat Microsoft een dominante positie (bijna-monopolie) op de desktop heeft, met XP en Vista. Elke integratie van Microhoo Search (of hoe het dan ook maar gaat heten) in Windows is dan al heel snel misbruik van die dominante positie om de concurrentie op de markt voor zoekdiensten te verpesten. En ook dat mag niet.

Aan de andere kant, Microsoft en Yahoo kunnen afzonderlijk niet tegen de gigant Google op. Een consolidatie van deze ‘kleintjes’ zou dan een machtsblok kunnen zijn waardoor Google minder dominant wordt in deze markt. En dat is juist een reden om de overname toe te juichen.

Ars Technica kwam halverwege januari met een uitgebreide analyse over de businesskant van een overname als deze.

Wat denken jullie? Een tweede machtige partij die tegenwicht voor Google kan bieden, of wederom een vorm van misbruik van de machtspositie van Microsoft?

Arnoud

6 reacties

 1. Je zou natuurlijk ook de overname kunnen verbieden en Microsoft, Yahoo! en Google opdelen in gelijke stukken (als je alleen Google opdeelt dan zullen zijn delen snel door MS en Yahoo! worden overgenomen).

  Aan de andere kant: als we MS toestaan het complete monopolie te krijgen en uiteindelijk ook Google te kopen, is er wel in ??n klap duidelijkheid over wie de standaarden bepaalt 😛 (Nee, dat bedoel ik niet serieus.)

 2. Met haar bod op Yahoo! weet Microsoft opnieuw de ogen van de kartelautoriteiten op zich gericht. Afgaande op de eerste berichten is het echter de vraag of die de goede kant uitkijken.

  Wie aan Yahoo! en Google denkt, denkt natuurlijk in de eerste plaats aan zoekdiensten maar het marktaandeel van Google op die markt lijkt in verhouding tot de marktaandelen van Microsoft en Yahoo! voor kartelautoriteiten te groot om wakker te liggen van de beoogde overname. De overname zou echter niet uitsluitend moeten worden beoordeeld op effecten op de concurrentie op de markt voor zoekdiensten.

  In de online kwaliteitskrant Slate (van de Washington Post) wijst Chris Wilson op een andere markt waar Microsoft met de beoogde overname wel eens het oog op zou kunnen hebben, namelijk die voor online (web-based) applicaties, zoals Google die al heeft ontwikkeld (en nog ontwikkelt) met o.a. Google Docs en die volgens sommigen commercieel meer toekomst hebben dan de offline applicaties zoals Microsoft die verkoopt (en die steeds maar weer updates en patches nodig hebben). Als online en offline applicaties economisch moeten worden beschouwd als producten die elkaar kunnen vervangen (“substitueerbaar” zijn) en Microsoft zich via de overname van Yahoo! een snelle toegang tot de markt voor online applicaties verschaft, hoe zouden de martkaandelen dan, nu of in de nabije toekomst, gedefinieerd moeten worden?

  Het is te hopen dat de kartelautoriteiten een brede blik hebben en hun huiswerk minstens zo goed doen als Microsoft ongetwijfeld heeft gedaan.

  (edit: was zo vrij linkje naar Slate toe te voegen)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.