Ga ik akkoord met de voorwaarden van deze site? (bij Netters)

Voor Netters schreef ik dit artikel over gebruiksvoorwaarden van websites:

“Ik ga akkoord met de voorwaarden.” Het is één van de meest voorkomende en meest genegeerde zinnen op websites. Iedereen hier heeft al tientallen keren vakjes aangeklikt met zo’n tekst ernaast. Maar wie (behalve ondergetekende) leest vrijwillig zulke teksten?

Toch zijn die voorwaarden cruciaal. Je maakt tenslotte gebruik van andermans server en andermans dienst, en de eigenaar mag daar in principe elke voorwaarde aan koppelen die hem goeddunkt. Het is aan de gebruiker om te bepalen of die voorwaarden hem aanspreken.

Lees verder in Ga ik akkoord met de voorwaarden van deze site? bij Netters.

Arnoud

2 reacties

 1. “De voorwaarden uit de EULA zijn voor elke gebruiker hetzelfde. Daarmee zijn ze juridisch aan te merken als algemene voorwaarden” Als je hier van uit gaat, moeten de EULA dan ook gedeponeerd worden bij de KVK?

  Verder is het enkel weergeven van flashbestand misschien niet voldoende, wanneer je de mogelijkheid biedt om dit (swf-)bestand op te slaan, is dit dan wel voldoende?

  Verder maakt het voor de webserver niets uit of een bestand wordt weergeven, of wordt gedownload: In beide gevallen gebeurt er precies hetzelfde. Kan daarom niet gesuggereerd worden dat men bij het bekijken van de algemene voorwaarden deze al download (vaak wordt dit ook nog eens in de cache gezet), en er niet een expleciete link hoeft te worden weergeven om het bestand op te slaan?

  “Bij consumenten als wederpartij geldt er bovendien een zwarte en grijze lijst met ???verboden??? bepalingen. ”

 2. Freeaqingme: algemene voorwaarden hoeven nooit bij de KVK gedeponeerd te worden. Er is geen wettelijke plicht om dat te doen. Als jij altijd netjes voor of bij elke overeenkomst een kopietje beschikbaar stelt, zijn ze gewoon van toepassing. Maar voor grote winkels is dat niet altijd praktisch. De wet zegt dat in zulke omstandigheden de gebruiker van de AV kan volstaan met een verwijzing naar het depot bij de KVK, mits je er meteen bijzegt dat je ze opstuurt als een klant erom vraagt. Zie deze heel nuttige folder.

  Bij een overeenkomst op afstand moeten de voorwaarden op zodanige manier worden aangeboden dat de klant ze kan opslaan en later weer in kan zien. Ik denk dat voor de meeste mensen een SWF bestand niet echt handig werkbaar is, dus daarom zou ik dat zeker niet adviseren.

  Technisch gesproken heb je natuurlijk gelijk. Maar de praktijk is toch dat mensen anders omgaan met een tekst op een HTML pagina dan met een tekst in een PDF bestand, of een tekst die als application/octet-stream wordt opgestuurd zodat je zo’n “Save as” venster krijgt bij de meeste gebruikers. Het ligt iets minder voor de hand dat mensen een tekst in een iframe gaan selecteren en opslaan dan dat ze dat doen met een PDF bestand dat als octet stream binnenkomt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.