Half miljoen boete voor Nederlandse spammers

De telecomtoezichtouder OPTA heeft twee bedrijven een boete van totaal zo’n half miljoen euro opgelegd voor het versturen van spam, meldt o.a. Tweakers. Dit is de hoogste boete ooit in Nederland voor ongevraagde reclame per e-mail.

De OPTA had de spammerts al eerder gewaarschuwd, maar die verstuurden vervolgens nog zo’n 4,5 miljoen e-mails. En tsja, dan wordt men boos. Zoals voorzitter Chris Fonteijn van OPTA het zegt in het besluit:

Als je na een waarschuwing doorgaat met het lastigvallen van consumenten met ongevraagde e-mails, dan kun je een zware boete verwachten. Dit is dan ook de hoogste boete die OPTA tot nu toe voor het overtreden van het spamverbod heeft opgelegd.

De boete mag dan de hoogste ooit zijn, maar hij is nog steeds minder dan de 1,7 miljoen die de spammerts verdiend zouden hebben met hun 0900-nummers. In de spam werden mensen namelijk opgeroepen een duur 0900-nummer te bellen om voor thuiswerk te solliciteren, maar ze bleken alleen maar lang aan de lijn gehouden te worden. Meer mocht de OPTA echter niet opleggen: dit was het maximumbedrag dat voor overtredingen als deze kan worden opgelegd.

Wat me verbaasde, is dat de OPTA niets had gedaan met de klachten over het 0900-nummer. Iemand verlokken om zo’n duur nummer te bellen en deze dan zo lang mogelijk aan de lijn houden, dat moet toch strafbaar zijn? Niet dus. Nog niet – er komt een wetswijziging die dit soort dingen expliciet gaat verbieden. Maar weet iemand wat deze wijziging inhoudt? De OPTA heeft het over “wijziging van artikel 4.4 Telecommunicatiewet, BUDE (Besluit Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen) en het RUDE (Regeling Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen).” Het recentste wetsvoorstel dat ik ken is TK 30661, en daarin zie ik geen verwijziing naar 4.4 Tw.

Geenstijl wijst nog op de “gedeeltelijk stomme” uitspraak van de Raad voor de Journalistiek over één van de twee bedrijven.

Arnoud

10 reacties

 1. Bastiaan,

  Het doel van de OPTA is spam te stoppen, niet om de spammers kaal te plukken. Als een bedrijf een foute reclamecampagne stopt na een officiele waarschuwing van de OPTA, hoeft daar geen boete uitgedeeld te worden. Voor sommige personen is de dreiging met straf niet voldoende en zal er (helaas) ook een straf opgelegd moeten worden. De boetes voor A en B zijn hoog genoeg om “stof tot nadenken” te geven en als ik in de schoenen van deze spammers zou staan zou ik adreslijsten en zo verpatsen en werk zoeken waarmee ik niet in contact met de OPTA kom. Een volgende boete voor hetzelfde vergrijp zal hoger zijn.

 2. De 510.000 euro aan boetes is enkel voor het spammen. OPTA heeft ook aangifte gedaan bij de politie. Zodra de spammers ook veroordeeld worden voor oplichting of een ander vergrijp, dan kan het Openbaar Ministerie de spammers de 1.7 miljoen euro die ze verdiend hebben volledig ontnemen. Helaas voor de spammers zijn boetes niet aftrekbaar 😀

 3. Zie voor de aardigheid dit antwoord van de toenmalige minister van EZ Jorritsma op kamervragen m.b.t. spam.

  “In het algemeen kan gesteld worden dat commerci?le reclame een stuwende rol speelt bij de ontwikkeling van het internet. De mogelijkheden hiervoor moeten in principe niet beperkt worden.”

 4. En de vordering kan gezellig naar de curator die er vermoedelijk niks mee gaat doen:

  Naam: H.P.T. Development B.V. Vestigingsadres: Voorerf 8
  Vestigingsplaats: 4824GN Breda KvK-nummer: 20064205 0000 Soort Inschrijving: Hoofdvestiging Status: Faillissement Kenmerk: telefoonnummer curator: 076-5226470

 5. Dito voor Abodata VOF:

  Naam: Abodata V.O.F. Vestigingsadres: Voorerf 8
  Vestigingsplaats: 4824GN Breda KvK-nummer: 20095916 0000 Soort Inschrijving: Hoofdvestiging Status: Faillissement Kenmerk: Algemene voorwaarden. Telefoonnummer curator: 076-5226470

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.