Mag een schoolfoto op de website?

groepsfoto-klassenfoto.jpgEen lezer mailde me met deze vraag:

Wij zijn een openbare basisschool en hebben net een nieuwe website op het internet staan. Nu hebben wij de groepslijsten met de namen van de kinderen geplaatst en tevens de groepsfoto’s. Onze vraag is of dit niet in strijd is met de privacy van de kinderen?

Namen en foto’s waar personen herkenbaar op staan, zijn persoonsgegevens. Het publiceren van zulke informatie is een verwerking van persoonsgegevens die onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt. Dat betekent dat je als school in principe toestemming moet hebben van de betrokkenen. In dit geval de ouders, omdat de betrokkenen (de kinderen) natuurlijk minderjarig zijn.

Een paar jaar geleden hoorde ik van een kind wiens naam en foto ook op een schoolsite waren gezet, zonder dat ze dat zelfs maar was gemeld. Dat pakte bijzonder pijnlijk uit – het kind en zijn moeder waren ondergedoken voor de stalkende vader. Via Google had deze ze man ze snel weer gelokaliseerd. Nou is dat een extreem geval, maar het geeft wel aan waar je tegenaan kunt lopen bij publicatie.

Het beste is dus om de ouders expliciet om akkoord te vragen dat deze informatie van hun kinderen op internet te vinden is. Nu kan dat bij een grote basisschool lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een groepsfoto waarbij één ouder publicatie niet wil en de overige 35 wel. Een kind ‘uitpixelen’ of van zwart balkje voorzien is ook zo wat, dus in zo’n geval zou je kunnen kiezen voor publicatie op een semi-besloten deel van de site. Met een Robots.txt bestand kun je zoekmachines weghouden van zo’n pagina. Daarmee zijn veel van de bezwaren weggenomen lijkt me.

Arnoud

7 reacties

  1. @Arnoud, Ik las laatst in een krant dat journalisten bij de publicatie van artikelen in de krant wel foto’s mogen plaatsen van mensen in publieke ruimtes, ook zonder dat daar toestemming voor is gegeven. In dit geval ging het om een artikel over een bank waar een foto bij stond van een willekeurige (herkenbare) bezoeker. De teneur van het artikel was negatief over de bank en de betreffende persoon klaagde dat zijn foto bij het artikel was geplaatst terwijl hij zelf juist enthousiast was over de bank. Ik kon me voorstellen dat hij zich daar niet prettig bij voelde maar volgens de betreffende krant was dit weliswaar tactisch niet slim aangepakt maar juridisch wel toegestaan. Kun jij aangeven wat precies het verschil is met het hier gesignaleerde probleem? Is het verschil dat het bij de krant ging om een foto van iemand in de publieke ruimte (op straat) en zo ja: wat kun je dan verstaan onder publieke ruimte? Mag ik dan wel een foto van kinderen online zetten als ze op een schoolreisje zijn??

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.