Opmerkelijk: Werkgroep Auteurswet versus Auteurswet

teeven-boek91.pngVia-via las ik op de weblog van Fred Teeven over werk aan de winkel voor de Parlementaire werkgroep Auteurswet waar hij zitting in heeft. Goede zaak, zo’n werkgroep. Het korte berichtje was om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste vanwege Teeven’s quote:

Op onderdelen lijkt de handhaving van de intellectuele eigendom hopeloos verouderd.

Ten tweede omdat het plaatje bij de blog mij toch wel heel erg bekend voorkwam. Collega’s van Volledig berichtBoek 9, vindt u dat de Auteurswet zo moet worden aangepast dat bloggers als Teeven uw plaatjes bij hun berichten mogen laten zien?

En iets serieuzer: heeft u nog tips voor de heer Teeven?

Arnoud

3 reacties

  1. Tja, het probleem zit hem eigenlijk meer in het systeem, naar mijn mening. Geen enkel starterbedrijf kan zich veroorloven om een patentonderzoek te starten om te zien of haar uitvinding geen problematische raakvlakken heeft met bestaande octrooienuitvindingen. Het Europese merknamensysteem is een complete chaos. Bij auteursrecht wordt het publiek belang steeds meer naar de achtergrond gedrongen.

    Maar handhaving? Tja, dat lijkt me een academische discussie. Denk eerst maar eens na over de grote problemen.

  2. Ik heb de commissie een uitgebreide brief gestuurd over de problemen met het auteursrecht, met name over de veel te lange duur, en de te grote reikwijdte van de werking, ben naar aanleiding van die brief zelfs bij de commissie op bezoek geweest… (zit je als eenzame IT’er tussen juristen van grote bedrijven, leuke ervaring) Toch lijkt met name bij de heer Teeven de nadruk te liggen op repressie.

    Mijn tip voor Fred Teeven, verlies niet de publieke doelstelling van het auteursrecht uit het oog. Cultuur moet kunnen leven, niet worden doodgedrukt in een dwangbuis van ‘rechten’. Ken auteursrecht toe en handhaaf die waar en in zo verre dat maatschappelijke belangen dient, en niet meer dan dat. Excessief auteursrecht is niets anders dan een private belasting op kennis, iets waar een liberaal toch eigenlijk hartgrondig het land aan moet hebben.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.