Prijzen onder voorbehoud van drukfouten, kan dat?

Een lezer wees me op een discussie op het Tros Radar forum over aanbiedingen van elektronicaketen BCC:

Nu stond afgelopen week een Canon EOS 450D in een huis-aan-huis folder van BCC. Prijs: 399,- EUR. Na contact met een winkel blijkt dat ook hier de prijs niet juist is, want dit hoort 599,- EUR te zijn.

Foute prijzen komen regelmatig voor, niet alleen in folders maar ook op internet. Bedrijven zoals BCC proberen zich daartegen in te dekken door in kleine lettertjes te zetten dat de mededelingen onder voorbehoud van druk- en zetfouten zijn. Maar in het algemeen zal ze dat niet veel helpen.

Wie een product adverteert voor een bepaalde prijs, wekt de indruk bij lezers dat hij een aanbod doet om het product te verkopen tegen die prijs. Het kan natuurlijk dat de adverteerder niet wilde verkopen tegen die prijs. Maar de wet zegt dat wanneer die indruk bij de wederpartij gerechtvaardigd is, de adverteerder toch vastzit aan de koop (art. 3:35 BW). Je kunt dus als verkoper niet zomaar zeggen “dat had ik niet bedoeld” en onder je verplichtingen uitkomen.

Bij onwaarschijnlijk lage prijzen (zoals OTTO’s LCD-TV voor 99 euro) ligt dat anders: je kunt daar als wederpartij niet zomaar op vertrouwen, zo bleek uit het arrest in die zaak. Het Hof merkte daarbij nog op:

Ingeval van twijfel omtrent de juistheid van de prijs dient de consument dienaangaande nader onderzoek te verrichten (artikel 3:11 BW).

Hier is de prijs niet bepaald extreem laag. De prijs is zeer laag, maar BCC zegt zelf dat ze de laagste prijs garanderen. Veel onderzoek hoef je niet te doen na zo’n mededeling. Doe je dat toch, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de Pricewatch van Tweakers waaruit blijkt dat er anderen zijn die de camera voor zo’n 450 euro leveren. Een prijs van 399 euro bij BCC is dan niet onwaarschijnlijk laag.

De algemene voorwaarden zullen BCC daar weinig bij helpen. Als je als consument niet hoefde te verwachten dat een aanbod een fout bevatte, dan het lijkt mij onredelijk dat de winkel eenzijdig kan zeggen dat de prijs toch een fout was.

Arnoud

141 reacties

 1. Kosten? In principe zijn die er niet. Als je mocht vertrouwen op het aanbod van 399 euro, dan moet de winkel leveren voor 399 euro. De kosten om de winkel daartoe te dwingen (kantonrechter) zijn in principe wel voor jou, hoewel je in een veroordeling tot de proceskosten kan vragen. Maar dat dekt het ook niet allemaal. Lijkt me dus iets om de Consumentenautoriteit op te zetten.

 2. (toch nog hopelijk een nuttige toevoeging) De tweakers link die je hebt, en de prijs die je hierbij noemt kloppen wel. Alleen gaat het hier over de 450D body, dat betekend dat je de camera zonder lens krijgt. BCC verkoopt hem met (18-55mm) lens. Bij tweakers kan je die nog steeds goedkoper krijgen dan bij BCC, maar het verschil wordt wel steeds kleiner http://tweakers.net/pricewatch/170990/canon-eos-450d-+-ef-s-18-55-is-kit.html?orderField=price&orderSort=asc (497 euro)

 3. Beste allen,

  BCC heeft in zijn winkels rectificaties geplaatst voor de verkeerde prijs in de advertentie. Tevens werd de EOS450D+18-55 lens wel even duur aangeboden als de goedkoopste internetwinkel, 485,00. Dit terwijl de voorwaarden van de laagste prijs garantie van BCC internetwinkels uitsluit (dus ook tweakers). Ivm een aanbieding van een van de concurrenten van BCC is deze camera deze week 469,00 euro. zelfs de 16 euro verschil die ik twee weken geleden teveel betaalde heb ik teruggehad. Ik denk dus wel degelijk dat er geen opzet in het spel is. Ook de drukkers verwisselen bepaalde info nog al eens. BCC blijft voor mij de goedkoopste winkel.

 4. Naar mijn weten is een prijskaart van een product puur een uitnodiging tot aankoop. Wanneer de verkoper en de consument het eens zijn over de prijs (waarbij meestal de prijskaart dient als indicator voor beide partijen) kan er een koopovereenkomst gesloten worden.

 5. Na wat rondneuzen kom ik op een site waar ze een mooie speakerset op de site hebben voor ???0,-. Ik deze bestellen natuurlijk. Krijg ik keurig de dag erna een mail van de webshop met de bevestiging en een heel andere prijs. Ik stuur hier weer een reactie op dat dit niet de bedoeling was, aangezien ik een andere prijs had gezien. Maar dan krijg ik van de webshop de volgende reactie:

  De sets voor 0,- zijn uitverkocht. Uw bestelling is verwijderd.

  Met vriendelijke groet,

  xxxxxxxx

  na even checken op de site blijkt het desbetreffende product prima leverbaar, hetzij tegen een andere prijs. Raar? Sta ik nu wel in mijn recht gezien de reactie van de Webshop?

 6. Iedereen moet weten dat een prijs van nul euro niet kan, tenzij er “gratis” expliciet bij staat. Op zijn minst had je eerst moeten navragen hoe het zit met die onmogelijk lijkende prijs. Jij hebt dat niet gedaan, maar gewoon besteld. In dat geval heb je geen overeenkomst gesloten en kun je nergens aanspraak op maken.

 7. Hoe zit het dan met verkeerde prjjzsn waarvoor reeds een betaling door de winkel is geaccepteerd? Heb bij BCC een home cinema set besteld van 99 euro, betaald en een bevestiging gekregen dat deze morgen wordt bezorgd.

  De website vermeld expliciet een disclaimer tegen verkeerde prijzen, maar noemt alleen 0 euro prijzen. Meer heb ik er niet over gevonden.

  Heb ik nu wel recht op het product?

  Asm

 8. Je hebt geen recht op het product; omdat er sprake is van een kennelijke vergissing bij de leverancier is er geen sprake van een koopovereenkomst. Als BCC het apparaat niet voor 99 euro wil leveren, moet zij het ontvangen bedrag terugbetalen.

 9. Ik roep op,iedereen die bij bcc een home cinema set voor 99e heeft gekocht,een klacht in te dienen,ik had er namelijk ook 2 besteld,ik dacht een leuk kerst kado vd kinderen,nu krijg ik mijn geld terug binnen 7 dg,het is hun fout dan toch,kunnen die bedrijfen nou zomaar overal onderuit komen?is toch niet normaal,als je zelf ooit een misstap begaat,word je dr toch ook voor bestraft…

 10. De een krijgt zn geld terug. de ander het apparaat! Vriend van een collega, die ons de prijs door meldde, heeft vandaag de home cinema zet ontvangen!

  De mijne staat nog steeds ingepland om bezorgd te worden.

  Ik ben het echter oneens dat er een recht is om het apparaat te ontvangen. Heb nog wat meef gezocht en gelezen. Indien het overduidelijk is dat de prijs foutief is heb je geen recht op het gekochte en kan de verkoper de koop ongedaan maken.

 11. iK zeg dan op mijn buurt ,of allemaal Wel of allemaal geen apparaat,niet de een wel de ander niet,ik weet niet wat jullie er mee gaan doen,ik ben er nog niet klaar mee,ben benieuwd of er iets bekend word gemaakt via tv?

 12. Ik heb ook zo’n set gekocht van BCC, ik zocht een goede set voor een lage prijs toen zag ik die sony wat ik een goed merk vind. dus koop ik hem, de koop is helemaal overeen gekomen ik heb betaald, er is gemeld dat de koop akkoord is en dat ik hem de volgende dag kan ophalen. nu krijg ik de volgende dag een mail dat de bestelling is geannuleerd. alleen dat, geen uitleg niets. Dus ik bel waarom en dan pas wordt verteld dat ik had moeten weten dat het om een vergissing ging, want als ik naar andere aanbieders keek zou ik het zien. Maar hoezo dat ik ga toch naar BCC om iets voor de laagste prijs te kopen waarom moet ik eerst kijken wat het product kost bij andere aanbieders.

  Heb ik nou recht op de set of niet, en zo niet waarom niet?

 13. zoals ik eerder vandaag al gezegt heb,ik had ook de set gekocht bij bcc,ik heb de radio en de tv ingezet, morgen ochtend tv en radio west,hopelijk reageer bcc daarwel op,suc 6 allemaal,en laat je niet op je kop zitten.dus kijken allemaallll.

 14. Hallo allemaal,

  Even over de set van Bcc voor 99 euro. Hebben jullie gezien dat vanochtend stiekem de disclaimer veranderd is? het was eerst dat alleen prijzen van 0 euro zij het recht behouden dit niet te leveren. Nu is dat opeens veranderd vanochtend in ”alle foutieve” prijzen. Gevalletje fraude tussentijds wijzigen van de disclaimer? En dan beweren ze aan de telefoon dat de disclaimer altijd zo geweest is. Je kunt me mailen op salina_hansildaar@hotmail.com om een kopie van de oude disclaimer te krijgen voor je bezwaar.

 15. Karel,ik ben er druk mee bezig,de mensen die hem af gingen halen die hebben een mail gekregen dat de set geanuleerd is,de mensen die hem laten bezorgen die hebben nog niks gehoord,zodra ik iets weet dan hoor je van mijn.

 16. wij hebben ook een printscreen gemaakt van de oude disclaimer wij hebben nog niks gehoord over onze bestelling,we wachten rustig af maar dat ze door hebben dat er iets goed fout gegaan is,is een feit eerst zetten ze het set weer online voor 799 en dan verdwijnt het set helemaal van de site,en zomaar ineens veranderd de disclaimer………

 17. hmmmmz, kan dat wel? Het is duidelijk voor hen dat de disclaimer alleen sprak over foutieve prijzen van 0 (NUL) euro. Niet over andere foutieve prijzen.

  Kunnen ze de disclaimer dan zomaar wijzigen? Welke is dan toepasbaar?

  (overigens geen apparaat bezorgd, ook niet meer verwacht)

  Groeten, Arni

 18. is het ook niet zo dat als zij een fout maken dat ze jou dat binnen een bepaalde tijd moeten laten weten en geen dagen later ?

  neem aan dat ze weten dat er een fout is gemaakt dus vraag ik me af waarom ze dan niet direct contact met je opnemen.

 19. Een disclaimer is alleen rechtsgeldig, zo blijkt uit het OTTO-arrest, als het gaat om een uitsluiting voor “kennelijke” oftewel evidente fouten. Daarnaast kan natuurlijk een latere aanpassing in de disclaimer geen gevolgen hebben voor eerder gesloten overeenkomsten.

  Wat is de normale prijs voor dit soort producten? Zie bv. Kieskeurig, Vergelijk.nl of Beslist.nl voor een prijzenoverzicht. Zit deze prijs daar een beetje bij in de buurt?

 20. Beste BCC gedupeerden, Er zit voor ons allen maar 1 ding op en dat is KASSA of RADER aanschrijfen,Ik heb de consumenten bond gebeld,(mijn moeder is lid ook gedupeerd)Hun vertelde mijn dat we een brief moeten schijfen met een klacht erin,of het helpt?dus dan maar hogerop toch,als we met zn allen kassa of rader benaderen nemen ze de zaak ook veel serieuser,samen staan we sterker…

 21. lijkt mij een duidelijk verhaal:

  1. disclaimer van het moment dat men besteld heeft sluit foutieve prijzen niet uit enkel wordt een prijs van 0 euro uitgesloten

  2. prijs van 99,– euro is een aan nemenlijke prijs voor een 5.1 surround set (zelf als het een A merk betreft) ze zijn er zelfs goedkoper

  3. BCC geeft zelf aan fout te zitten door snel en stiekem als eerste de disclaimer aan te passen.

  mijn order is nog niet geannuleerd. tot dat wel zo is zal ik geen aktie ondernemen. als ze dit wel doen zullen we met zn alle ons recht moeten gaan halen!

  ik heb reeds een kopie van de orginele disclaimer, en een kopie van de website met de prijs van 99,– euro.

  zoals ik al zei: VOLGENS MIJ EEN DUIDELIJKE ZAAK!

 22. wat is reeel,ik heb geen kennis op het gebied audio,dus voor mij is het een reeele prijs gezien de andere set van 78,50 en idd,samen staan we sterk,ik wacht het nog even af misschien komt bcc nog tot een oplossing

 23. Ook mijn order staat nog steeds op verwerkt. Echter het aankoop bedrag is wel gestorneerd zie ik zojuist. Dit alles zonder een berichtje van bcc.

  Vind het wel erg makkelijk en onpersoonlijk van dit concern. Ik vind ook dat je zo niet met elkaar of met je klanten omgaat. Enfin, morgen maar eens bellen en mijn ongenoegen uiten.

  Misschien met z’n allen de heer Engelfriet inhuren!?

  Grzz

 24. Voor mij heeft iemand anders betaald omdat mijn bank op dat moment onderhoudswerkzaamheden had ik heb die persoon 99euro contant gegeven en hij heeft voor mij betaalt dus vraag mij af hoe bcc mijn geld terug gaat betalen aangezien ze mijn rekening nummer niet hebben maar wel zonder contact op te nemen je order annuleren en dat noemen ze high service.

 25. heb ook een geschil met bcc over de homecinemaset van sony voor 99 euro, heb alle papieren bankafschrift, orderbevestiging en afhaalbevestinging, heb een mail gestuurd naar bcc met alle bijlages zoals ik net vermelde, maar ze reageren niet, heb contact gehad met consuwijzer en die vertelde dat ik in mijn recht stond omdat ze de disclaimer(deze heb ik in bezit) hebben aangepast naar mijn bestelling, kom op mensen die dit ook is over komen pak alles aan bv dagelijks dezelfde mail sturen naar info@bcc.nl net zolang dat ze reageren.

 26. Oke dan heb ik nu ook wel wat te zeggen over dit alles .

  Heb dus ook zo’n Home Cinema set besteld en betaald via mijn creditcard. Het type nr van de home cinema set was : SONY BDVIZ 1000 (99euro) Tot mijn grote verbazing kijk ik de volgende dag op de BCC site en hebben ze hem van de site gehaald en zie ik precies dezelfde cinema set met het type nr : SONY BDVIZ 980 (799euro).

  Dus mijn vraag is dus of dat zomaar kan ? Want uiteindelijk zeggen ze dus dat ik iets besteld heb wat blijkbaar helemaal niet bestaat . Maar ze accepteren wel mijn betaling?

  In mijn ogen spelen ze dus een vies spelletje om er onderuit te komen .

  Maar is het niet zo als het betaald is dat de verkoop rond is, want ze hebben wel mijn betaling ontvangen maar ze sturen me geen mail over een fout of dat de deal niet door gaat .

  Heb ze gebeld en ze zeiden dat ik voor het weekend mijn geld terug gestort zou krijgen maar heb het nog steeds niet binnen . .

  En uiteindelijk wil ik natuurlijk die Cinema set voor 99 euro want voel me nu een beetje genaaid als ze de volgende dag snel het type nr hebben verandert . .

  Volgens mij is dit gewoon oplichting.

  Hoop op een reactie . . .

 27. haal alles uit de kast mensen bv http://www.klacht.nl, ik heb namelijk alles screenshots afhaal bevestiging enz…….. we laten ons niet afschepen, een kennis heeft de set binnen gekregen voor 99 euro en deze mag zie behouden…… slechte zaak bcc u bent verplicht om het uit televeren volgens consuwijzer.nl

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.