Wanneer overlijdt Arnoud Engelfriet?

overlijdensbericht-sterfdatum-nl.pngBrr, wat een lugubere site. Op Sterfdatum.nl kun je je naam en wat gegevens zoals geboortedatum, links- dan wel rechtshandig zijn en geslacht invullen, en dan “berekent” de site wanneer je doodgaat. Ik in 2053 kennelijk.

Nou is zo’n lugubere grap tot daar aan toe, maar deze site doet meer: ze maken een publiek toegankelijke link die iedereen op kan vragen om te zien wanneer ik (volgens hen) zal komen te overlijden. En dankzij wat klassieke zoekmachineoptimalisatietrucjes scoort die link vervolgens lekker hoog in Google.

En nee, dat mag niet. Ook al is het als grap bedoeld, mensen die serieus hun gegevens invullen, onthullen daarmee persoonsgegevens over zichzelf. Bijzondere persoonsgegevens zelfs: het raakt hun gezondheid. En die mag je niet publcieren behalve met expliciete toestemming, die nergens wordt gevraagd.

Helemaal onderaan staat wel

* De ingevoerde gegevens worden toegevoegd aan onze database en gepubliceerd op deze website.
maar dat is bij lange na niet genoeg.

Ook leuk is deze disclaimer:

De ingevoerde gegevens worden alleen gepubliceerd op sterfdatum.nl en zijn niet te verwijderen.

Maar zo werkt dat niet: de Wet Bescherming Persoonsgegevens zegt duidelijk dat je het wettelijk recht hebt om je gegevens te laten verwijderen.

Dus dan denk je, daar gaan we ze over mailen. Maar dan lees je dit:

Dat je op deze pagina zit en boos wilt mailen geeft al aan dat je een beetje een zeikerd bent. Denk nog even goed na voor je het formulier verstuurd.

wat mij niet veel vertrouwen geeft over de naleving van de WBP.

Of ben ik nu veel te serieus over een luguber bedoeld “grapje”?

Arnoud

63 reacties

 1. Begrijp ik goed dat het wordt afgeraden het automatische afmeldingsformulier op de site in te vullen (i.v.m. dubbele vermelding)? Tevens om het iedereen makkelijk te maken hier is nogmaals de link:

  https://www.sidn.nl/nc/over-nl/whois/?domain=sterfdatum.nl

  ‘Uitgebreid’ aanvinken en ‘OK’ drukken.

  Overigens kan kan ik de benodigde gegevens voor het invullen van het cpb programma niet online vinden. Op de site van het SIDN stond hierover:

  “Sinds 12 januari 2010 zijn de gegevens die u kunt opvragen beperkt. Over de achtergronden hiervan vindt u hier meer informatie. Met name zijn een aantal contactgegevens niet meer zichtbaar. Het gaat om de volgende gegevens:

  * adres van de domeinnaamhouder;
  * naam en telefoonnummer van de administratief contactpersoon voor de domeinnaam;
  * naam en telefoonnummer van de technisch contactpersoon voor de domeinnaam.
  

  SIDN verstrekt deze gegevens niet aan derden behoudens:

  1. aan in Nederland gevestigde advocaten en gerechtsdeurwaarders om het mogelijk te maken een houder van een .nl-domein in rechte aan te kunnen spreken. Verzoeken dienen plaats te vinden via het formulier dat u hier aantreft.
  2. aan opsporings- en handhavingsautoriteiten die over een wettelijke bevoegdheid beschikken op grond waarvan zij SIDN kunnen dwingen de volledige van een domeinnaam geregistreerde informatie ter beschikking te stellen. Meer informatie vindt u hier.
  3. aan Certification Authorities die op verzoek van de houder de gegevens van de houder controleren. Meer informatie vindt u hier.”

  Toch zou ik graag een klacht indienen, is er iemand die weet hoe ik dit op dit moment kan doen?

 2. Kwam er vandaag achter dat mijn naam ook op http://www.trouwplanner.nl voorkomt, nog een site van Alexander van Slooten. Hierop staat vermeld dat ik in 2003 getrouwd ben (met een voor mij volstrekt onbekende dame) en in 2030 zal gaan scheiden ( http://www.trouwplanner.nl/?calendar=1&year=2030 ). Waarschijnlijk put hij voor die site uit dezelfde database als sterfdatum.nl, ik sta namelijk al een aantal jaar op sterfdatum.nl vermeld. Wat een aparte vorm van humor heeft die vent zeg. :s

 3. Kwam er vandaag achter dat die A. van Slooten ook de website HOMOMETER.NL beheert. Mijn kind staat daar te boek als hoog percentage homo. Nou, zeker weten dat ie dat beslist niet is.Hoe haalt die vent het in zijn hoofd zomaar mensen een seksuele geaardheid op te plakken die ze niet hebben.Realiseert hij zich wel hoe gevaarlijk hij bezig is.Hoeft maar een of andere homohater het opeens op jou gemunt te hebben,wordt je in elkaar gemept voor iets dat je niet bent (en al ben je het wel dat is dit nog verwerpelijk). Onbegrijpelijk dat zoiets,ongestraft,in dit land mogelijk is. Verbaasd mij niets als alle namen van sterfdatum ook op homometer en alle andere aan hem gerelateerde websites staan.

 4. Alexander van Slooten leeft zelf nog en heeft zelfs een nieuwe site gelanceerd:-) http://www.libidometer.nl. Als ik op mijn naam google, is mijn libido 33! Fijn als iemand een dergelijke puberale test op mijn naam heeft ingevuld! Of zou het er zo maar opgekomen zijn? Er staat een hele lijst met namen inmiddels. Ben gisteren de hele dag bezig geweest allerlei instanties te bellen, google, SIDN gemaild en gevraagd het te verwijderen. Alexander zelf geeft niet thuis, overigens. Maar dat zal niemand verbazen. Ongelooflijk dat zoiets kan, dat iemand van treiterij en mensen voor schut zetten, zijn hobby en levensonderhoud maakt. Je vervolgens werk moet verrichten iets ongedaan te maken en joost-mag-weten, wanneer het helemaal verwijderd is. Intussen kan de hele wereld meegenieten van het mens onwaardige hoge nonsens-gehalte op eigen naam.

 5. LS, Ik heb NOOIT iets ingevuld op deze site, maar krijg toch mijn sterfdatum en ‘fictieve overlijdensadvertentie’ steeds bovenaan in google seaches. Ik ben er helemaal klaar mee, wat is dat voor achterlijke laster. Kan iemand mij vertellen hoe ik deze ellende kan laten ophouden?

 6. Dag Nynke,

  Je kan Alexander gewoon bellen en mailen als je wil, op zijn linkedin pagina (zie hierboven) staan verwijzingen naar 2 bedrijven van hem, inclusief zijn woonadres en telefoon/faxnummers.

  Maar het zo prettig zijn als iemand de link ophoest van de meldingspagina van het CBP (zie hierboven), ik kan die zo gauw niet weer vinden.

  Verder heeft hij zo te lezen rechten gestudeerd, dus misschien mag wat hij doet, dan kan je het beter via publieke druk proberen. Missschien staat Joep van het Hek ergens op 1 van zijn sites en kan je die mobiliseren ;-)? Of via 1 van de klanten van zijn bedrijf value added networks (zie zijn linkedin pagina)?

 7. Ook ik kwam tot mijn verbijstering vorige week bij het googelen van mijn naam op pagina 1 en 2 vermeldingen tegen op de scheidingsmeter, de lesbometer en de overlijdensmeter. Heb geen idee wie mijn gegevens heeft ingevuld, ikzelf niet en ik heb er beslist geen toestemming voor gegeven. Er is geen tweede persoon met dezefde naam als ik. Je geboortedatum is ook bekend: de leeftijd van overljden op de genoemde sterfdatum klopt. Ik heb via het contactformulier op de sites gevraagd mijn gegevens te verwijderen en dat was binnen 24 uur gebeurd. Maar het zoekresultaat op Google blijft bestaan en daar staan al gegevens op die iemand schade kunnen berokkenen. Door het wereldwijde web gaan je persoonlijke gegevens in no-time de wereld over, vergezeld van (in mijn geval) onware constateringen als ‘getrouwd met … in 200.” en xx% lesbisch. De man kan hiermee een schade aanrichten die ik niemand gun. Ik ga Who.is en CBP meteen invullen. Dit zou moeten worden verboden..

 8. Ik heb ook een klacht ingediend.. Niet alleen vind ik het belachelijk wat er staat en ook totaal niet iets wat in de richting komt van humor. Maar buiten dat sta ik gewoon in de database van zoekmachine waar ook bij staat wanneer ik dood ga (wat ik helemaal niet hoef te weten) ook al is dit de grootste onzin ooit.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.