De domeinnaam in de Wet Koop op Afstand

Een lezer mailde me:

Ik heb voor mijn privéblog een eigen domeinnaam aangevraagd. Alleen, een paar dagen na aanvragen bedacht ik me dat ik liever een andere naam had. Ik beriep me op de Wet Koop op Afstand, maar de hoster zegt dat die niet geldt voor domeinnamen omdat dat maatwerkproducten zijn. Klopt dat?

Inderdaad mag je maatwerkproducten niet terugsturen. Maar een domeinnaam is geen maatwerkproduct. De Wet Koop op Afstand kent dat begrip alleen voor fysieke producten, zoals t-shirts met je naam of foto erop gedrukt. De wet noemt dat ‘zaken’, en een domeinnaam is geen zaak in de zin van de wet. Het aanvragen van een domeinnaam valt dan ook onder dienstverlening en niet onder verkopen van producten. De uitzondering over maatwerk gaat dan ook niet op. (Ik zei ooit van wel maar bij nader inzien klopte dat dus niet helemaal.)

Helaas zit de lezer toch aan de domeinnaam vast. Contracten voor het verrichten van een dienst kun je opzeggen binnen zeven werkdagen na het afsluiten, tenzij men al met je toestemming is begonnen met het uitvoeren. Als men dus al de domeinnaam aangevraagd of geregistreerd heeft, dan kun je er niet meer vanaf.

Dennis & andere hosters: hoe snel zijn jullie met het aanvragen van domeinnamen?

Arnoud

12 reacties

  1. Inderdaad, wat Alex al zegt, de meeste (grotere) hosters registreren een domeinnaam vrijwel realtime, dus direct nadat de bestelling van de klant is geplaatst. Goed dat je hier eens een artikel aan gewijd hebt, want nogal wat klanten denken dat ze zich bij domeinnamen op de Wet Koop op Afstand kunnen beroepen.

  2. Hier gaat in principe ook alles realtime.

    Overigens ben ik wel benieuwd of je deze wet nu niet te lettelijk neemt. Als ik voor iemand een website programmeer, waarbij ik geen code herbruik van andere projecten, noem ik dat toch echt maatwerk. Maar ik begrijp dat dit volgens jou gewoon ontbonden kan worden? (een hoopje code lijkt mij geen dienstverlening als zodanig…)

  3. Om de eerste keer zeker te zijn van het feit dat de klant zijn echte gegevens gebruikt (en wij ons geld krijgen) wordt de eerste keer een kopie identiteitsbewijs gevraagd (of KvK-uitreksel).

    Ze hebben danwel over internet hun bevestiging gegeven maar het gebeurd maar wat vaak dat we later de reactie krijgen “maar ik wil het toch niet”. Zolang ze de overeenkomst dan niet terug hebben gestuurd per fax, e-mail of post dan doen we nog niet zo moeilijk. Liever 8 tevreden klanten dan 10 waarvan er twee liever bij een ander zouden zitten.

  4. op sedo heb ik op een domein naam geboden en gewonnen, voordat ik het wou annuleren had ik die ineens gekocht. De domein is in plaats van een gewone i een heel andere voor mij onbekende i gespeld dat had ik dus niet gezien op mijn computer. Niet eens geweten dat domein namen met vreemde gespelde letters bestaan, eis ik de domein naam op voor de geboden bedrag met normale spelling.

    Maar dat hebben ze niet natuurlijk. Kan ik de koop ontbinden nu?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.