Monsterboard’s tell-a-friend: zo moet het dus niet

monsterboard-thumb1.pngMarc Drees mocht naar New York. Dacht hij. Want op de site hadden ze niet alleen irritante muziek, maar ook algemene voorwaarden, en toen bleek het toch allemaal iets anders te liggen. Het ging om een wedstrijd waarbij je je naam en persoonsgegevens moest opgeven, plus nog wat anders:

Maar dan moet ik ineens ook persoonsgegevens van mijn vrienden invullen. Wacht even? Ik heb toch alleen toestemming gegeven tot het verzamelen en beschikbaar stellen van mijn eigen persoonsgegevens?

En ik zit nu de persoonsgegevens van anderen in te vullen die daar helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Maar dat is nu mijn probleem geworden? Netjes van Monsterboard.

Een perfect voorbeeld van hoe een tell-a-friend systeem niet moet. Zulke systemen zijn alleen onder voorwaarden legaal. Er zijn vier eisen:

 1. De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (of afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger.
 2. Voor de ontvanger moet het duidelijk zijn wie de initiatiefnemer van de e-mail is, zodat hij diegene kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails.
 3. De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.
 4. De website in kwestie mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender. Daarnaast dient de website het systeem te beveiligen tegen misbruik, zoals het geautomatiseerd verzenden van spam.

Een reisje naar New York lijkt me toch wel een (kans op) beloning voor de afzender of ontvanger.

Het doel van Monsterboard bij het verzamelen van de adressen is om deze mensen vacatures te kunnen sturen. Je mag namelijk geen vrienden opgeven als er geen voor die vrienden passende vacatures bij Monsterboard bekend zijn! Je kunt dus maar beter een puntlasser in je vriendenkring hebben dan een lerares Frans geloof ik.

Hoe zouden jullie het vinden als je zo aan Monsterboard gegeven werd door een vriend?

Arnoud

5 reacties

 1. Interessant op zich. Dus even theoretisch.

  Stel, ik heb een actie, daar mag je je voor inschrijven. Ik verloot een… Porsche.

  En voor elke vriend die je mailt krijg je een extra lot in die sweepstake. Ik gebruik dat adres ??n keer om die vriend dus te attenderen op de sweepstake en die mag zichzelf vervolgens inschrijven.

  Dat mag dus ook niet?

 2. Nee, dat mag niet, want er staat een (kans op een) prijs tegenover voor de ontvanger. Het idee van deze wet is echt om tell-a-friend te beperken tot het doorsturen van interessante webpagina’s. Verkapte virale reclame-acties zijn twijfelachtig, en mensen prijzen bieden om mee te doen aan die virale marketing kan al helemaal niet door de beugel.

 3. Zelf ik heb een vergelijkbaar systeem voor een klant ontwikkeld. Dit gaat over poker-reizen naar het buitenland, als de boeker (klant) klaar is met zijn of haar boeking kan deze een vriend uitnodigen om ook een reis te boeken. De verzender krijgt dan 10% korting op de eerstvolgende bestelling.

  Maar die korting treed pas in werking als er daadwerkelijk wordt geboekt! De ontvanger krijgt het volgende e-mail bericht:

  Ik heb de naam even weggelaten. Hoi [naam ontvanger],

  Ik heb net bij Bedrijfx een Trip geboekt. Via deze weg wil ik je uitnodigen om (ook) een XYZ trip te boeken.

  Ook kun je nog proberen jezelf online te kwalificeren, voor een gratis mogelijkheid kijk op http://www.Bedrijfx.eu/XYZ/Free/

  Afkomst emailbericht ??

  Deze email is verstuurd door:?[klant-naam] - [e-mail] Als u niet weet wie deze persoon is kunt u dit bericht als niet verzonden beschouwen.

  Mocht het echter voorkomen dat u meerdere van dit soort emailberichten ontvangt van dezelfde persoon, verzoeken wij u contact met ons op te nemen en wij zullen maatregelen nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Het Bedrijfx team.

  [Contact en bedrijfsgegevens, voor dit voorbeeld even weg gelaten]

 4. Als iemand zonder mij te vragen mijn e-mailadres aan Monsterboard zou geven, zou ik daar ge?rriteerd over zijn. Ik vind dat hij mij dan gewoon zelf rechtstreeks zou moeten hebben benaderd.

  Het arbeidsbureau heeft (vele jaren geleden) ooit mijn naam ongevraagd doorgegeven aan uitzendbureau Start (dat in hetzelfde gebouw zat, en op een of andere manier organisatorisch met het arbeidsbureau verbonden was). Goed bedoeld natuurlijk, maar ook daar was ik toen al ge?rriteerd over, want mij was niets gevraagd.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.