Mijn website scoort te hoog, mag dat?

top-123-lijst-ranking-score.pngBij Fok! meldde een SEO-ende webmaster over een akkefietje met Google-resultaten:

Nou krijg ik vandaag dus een boze mail van een meneer van ‘bedrijf X (ik zal zoals gewoonlijk het beestje niet bij z’n naam noemen) of ik niet een tekst van één van mijn websites wil aanpassen, want door een geheel toevallige vermelding van twee losse woorden in de betreffende tekst, staat de website waar deze tekst op staat hoger in de zoekresultaten van Google dan de website van bedrijf X, en daar is meneer natuurlijk niet blij mee.

Tsja, dat is dan toch echt pech voor meneer. Hoger scoren dan een ander mag, of dat nu toevallig of opzettelijk is.

Het kan riskant worden als de twee losse woorden een handelsnaam of gedeponeerd merk van bedrijf X zijn en deze webmaster een concurrent van X is. SEO op andermans merknaam kan een vorm van merkinbreuk opleveren, wanneer je die merknaam gebruikt om mensen andere producten of diensten onder de neus te duwen dan de merkproducten.

Maar het is ook weer niet zo dat de merkhouder als enige mag scoren op de merknaam. Zo won Douwe Egberts-verkoper Capriole ooit van DE zelf omdat zij het recht had om reclame te maken voor Douwe Egberts-koffie. En dat zij daarbij hoger scoorde dan de merkhouder, was verder prima.

Meneer kan natuurlijk bij Google klagen, maar ik vrees dat hij ook daar juridisch niet ver komt. Er is geen enkel argument waarom je hoger dan iemand anders zou ‘moeten’ scoren in de zoekresultaten.

Heeft iemand nog een leuke truc voor deze teleurgestelde meneer X om toch hoger te scoren dan deze webmaster? Black hat mag, ik ben benieuwd wat er zoal mogelijk is.

Update (11:07) hey Veldmuis, dat kan creatiever.

Arnoud

12 reacties

 1. Er valt nu wel weinig te zeggen over verbetering voor deze meneer X, zonder URL kan je niet door de bron heen om te kijken wat nuttige tips zouden zijn. Meneer X mag contact met mij opnemen voor SEO tips 😉

 2. Het ligt een beetje aan de websites. Het bedrijf kan wellicht zelf al genoeg makkelijk aanpassen binnen de eigen website om hoger te scoren. Als hij op de eigen merknaam niet op 1 weet te komen zit het waarschijnlijk niet erg goed in elkaar. En linkbuilding op langere termijn.

  blackhat is er vanalles mogelijk. Een van de populairdere technieken is volgens om de concurrerende website proberen lager in de resultaten te laten komen. Maar blackhat wil ik weinig van weten 🙂

 3. Wat een gek verhaal. Het gaat hier volgens mij niet eens om een merknaam maar om een stukje tekst van 2 woorden. het lijkt me dat meneer x hiervoor toch echt bij Google moet zijn of zijn eigen SEO aanpassen.

  Als onterecht een merknaam gebruikt wordt door de Fokker dan lijkt seo me ook niet echt een argument. Je zou dan kunnen kijken of die Fokker de merknaam oneigenlijk gebruikt. Probeert hij zijn eigen product met of via die merknaam te verkopen schend hij auteursrechten, zit de mernmaam in de domeinnaam, wordt gebruikt gemaakt van gesponsorde links zoals Adwords, etc.

  Ik stel me zo voor dat iemand dadelijk een mail stuurt naar jou Arnoud omdat je in Google beter scoort op de woorden “te hoog” en dan aan jou vraagt om je titel aan te passen zodat hij zelf weer beter scoort op “te hoog”. Ik kan zo snel geen enkele reden verzinnen om hiervoor je titel aan te passen, behalve dan aardigheid.

  Je maakt een associatie naar black hat. Er is toch geen vermoeden van black hat bij de partijen? Waarom haal je dat bij deze discussie, zo blijft iedereen SEO maar steeds associeren met iets duisters.

 4. Naast optimalisatie van de eigen site, zou bedrijf X alvast een inkomende link kunnen kopen bij SEO-ende webmaster… (met linktekst “X”) dan heeft hij meteen een link binnen van wat Google als meest gezaghebbende bron beschouwt over “Merknaam X”.

  Mag in principe niet van Google, maar het had meneer X waarschijnlijk in totaal minder tijd en energie gekost.

 5. Ergert dan niemand zich aan het feit dat als je een merknaam, tevens domeinnaam intypt je vaak eerst allerlei “handige” doorverwijssites, tweedehands aanbiedingen, “boeken over”, te zien krijgt en meestal pas op een van de volgende bladzijden een verwijzing naar de website zelf. Als je bijvoorbeeld oplossing voor een Windows probleem zoekt en je zet “Microsoft” in je zoekopdracht dan mag je toch hopen dat artikelen uit de knowledgebase van MS bovenaan staan. Niet dus. Idem als je naar een driver op zoek bent en je typt download xxxx. Het is mijn sterke indruk dat Google het feit of je zoekwoord een domeinnaam is veel te laag waardeert. Je kunt expliciet vermelden dat je alleen in dat domein wilt zoeken maar dat is lastiger en bovendien vaak ook niet wat je wilt. Een verwant probleem is als je zoiets als “zonwering” en “prijs” intypt. Je krijgt eerst verzamel en doorverwijssites te zien en dan pas echte.

  Als je dit aan wilt pakken moet je dan bij Google zijn? Misschien kun je ook trucs verbieden die bureaus toepassen om bovenaan de lijst te komen. Bestaat er niet zoiets als het opzettelijk verstrekken van onjuiste informatie ? maar misschien moet er wel wetgeving worden aangepast.

 6. Hallo! Leuk dat hier in artikel over geplaatst is, ik ben namelijk de ‘SEO-ende webmaster’ in kwestie. 🙂

  Zoals ik ook op Fok! al had gepost, betreft het hier naar mijn weten geen merknaam. In het betreffende stukje tekst staan twee losse woorden. Het product dat deze boze meneer op ‘website X’ plaatst is een combinatie van 2 woorden, die ik los van elkaar in het stukje tekst heb staan. Dit heb ik overigens geheel onbewust gedaan en ik had derhalve nog nooit gehoord van ‘website X’ alvorens deze meneer in mijn inbox van zich liet horen.

  Ik heb deze meneer, ondanks zijn vrij boze emailtjes, uiteraard wel nog aangeboden om SEO op zijn website toe te passen tegen mijn eigen uurtarief. Ik betwijfel dat ik hier nog van hoor, maar ik ben dan wel netjes gebleven. 😉

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.