Pretium beboet voor misleidende klantenwerving per telefoon

logo-pretium-telecom.jpegDe Consumentenautoriteit heeft Pretium Telecom een dwangsom opgelegd, vanwege het ‘beknotten’ van consumentenrechten, meldde Tweakers. De telecomboer probeerde klanten te werven via callcenters, en deed daarbij misleidende uitspraken als “dan heb ik goed nieuws voor u, want u gaat minder betalen voor uw telefoonrekening”. In haar besluit legt de Consumentenautoriteit boetes op van in totaal EUR 87.000. Tevens kreeg Pretium een dwangsom opgelegd om te zorgen dat Pretium zich in de toekomst wel aan de regels houdt.

De CA baseerde haar besluit onder andere op passages als deze:

T: Klopt het dat u belt met een vaste aansluiting van de KPN?
C: Ja.
T: Dan heb ik goed nieuws voor u. Want u gaat minder betalen voor uw telefoonrekening. Ja. U betaalt bijna 20 euro aan abonnementskosten en dan wordt het 16,45.

En dat vond Pretium misleidendvan de Consumentenautoriteit, omdat ze het gesprek begonnen met “Met M. van Pretium Telecom, goedemiddag” en verderop in het gesprek zeggen “ik ben niet van de KPN, ik ben van Pretium”. Daardoor zou de consument niet in verwarring kunnen raken.

Daar zullen ze niet ver mee komen, die zin “want u gaat minder betalen” is hoe dan ook misleidend omdat hij suggereert dat dit binnen het huidige contract gaat gebeuren. Iets dat gaat gebeuren met je telefoonrekening is iets dat alleen je huidige aanbieder kan doen. “Bij ons kunt u minder betalen” zou niet misleidend zijn geweest.

Idem bij dit stukje:

T: U belt met een vaste aansluiting van KPN.
C: Ja, dat klopt.
T: Oke, want dan heb ik goed nieuws voor u, is dat u aankomende maand voordelig gaat betalen voor uw aansluiting. U gaat minder betalen … want wat er alleen maar wordt veranderd is de naam van uw factuur. Dus daar komt geen KPN op maar dan Pretium Telecom. Dus dat alleen maar gaat veranderen, maar voor de rest blijft alles exact precies hetzelfde.

En dat zou eenmisleidende voorstelling van zaken van de CA zijn, omdat passages als deze zijn weggelaten:

“Uw aansluiting, kwaliteit en service, telefoonnummer blijft gewoon precies exact hetzelfde. Alleen maar u gaat minder betalen.”<br/> “Wij willen gewoon dat uw abonnementskosten worden verlaagd.”

Daarmee graven zegraaft Pretium gewoon hunhaar eigen graf, want deze voorstelling van zaken doet het voorkomen dat alles bij KPN blijft en dat alleen de naam van de factuur om een of andere reden wordt aangepast. Maar je gaat een contract aan met een ander bedrijf, dus alleen al de toezegging dat “kwaliteit en service” precies exact hetzelfde blijft kun je niet hardmaken. Stel er is een storing op de lijn, dan duurt het hoe dan ook langer om die op te lossen als Pretium eerst KPN moet inschakelen dan wanneer KPN het voor de eigen klant oplost.

Kortom, goede zaak dat de CA hier handhavend optreedt. Pretium kan nog in hoger beroep, maar ik betwijfel of ze dat veel oplevert.

Zijn jullie wel eens door Pretium gebeld? En hoe heb je ze afgepoeierd?

Arnoud

21 reacties

 1. Door direct in de rede te vallen en te vragen hoe ze aan mijn nummer in hun bestand komen. Er wordt dan getwijfeld aan de andere kant, omdat ze dat natuurlijk niet weten. En als het net lang genoeg stil is, vraag ik direct om mij uit het bestand te verwijderen en dat ik geen contact meer wens. Werkt negen van de tien keer.

 2. Ik snap de strekking van het bericht, maar er zitten een aantal zinnen in die het geheel verwarrend maken. Bijvoorbeeld: “En dat vond Pretium misleidend”. Ik neem aan dat zij het juist niet misleidend vonden? Verderop staat “En dat zou misleidend zijn, omdat passages als deze zijn weggelaten” gevolgd door een aantal passages die juist aantonen dat het misleidend is, maar wie heeft die passages dan weggelaten?

  Wat telefonische verkoop betreft. Afhankelijk van het moment, het weer en de stand van de maan ben ik net iets langer vriendelijk. Maar resultaat is steeds hetzelfde: geen interesse, prettige dag/avond.

 3. Een prachtige uitlaatklep, zo’n callcenter die mij ongevraagd belt. Die krijgen alle energie die ik toevallig kwijt moet over zich heen. En nee, ik heb geen medelijden met de callcenter-medewerkers. Het is gewoon spam! Aanpakken die handel!!!

 4. Pretium vond de weergave van de gesprekken misleidend, omdat zij meenden dat eventuele verwarring verderop hersteld werd. De CA had juist die herstelpassages weggelaten in haar besluit, waardoor zij -volgens Pretium- ten onrechte oordeelde dat Pretium de consument had misleid.

 5. Partner door Pretium gebeld en ging in op het aanbod. Het verhaal was inderdaad dat enkel de facturatie door Pretium zou worden verzorgd, en dat er niks anders veranderde. Toen de envelop kwam konden we echter makkelijk telefonisch annuleren.

 6. Callcenters zorgen voor veel werkgelegenheid, vooral voor mensen die anders erg moeilijk aan de slag komen, vanwege handicap, kinderen, herintreden, opleiding, afkomst, of anderszins. Als de telefonisch medewerker zijn of haar target voor de dag niet haalt, hoeft hij/zij vaak de volgende dag niet meer terug te komen. De druk is dan ook erg hoog, en de betaling zowiezo niet best. Als alleenstaande moeder met 3 kinderen of als man met een strafblad heb je niet zo heel veel te kiezen. Ik feliciteer mensen die klagen over callcenters met hun uitdagende baan, vaste contract, secundaire arbeidsvoorwaarden en wat al niet. Voor een flinke groep hardwerkende Nederlanders is dat niet weggelegd.

 7. Werkgelegenheid onder welke omstandigheden. Dit doet me een beetje denken aan beloftes van Adolf Hitler, “Jullie krijgen allemaal werk, maar wel in een fabriek waar we wapens maken om mensen (die tegen mijn overtuiging zijn) af te maken”.

  Ik vind werk pas werk als het een eerlijke bedoeling heeft, niet als je mensen inpalmt of bedriegt! Ben je dan trots op je zelf? als je iemand een abonnement hebt aangesmeerd waar ze niet zomaar weer vanaf komen… En of je dan ex-gedetineerd bent of alleenstaande moeder maakt niets uit, je hebt altijd wel een kans op hulp. Dus die bewering gaat al helemaal niet op.

  “Zijn jullie wel eens door Pretium gebeld? En hoe heb je ze afgepoeierd?” Goddank niet, maar wel is een er keer een verkoper van “de Nederlandse Energie Maatschappij” langs gekomen die zich voordeed als iemand van de Eneco! Daar waren we dus mooi ingestonken en even 185 euro lichter geworden.

  Dit was wel enige wat jaren terug, maar of ze inmiddels hun leven hebben gebeterd is mij niet bekend.

  Wel let ik daardoor nu heel goed op bij dit soort (telefonisch) verkopers.

 8. @Karel

  Ik moet maar een paar “mensen die anders erg moeilijk aan de slag komen” in dienst nemen om de call centers te woord te staan. Dat scheelt dan weer op het aantal mensen dat de call centers aan het werk moeten houden.

  EN het is nog een stuk leuker werk ook… want creativiteit bij het afpoeieren wordt door mij zeeeeer gewaardeerd. ๐Ÿ˜‰

 9. Inderdaad goed om te zien dat Pretium nu eindelijk een keer ?cht wordt aangepakt. En als ik jullie mag geloven lever ik dus als ondernemer een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid van mensen die anders moeilijk aan de slag komen, door dat er ook mensen in een callcenter voor mij werken. Overigens is dat vrijwel alleen inbound (en outbound in het kader van debiteurenbeheer) ๐Ÿ˜‰

 10. Pretium nog niet gehad. Wel de Nederlandse Energie Maatschappij, andere richting zelfde gedachte. Was niet zo heel lang geleden dus @Sebastiaan, ze deugen nog steeds niet. Ze zoeken naar goedgelovige mensen, buitenlanders die slecht Nederlands spreken, ouderen of gewoon domme knuppels. Het is werkelijk te walgelijk voor woorden dat mensen tegenwoordig bejaarde ouders instructies moeten geven om nooit en te nimmer bij dergelijke bedrijven telefonisch het woord “ja” te gebruiken om maar te voorkomen dat je gezeik krijgt. Als je je bedrijfsvoering op zo’n manier staande moet houden wordt het echt tijd dat een OPTA of DTe het bedrijf in kwestie op de korrel neemt.

  Over het algemeen heb ik korte gesprekken met dergelijke bedrijven.

  “Goedemiddag, spreek ik met de heer XXXX” “Nee, die is verhuisd.” “Oh, maar…” “Dag.”

  “U kunt een heleboel geld besparen” “Ik betaal graag voor kwaliteit.” En tegen die tijd verbreek ik de verbinding maar.

 11. Ik volg meestal dezelfde route als Daniel (1), mocht dat niet werken moet ik ‘even’ weg, leg de telefoon naast mij neer en ga verder met waar ik mee bezig was. Laatste keer besloten ze nog veertig (!) minuten te wachten voordat ze besloten op te hangen. ๐Ÿ˜‰

 12. Die trouwens ook begon met: “U bent toch klant van Essent?” en had zo’n “hier wordt gewerkt” hesje aan. Het duurde minstens tien tellen voor ik de vraag ertussen wist te krijgen: “Maar van wie ben jij dan?” Maar dat was ook alleen maar om dat ik op dat moment net koffie gehad had.

  Volgens mij probeerden ze te gebruik te maken van de verwarring op dat moment omdat Essent net z’n netwerk bedrijf naar Enexis omgedoopt had. Lekker boeien, denkt de gemiddelde klant, Nuon, Enexis wat was het nu ook al weer?

 13. Ik lees op mijnprivacy.nl dat verwerkers bij direct marketing bij elke reclameboodschap het slachtoffer moeten informeren op het recht van verzet. Nu heb ben ik meerdere malen het slachtoffer geweest van direct marketing, maar nog nooit heeft een telefonist(e) mij gewezen op mijn recht van verzet.

 14. Ik heb een extra feature bij mijn telefoonabonnement, waardoor de nummers verschijnen bij een oproep. Als er een “xxx” verschijnt ( geheim nummer) neem ik gewoon niet op. 9 op 10 zijn het t?l?marketeers. Niet geregistreerde nummers zijn in mijn boekje personen die iets te verbergen hebben.

 15. grappig. Hoe weet je dat het telemarketeers zijn als je niet opneemt bij geheim nummer? Dat kan je immers pas weten zodra je hebt opgenomen, en dat doe je niet. Wie weet hoeveel serieuze zaken je mist…

 16. Zelf heb ik er geen last van en ik denk dat dat door infofilter.nl komt. Heel zelden (2 keer per jaar) krijg ik een callporteur en als het me niet aanstaat dan zeg ik dat ik vermeld sta bij infofilter. Vrijwel direct hoor ik excuses en de beller hangt op.

  Mijn zwager van 70 is in de ellende van Pretium getuind. Hij dacht dat Pretium van de KPN was en dat het dus wel goed zat. Ik denk ook dat vooral oudere mensen slachtoffer zijn van de gladde praters. Hem heeft het circa 100 euro aan dubbele rekeningen extra gekost en een week geen vaste telefoon. Dus met plezier lees ik dat Pretium aangepakt word.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.