Verkoop van parallelle import?

shampoo.pngRegelmatig krijg ik vragen over parallelle import. Om er eentje te pakken:

Er is een fabrikant van kappersproducten (gels, shampoo etc.) en dat wordt in Nederland tegen hoge prijzen als exclusief product verkocht in kapperszaken. Wanneer je het zelf importeert, dan kost het aanzienlijk minder. Handel dus. Nu kreeg ik laatst een brief van de officiële dealer dat ik illegaal handel omdat hij de exclusieve rechten heeft voor Nederland. Of ik er maar meteen mee wil stoppen en al mijn producten wil terughalen. Kan dat zomaar?

Dat hangt er vanaf waar je inkoopt. Wat je binnen de Europese Economische Ruimte koopt, mag je overal elders in diezelfde ruimte doorverkopen. De rechten op die producten zijn uitgeput, zoals dat heet. Dit op grond van één van de grondrechten uit de EU, dat van het vrij verkeer van goederen. Wat je van bv. Japan of de VS haalt, mag je niet doorverkopen want dat is niet met toestemming van de Europese merkhouder hier op de markt gebracht.

Heb je iets legaal ingekocht, dan mag je de merknaam trouwens gebruiken om je klanten te melden dat je dit in de handel hebt. Zolang je je maar niet voordoet als officieel dealer, want dat ben je niet.

En die dealer dan? Tsja, die heeft pech. Hij heeft een exclusief contract, maar dat betekent alleen dat de fabrikant niet met anderen in zee zal gaan. Hij kan met die exclusiviteit niet voorkomen dat anderen parallel gaan importeren binnen de EU.

Soms zie je nog het argument voorbij komen dat het bedrijf waar je inkoopt, in strijd handelt met zijn contract met de fabrikant. Daar staat namelijk vaak in dat hij alleen aan geautoriseerde tussenhandelaren of zelfs alleen aan consumenten mag leveren. Maar dat contract is in principe zijn probleem, en niet het jouwe als inkoper. Koop je in een winkel of groothandel en worden er geen vragen gesteld, dan is er niets aan de hand. Moet je dat bedrijf omkopen om jou toch te leveren, dan heb je een probleem.

Ook kan het onrechtmatig zijn om stelselmatig mensen aan te zetten tot contractbreuk, als het doel daarvan is om iemands exclusieve verkooporganisatie te ondermijnen door bijvoorbeeld prijsbederf. Persoonlijk heb ik daar moeite mee, want ik zie de meerwaarde van dat soort gesloten verkooporganisaties niet zo goed. Vrij verkeer en vrije handel is een groot goed, waarom zouden mensen dat mogen verpesten door de markt netjes op slot te houden en de prijzen dus kunstmatig hoog?

Arnoud

86 reacties

 1. Dag Arnout,

  Hoe zit dat met CD’s/DVD’s? En als je die mag “importeren” vanuit bijvoorbeeld Duitsland, hoe zit het dan met Downloads?

  De muziekindustrie werkt over het algemeen met stricte licentiecontracten voor geografische regio’s. Maar als ik met een vrachtwagen naar Duitsland rijd lijkt er dus niets aan de hand te zijn zolang de verkoper niet vraagt of ik het in Nederland ga verkopen.

 2. Bedoel je lege DVD’s of voorbeschreven CD’s/DVD’s met muziek erop? In het eerste geval heb je de ietwat aparte situatie dat Nederland een kopieerheffing op lege schijfjes heeft, en Duitsland niet. Als importeur moet je die heffing betalen, en daar ontkom je niet aan met een beroep op het vrij verkeer van goederen.

  Voor voorbeschreven schijfjes geldt niet alleen het merkenrecht maar ook het auteursrecht. Ook dit is uitgeput als men een CD of DVD in de handel brengt waar dan ook in de EER. Je mag dus een vrachtwagen CD’s in Duitsland kopen en in Nederland doorverkopen. Je zit dan wel met Duitstalige boekjes en zo, dus ik weet niet of het commercieel interessant is. Maar het mag wel. De boekjes vertalen mag niet!

  1. En hoe zit dat dan met (exclusieve) contracten van platenmaatschappijen en auteursrechtorganisaties? Als een CD of DVD-box in Nederland of België niet in de winkel ligt omdat de uitgevende partij niet wil handelen met de relevante auteursrechtorganisaties (bv. BUMA of SABAM), mag ik diezelfde CD dan wel uit Duitsland inkopen en hem in NL/BE weer doorverkopen? Zelfs als de digitale versie van die CD niet in NL/BE beschikbaar is?

   Want dan is het toch een beetje gek te noemen dat fysiek auteursrecht wel is uitgeput binnen de EER terwijl het digitale auteursrecht dat niet is.

   1. De EU wil de muren tussen de verschillende landen, waar het gaat om de beschikbaarheid van digitale “content” ook afbreken; het zou betekenen dat Spotify met een enkele licentie al haar klanten in de EU kan voorzien, dat video on demand diensten door de hele EER kunnen werken, voetbal-uitzend-rechten niet meer per land verhandeld kunnen worden….

    Niet alle uitgevers zijn blij met het idee, dus er wordt druk gelobbyd in Brussel.

 3. Met als toevoeging dat de thuisgebruiker in feite nog contact moet opnemen met de stichting thuiskopie om te melden dat hij x aantal DVD’s heeft geimporteerd uit een land zonder kopieerheffing. Volgens mij glipt dat er bij menig consument importeur nog wel eens door heen.

 4. Leuke case. Heb ooit discussies mogen voeren met vertegenwoordigers van cosmetica bedrijven in Zwitserland (niet EER) die zowel de fysieke handel als de handel via internet wilden reguleren. Voor die tijd nooit geweten dat die branche daar zo veel voorstelde.

  En natuurlijk werden we gevraagd als intermediairs al het ip verkeer in kwestie te onderbreken, wat natuurlijk door ons met een koppige edoch goed onderbouwde Njet werd afgedaan.

 5. Dag Arnout, bedankt voor je reactie!

  Ik had in de periode 2004-2006 een bedrijf dat downloads verkocht. We hadden grote problemen om de “licenties” te krijgen voor bepaalde artiesten en dit af te schermen in bepaalde landen. Veel artiesten houden er in ieder land een andere distributeur op na. (Dat is een van de oorzaken waarom de muziekindustrie zo veel moeite heeft het internet te betreden en van de “globale” facetten van het internet gebruik te maken)

  Met CD’s heb je dit probleem dus niet? Een vrachtwagen (volle) CD’s kun je gewoon verkopen in Nederland? (Eventueel met afdrachten aan Buma/Stemra en iedere andere organisatie die zogenaamd voor de artiesten opkomt).

  Met downloads is dit mogelijk moeilijker. Maar stel de volgende situatie doet zich voor: Een platenlabel in Europa, besluit je de downloads te verkopen voor wederverkoop (als het met CD’s kan, waarom met Downloads niet?), en hij vraagt niet waar je ze gaat verkopen. (= Een duitse handelaar verkoopt je CD’s zonder vragen te stellen) mag je deze downloads dan aan Nederlanders verkopen?

 6. Klopt Wilco. Als jij de Duitse Free Record Shop leegkoopt, mag je dat naar Nederland rijden en hier op de markt brengen. Die CD’s zijn met toestemming op de markt gebracht en mogen dus worden doorverkocht.

  Bij downloads is er het punt dat je een kopie maakt, en uitputting geldt alleen voor originelen. Ik moet eens gaan nazoeken hoe dit uitpakt bij een legale download bv. van itunes. Mag je die op CD branden en verkopen? Het wezenlijke verschil met een CD bij Bol.com kopen zie ik niet.

 7. Arnoud, bij het branden van de CD maak je een kopie. Ik verwacht dat typische webmuziekwinkelvoorwaarden je verbieden jouw downloads door te verkopen. (Is dat onredelijk bezwarend?)

  Je mag je originele CD doorverkopen, maar alles wat je zelf brandt is per definitie een kopie (die je slechts “in huizelijke kring” mag gebruiken.)

 8. Niet mee eens. De CD die vervaardigd wordt bij iTunes is met toestemming van de rechthebbende vervaardigd en heeft daarmee dezelfde status als een CD die vervaardig wordt in een CD-persfabriek. Het is geen thuiskopie.

  Zolang geen sprake is van “verveelvoudiging” (bv. zelf een kopietje achterhouden bij verkoop), zie ik niet in waarom het doorverkopen van een dergelijke CD illegaal zou zijn.

 9. Beetje dom van de parallelhandelaar. Je had er gewoon voor moeten zorgen dat de fabrikant noch de officiele dealer achter de herkomst kan komen van de ingevoerde produkten. Gewoon laten decoderen in een douane-entrepot, importeren en klaar is kees. Zo legaal als wat heb nl jaren tussen de toiletries gezeten en alles gebeurde onder toezicht van de douane 🙂

  s6

 10. Dag Arnout, Ik heb een vraag. Het antwoord heb ik hier en daar gezocht. Maar ik ben nog niet overtuigd. Zou u mij misschien kunnen vertellen hoe het in elkaar zit. Mijn vraag is namelijk: ik wil via mijn vriend(groothandel) merk greedschappen inkopen en naar Nederland invoeren en dan wil ik ze op het internet verkopen.(parallel handel) Mag ik dat doen zonder toestemming van de distributeur. Als ik niet mag, mag mijn vriend uit Turkije hier in Nederland een dochter bedrijf op zetten en zijn producten aan de Nederlandse mark te verkopen. Nog een vraag. Is een bedrijf verplicht zijn bron openbaar te maken als er om wordt gevraagd. Stel dat ik een merk x product uit Bulgarije heb gekocht en hier in Nederland ga verkopen, moet ik dan de naam van de Bulgaarse bedrijf openbaar maken wanneer er gevraagd om wordt, of mag je het dan als bedrijfsgeheim houden.

 11. In reactie 3 vermeldt Maarten dat de importeur aangifte moet doen bij de stichting Thuiskopie van de invoer van blanco DVD’s uit een land zonder kopieerheffing. Ik vraag me wel af, wat in dezen een importeur is. De enige definitie die ik kon vinden zei: Importeur of invoerder verwijst naar een economische agent die producten of diensten uit het buitenland betrekt om deze in het binnenland te kunnen verkopen.

  Als ik nu als particulier persoon een partijtje DVD’s uit Duitsland laat komen voor eigen gebruik ben ik volgens mij dus geen importeur en hoef geen aangifte te doen. In dit geval is toch het vrije verkeer van goederen en diensten weer gewoon van toepassing ?

 12. Da’s een hele goeie vraag; zo goed zelfs dat de Hoge Raad heel recent het Europese Hof heeft gevraagd hier een knoop over door te hakken. Eerder waren zowel rechtbank als Hof van mening dat de consument geen heffing hoeft te betalen als hij voor eigen gebruik DVD’s binnenhaalt. De minister had eerder gezegd:

  Ook de priv?persoon, die een partij blanco banden in Nederland invoert, is als importeur betalingsplichtig.
  maar ook
  De wet gaat naar mijn mening evenwel niet zo ver dat ook de consumenten die in het buitenland dragers aanschaffen voor eigen gebruik, betalingsplichtig zouden zijn.

 13. Hallo,

  Hoe zit het dan bijv. met duurdere wedstrijd fietsen?

  Ik kan in China een orginele wedstrijd fietsen kopen (Ben er geweest en gecontroleerd. 100% orgineel)

  Maar nu vragen er steeds meer mensen aan mij of ze ook niet zo’n fiets van mij kunnen kopen

  Ben ik dan ook bezig met parallele import? en eventueel strafbaar daarvoor.

  of is het gewoon vraag en aanbod?

  groet,

  John.

 14. Ik heb een gelijksoortig geval als boven beschreven: ‘kappersproducten’. Ik kon via een importeur in een ander land (binnen de EU) producten van diverse merken voor een goede prijs inkopen, het gaat hier om electronica/meetapparatuur. Deze bood ik vervolgens aan op marktplaats. ‘Nieuw in de verpakking, goedkoper kan niet’. Dit werd meteen door marktplaats verwijderd met als reden: ‘auteursrechtenschending’. Er stond ook bij wie deze ‘aanklacht’ had ingediend. Dit bleek de Nederlandse importeur van het product te zijn. Ik werd gewaarschuwd, ze wilde mij graag op marktplaats actief houden maar ik moest me wel aan de regels houden. Ik gaf in de advertentie niet aan dat ik dealer was. Ik gaf alleen aan dat het een nieuw product was met volle garantie. Ik heb het hier maar bij gelaten. Later kwam ik diverse verhalen op internet tegen waaronder deze. Dan denk ik: ‘wat doe ik fout?’. Het is legaal ingekocht bij een buitenlandse (EU) distributeur en wil het in Nederland met winst kunnen verkopen. Achteraf heb ik spijt, ik had een bezwaar moeten indienen bij marktplaats want dit moet blijkbaar toch kunnen.

  Of zijn er dan toch uitzonderingen dat men van een bepaald product echt de enige is die het mag verkopen: de distributeur van het betreffende land + officiele dealers die bij deze distributeur inkopen?

  Groet Herman

 15. @Herman:

  Of zijn er dan toch uitzonderingen dat men van een bepaald product echt de enige is die het mag verkopen: de distributeur van het betreffende land + officiele dealers die bij deze distributeur inkopen?
  Als je legaal binnen de EU inkoopt, dan is het ALTIJD legaal om dit in Nederland door te verkopen. Heel misschien kan het verboden worden als blijkt je een dealer opzettelijk tot contractbreuk aanzette.

  Wel moet je eerlijk zijn over de afkomst en mag je niet doen of je een erkend importeur/dealer bent (noem je dus liever niet “dealer” en gebruik geen termen als “exclusief”).

 16. Dat kan, maar het is ook goed denkbaar dat de importeur gewoon misbruik heeft gemaakt van de meldknop en dat Marktplaats niet goed heeft opgelet. Ik vind dat je altijd navraag moet doen als je klachten over advertenties krijgt.

  Zie ook de Pompengids-zaak, waarin de rechter expliciet zei dat een klacht van de offici?le dealer niet genoeg is om een advertentie te moeten verwijderen. Het is goed denkbaar dat je legale tweedehands of import verkoopt bijvoorbeeld.

 17. goedenavond Arnoud,

  ben je verplicht om ,als je goederen naar bv Duitsland verkoopt,de gebruiksaanwijzing en eventuele veiligheidsstickers ook in het duits te vertalen,of is de engelstalige manual ook voldoende? met dank Marjolein

 18. Nee, dat ben je niet verplicht. Producten die legaal in EU-land A op de markt zijn gebracht, mogen worden doorverkocht in land B zonder wijzigingen. Uitzonderingen zijn medicijnen (vanwege apothekersvergunningen) en bepaalde zaken waar speciale veiligheidsrisico’s aan zitten zodat er een sticker in de landstaal op moet. Maar voor electronica of huishoudelijke apparaten lijkt me dit niet aan de orde.

 19. Nietzozeer een speciaal veiligheidsrisico, maar hoe zit het met de “breekbaar” stickers? Zag ze laatst Nederlandstalig op een internationaal pakket zitten. Lijkt me dat je geen poot hebt om op te staan als het pakketje vervolgens ‘gebroken’ aankomt?

 20. Eerder heb ik gereageerd op dit artikel, zie 31 december 2010 @ 12:50 ‘het verwijderen van advertenties op marktplaats ivm zogenaamde auteursrechtenschending’.

  Al een half jaar heeft men advertenties op marktplaats staan. Zij hebben na een paar mails van een persoon die advertenties heeft laten verwijderen geen problemen meer gehad. Nu heeft deze persoon toch een formulier laten tekenen bij marktplaats.nl waar hij het merk-recht zegt te hebben van meerdere producten. Dit formulier word door marktplaats heel serieus genomen maar is zeer zeker onterecht ingevuld. Men heeft contact opgenomen met marktplaats. De situatie is uitgelegd, deze persoon is niet de merk-rechthebbende en dat dit puur is gedaan omdat ze geen concurrentie dulden. Marktplaats zegt niet de expertise te hebben hierover te oordelen maar tegelijkertijd laten ze wel iedereen zo’n formulier invullen dat zij merk-rechten hebben. Marktplaats zegt dat dit met de merk-rechthebbende zelf opgelost moet worden maar dat is natuurlijk niet te doen. Toch is men in contact geweest met deze persoon. Men heeft aangegeven dat het heus wel bekend is dat hij geen merk-rechten heeft en dat dit niet kan. Als antwoord kreeg men te horen dat er wel geadverteerd mag worden als men de adviesprijzen (de prijzen die de andere in NL gebruiken) overneemt. Ookal koopt men niet bij hem in. Het gaat hem puur om de prijs en niet om het merk. Dit is puur om de concurrentie te weren en alles in de hand te hebben. Marktplaats wil niet helpen. Eventueel zou men juridische stappen moeten ondernemen maar daar is geen geld voor. Als men toch opnieuw adverteert op marktplaats word het account geblokkeerd. Op andere advertentiesites word men met rust gelaten, die zijn ook minder populair. Dan zou men denken: maak je een nieuw account aan op marktplaats, maar dan ben je wel weer een ‘newbie’, net 1 dag actief. Dat geeft geen vertrouwen terwijl men al 5 jaar actief is op markplaats (wat ook zichtbaar is in het profiel).

  Wat zou hieraan te doen kunnen zijn?

 21. Maar nu snap ik iets niet.

  Ik importeer poetsproducten uit Amerika welke hier ook tegen torenhoge prijzen verkocht worden. Ook koop ik het bij een aantal bedrijven welke het bij de Europese importeur inkopen. Ik krijg daar een korting (omdat ik grote aantallen inkoop wat dus weer mijn winstmarge is).

  De Europese importeur wil niet met mij te maken hebben.

  Mag ik nu wel of niet vanuit Amerika inkopen of niet? En mag ik nu wel hier in Nederlandse bij een officiele dealer inkopen en weer doorverkopen of niet?

  Ik snap hem namelijk niet helemaal. Het kan toch zo zijn omdat er iemand in het verleden een deal heeft gemaakt met een fabriek deze de prijs hoog kan houden en zo een monopoliepositie kan hebben. Dit gaat toch de vrije handel tegen.

 22. Je mag niet vanuit Amerika inkopen en dat hier op de markt brengen. De Europese merkhouder beslist wat er in de EU op de markt komt. Dit is expliciet zo geregeld. Vrije handel bestaat alleen binnen de EU. Koop dus gerust in Bulgarije of Spanje en haal het naar hier. Maar niet buiten de EU.

 23. @24: Arnoud, geldt dat voor iedereen of alleen als er een bedrijf wordt uitgeoefend? Is er bij een particuliere koop niet sprake van uitputting, zodat je dan wel in de US gekochte artikelen kan verkopen binnen de EU?

 24. @Elroy: uitputting geldt voor iedereen. Ook een particulier mag niet zomaar dingen kopen in de VS en hier op de markt brengen. Maar één of twee bij je vakantie kopen en terugnemen is meestal geen probleem. Hoewel dat dus meer coulance is van de douane dan een wettelijk recht. Ze mógen je in de VS gekochte iPhone in beslag nemen als er enige verdenking is dat je ‘m hier gaat verhandelen, ook als particulier.

 25. Hallo Arnoud,

  Super dit artikel, ik heb momenteel een dispuut met de Nederlandse importeur van een bepaald product welke verbied om producten op webshops te verkopen. Ik kan het zelfde product via een leverancier in de EU maar niet in NL gunstiger en sneller krijgen. Nu dreigt de Nederlandse importeur telefonisch met inbeslagname van de producten. (lijkt mij bluf)

  Stel dat ik een schriftelijk verzoek krijg om de producten met onmiddellijke ingang van mijn webwinkel te verwijderen hoe pak ik dit dan goed op? en ben ik verplicht om kenbaar te maken wie mijn leverancier is?

 26. Als die Europese leverancier het zelf legaal in Europa verkrijgt, dan lijkt het me legaal om het door te verkopen in Nederland. Vraag het even na voor de zekerheid wat de bron is van je leverancier – of vraag een garantie dat die legaal is, met toezegging dat hij je schadevergoeding betaalt als blijkt dat hij stiekem containers uit China haalt.

  In die situatie kun je ook volstaan met een brief terug dat vrij verkeer van goederen met zich meebrengt dat je mag wederverkopen wat in Europa legaal op de markt is. Je meldt daarbij dat je onderzoek hebt gedaan en dat je leverancier je verzekert dat het legaal verkregen is. Dan nodig je hem uit om concrete gevallen van inbreuk aan te wijzen, en als hij dat niet doet dan hoef je nergens op in te gaan.

  Zo ben je inhoudelijk goed en leg je de bal bij hem om iets te doen. Gaat hij dan zonder meer dagvaarden dan is de kans zeer groot dat hij gaat verliezen.

 27. Beste Arnoud bedankt voor je reactie, hier kunnen we wat mee, ik verwacht namelijk nog wel een reactie van de Nederlandse importeur.

  Het product komt van een legale bron, via via gecontroleerd bij de importeur in het betreffende land. Ben ik verplicht om mijn leverancier bekend te maken bij een eventuele dagvaarding/zaak?

 28. Zij moeten bewijzen dat sprake is van illegale import. Pas als ze daar een goed verhaal van kunnen maken, moet jij bewijzen dat je legaal inkoopt. En op dat moment kan de rechter verlangen dat je vertelt wie je leverancier is.

  Overleg wel alvast met die leverancier wat zij hiervan vinden en of jij hun naam mag noemen.

  Het kan overigens wel verdacht overkomen als je zegt dat je legaal importeert maar niet wil zeggen van wie.

 29. Goedenavond, Kunt u aangeven hoe dit zit met cosmetica? Ik wil graag een merk uit USA importeren en verkopen in mijn webwinkel, wordt nu niet verhandeld in NL, wel in België overigens. Bij mijn weten ben ik verplicht volgens VWA Cosmetisch besluit om de etikettering aan te passen in het Nederlands en het product te testen op veiligheid? Nu kom ik heel veel geïmporteerde merken tegen in NL die hier zich niets van aantrekken. Wie is er nu aansprakelijk als een ‘koper’ een ‘nare’ reactie krijgt van dit product? En hoe zit dit met merken die al in de EU gevoerd worden maar nog niet in NL? Andere vraag; op het moment dat ik bij een NL distributeur een cosmetica-merk inkoop (een merk verplicht je dan om bij de distributeur in te kopen), is dan de distributeur verantwoordelijk voor de etikettering ed.? Of is bijv. een NL omschrijving op de webshop voldoende? Dank alvast voor de reactie.

 30. hallo,

  een officiele nederlandse distributeur neemt af en verkoopt dit aan (externe)nederlandse webshop die geen dealer is. is hier sprake van paralelle import? is er sprake van paralelle import indien de webshop de goederen van een duitse handelaar (die geen dealer is)kopen? is dat anders wanneer het gaat om een nederlandse handelaar?

  ik wil namelijk die webshop aanpakken die lagere prijzen hanteert. graag hoor ik z.s.m bedankt ferdinand

 31. Van verboden parallelle import kan alleen sprake zijn als men het inkoopt van buiten de EU. Kopen bij de dealer in Duitsland en verkopen in Nederland is te allen tijde legaal. Zelfs als het de Duitse dealer contractueel verboden is te leveren aan deze partij. De enige optie is de Duitse dealer (laten) aanpakken op grond van zijn contract, mits dat natuurlijk niet in strijd is met het mededingingsrecht.

  Lagere prijzen zijn in het algemeen géén reden om tegen iemand op te treden, dat valt onder de gewone concurrentie. Ook bij webshop versus gewone winkel, en zelfs als men onder de prijs verkoopt.

 32. nog twee korte vraagjes: stel dat de webshop spullen koopt binnen de eu maar dan niet bij een dealer van een merk. is dan sprake van paralelle import? stel dat die webshop de spullen koopt van een offiele dealer in nederland. kan ik daar iets tegen doen?

 33. De term ‘parallelle import’ betekent alleen “import van buiten de EU” en alleen in die situatie is het verboden. Men mag bij een Duitse dealer kopen, dat naar Nederland brengen en hier doorverkopen. Men mag ook bij een officiële Nederlandse dealer kopen en dat weer doorverkopen hier.

 34. ik heb het zelfde vraag als a.modejans?

  Kunt u aangeven hoe dit zit met cosmetica? Ik wil graag een merk uit USA of australia importeren en verkopen in mijn webwinkel, wordt nu niet verhandeld in NL, wel in België overigens. Bij mijn weten ben ik verplicht volgens VWA Cosmetisch besluit om de etikettering aan te passen in het Nederlands en het product te testen op veiligheid? Nu kom ik heel veel geïmporteerde merken tegen in NL die hier zich niets van aantrekken. Wie is er nu aansprakelijk als een ???koper??? een ???nare??? reactie krijgt van dit product? En hoe zit dit met merken die al in de EU gevoerd worden maar nog niet in NL? Andere vraag; op het moment dat ik bij een NL distributeur een cosmetica-merk inkoop (een merk verplicht je dan om bij de distributeur in te kopen), is dan de distributeur verantwoordelijk voor de etikettering ed.? Of is bijv. een NL omschrijving op de webshop voldoende? Dank alvast voor de reactie.

 35. Arnoud, ik handel in gebruikte goederen en wordt nu door de fabrikant gedaagd te bewijzen dat deze ooit (door de 1e importeur) legaal de EER zijn binnengehaald. Ik koop bij particulieren, Marktplaats, handelaren, etc. dus dat is dan toch onmogelijk? Zij gaan mij hun bronnen niet melden. wat nu? Bovendien heb ik vernomen dat de EER wetgeving binnenkort wijzigt of wordt stopgezet, klopt dat?

 36. Peter, de bewijslast ligt inderdaad bij jou dat de producten legitiem verkregen zijn binnen de EER. Echter, de rechthebbende moet wel eerst aannemelijk maken dat sprake is van een vermoeden van grijze import. Als de producten Nederlandstalige opschriften hebben, dan krijgen ze dat vermoeden niet rond lijkt me. Is alles in het Chinees en staan er geen tekens op die je typisch in Europa zou verwachten (het CE bij elektronica bijvoorbeeld) dan krijg jij de bewijslast.

 37. Beste Arnoud,

  Ik heb een bijzonder gevalletje. Een engelse fabrikant maakt producten. Die fabriek heeft een contract met een nederlandse groothandel. Die groothandel koopt dezelfde producten in, maar onder hun eigen naam, dus met eigen logo. Ik wil ook graag groothandel worden, maar helaas heeft het bedrijf in engeland het alleen recht gegeven aan het andere nederlandse bedrijf. Ik heb die engelse fabrikant gevraagd om ook producten in te kopen maar door dat contract kan dat niet.

  Mag ik nu wel naar andere engelse groothandels gaan en daar de engelse producten kopen en via het web in Nederland verkopen?

  En sta ik sterk als de andere Nederlandse groothandel mij zal aanklagen?

  Bij voorbaat dank!

 38. Hoi Arnoud,

  Ik heb een beetje hetzelfde probleem als in het voorbeeld met de kappersproducten, met als enige toevoeging dat de BeNeLux importeur het merk blijkbaar ook heeft geregistreerd/ gedeponeerd bij het BBIE.

  Ik heb het product zakelijk legaal ingekocht bij een Franse groothandel/ importeur (=EU). Dit had ik afgelopen week tegen sterk concurrerende prijzen in mijn webshop aangeboden, met vermelding van de merknaam. Daarop krijg ik van de “officiële, exclusieve BeNeLux importeur” een mailtje waarin staat: “Wij ontdekte onlangs dat u onze producten in Nederland verkoopt. wij hebben geen verkoopovereenkomst. Wij zijn exclusieve verdeler gemachtigd “Merk” en hebben naam registratie voor de Benelux. zonder onze toestemming mag u geen “Merk” verkopen in Nederland. Het is ons bedrijf beleid.” In een vervolgreactie (nadat ik in ben gegaan op de eventuele overeenkomst) blijkt ook dat ik niet mag verkopen onder hun adviesprijs?

  Klopt dat? Mag ik het product niet onder het merk verkopen omdat zij een merkregistratie hebben? Of geldt het hier ook dat ik het gewoon mag verkopen omdat ik het legaal binnen de EU heb ingekocht?

  Dank bij voorbaat voor je antwoord!

  Anne

 39. Nog een kleine toevoeging op mijn vorige post. ik heb net even de merkinschrijving opgezocht in het merkenregister. Blijkt dat niet “Merk”, maar “Merk België Nederland” is geregistreerd.

  Anne

 40. Een kort briefje met de vermelding dat u de producten binnen de EER heeft ingekocht, en dat daarmee de merkrechten communautair zijn uitgeput. Dat lijkt me hier het geval.

  U kunt verwijzen naar Artikel 7 van richtlijn 89/104 van 21 december 1988 betreffende de aanpassing van het merkenrecht der lidstaten geïmplementeerd in de in artikel 2.23. van het Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigen­dom (???BVIE???).

  Verder kunt u erop wijzen dat pogingen de verkoop van het product te bemoeilijken mogelijk een concurrentiebeperkende voorwaarde is, die moet voldoen aan de Europeesrechtelijke mededingingsregels (verordening 1790/1999 van 22 december 1999) en de wettelijke bepalingen inzake de mededinging.

 41. als ik het dus goed begrijp (in het kort): Omdat ik het originele product (legaal) binnen de EER heb ingekocht, mag ik het product ook onder de merknaam verkopen? Ook al heeft de BeNeLux importeur hiervan het merk gedeponeerd?

  Anne

 42. @Anne: Ik denk dat de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) wel geïnteresseerd zal zijn in het mailtje waarin een verbod op verkoop onder de adviesprijs gemeld wordt… je moet zelf maar bepalen in hoeverre je “vriendjes” wilt blijven met de officiële importeur.

 43. Goedemiddag allemaal,

  Ik heb een meer een algemene vraag over parallel handel. Ik probeer te solliciteren bij een bedrijf die zich hierin specialiseert. Voor mijn laatste sollicitatie ronde moet ik een presentatie geven en aangeven hoe ik het zou aanpakken op de Franse cosmetica en huishoudelijke markt.

  Ik ben er vrij makkelijk achter gekomen aan wie ik het kan verkopen maar vindt het moeilijk om er achter te komen bij welke distributeurs of andere wegen het in Frankrijk kan inkopen. Ben namelijk nogal “bleu” hierin maar ik vindt het super interessant.

  Hebben jullie wellicht tips hoe je het beste dit kan aanpakken? Hoe pakken jullie het aan om nieuwe contacten te maken op bepaalde markten in bepaalde landen?

 44. Hallo,

  Ik ben nederlander maar woon in Nieuw Zeeland waar ik ook belastingplichting ben (niet meer in NL) Ik heb navraag gedaan bij een nederlandse dealer van campers gemaakt in Duitsland om te informeren over prijzen voor campers met het stuur aan de ‘andere’ kant. Ik wil deze campers namelijk direct uitvoeren naar Nieuw Zeeland. Zonder kenteken in NL krijg ik of in ieder geval hoef ik de BTW en BMP niet te betalen. Hierdoor ben ik aan het eind van de rit een 25% goedkoper uit ( zelfs met invoer rechten en btw hier in NZ) De fabrikant zegt tegen de dealer dat er een importeur in Nieuw Zeeland en daarom geen campers wil leveren aan de Nederlandse dealer met het stuur aan de andere kant. Mag dit zomaar? is er geen leveringsplicht binnen de EU?

     1. Tja ik kan ze ook uit de UK halen maar dan heb ik het BPM ‘winst’ niet dus maakt het niet zoveel uit. Duitsland komt er alleen achter omdat uiteraard voor NL het stuur aan de verkeerde kant zit. Voordeel is wel dat ik ze sneller heb uit de UK dan bestellen in NZ.

 45. Beste Arnout en andere lezers,

  Veel dank voor uw mooie artikelen.

  Ik heb een vraag als ik zo vrij mag zijn.

  Stel dat een Zwitserse AG I met haar exclusieve distributeur (Zwitserse AG II) een overeenkomst heeft op grond waarvan de distributeur merkproducten onder meer in Nederland en Frankrijk verspreidt aan vaste handelaren (die op hun beurt de producten verkopen aan eindafnemers).

  Stel dat een van de handelaren bij een nieuwe overeenkomst is uitgesloten van het distributiestelsel, kan die handelaar zich beroepen op uitputting als hij die producten via via in bijvoorbeeld Duitsland koopt? De Zwitserse AG’s vallen toch buiten de EER? De merkhouder is de Zwitserse AG I.

  Alvast veel dank voor uw tijd!

  Met hartelijke groet,

  Mr B. de Burger

  1. Het gaat erom waar men inkoopt, niet waar de fabrikant gevestigd is. Als de Zwitserse fabrikant/merkhouder de producten verkocht heeft aan een Duitse distributeur, dan is er daar sprake van uitputting. Een ieder mag bij de Duitser de producten kopen en binnen de EER opnieuw op de markt brengen. Dit ongeacht eventuele afspraken over een gesloten verkoopkanaal (maar de Duitser is niet verplicht om aan handelaren te verkopen).

   Als de AG II niet gerechtigd is om aan de Duitser te leveren dan gaat het mis; de Duitse herverkoop is dan eigenlijk al illegaal.

   1. Merci Arnout. Maar de Zwitserse AG I (merkhouder) verkoopt toch aan de Zwitserse AG II (de distributeur)? AGII verkoopt vervolgens aan handelaren in EER (en die aan consumenten). Dan is het product toch voor het eerst op de markt gebracht BUITEN de EER (nl van zwitser naar zwitser)??

    Nogmaals veel dank!

    1. Het gaat er niet om waar het product fysiek voor het eerst op de markt verschijnt. Het gaat erom of de eerste verschijning op de EER-markt toegelaten is. Als dat zo is, dan zijn alle verdere verhandelingen op die markt óók legaal, vanwege uitputting.

     Als AG I dus enkel toestaat dat het in Zwitserland wordt verhandeld, dan mag AG II het niet naar Duitsland exporteren. Maar stel de partij is in Zwitserland op de markt gebracht, AG II vraagt of het naar Duitsland mag worden verkocht (bv. omdat het in Zwitserland niet loopt) en AG I zegt dan ja. Dan is sprake van uitputting zodra het in Duitsland op de markt is.

 46. Geachte heren, na 1 jaar lang zwoegen om een leuk product via een professionele website op de markt te krijgen en me blauw te betalen aan invoerkosten en btw 21% over alle inkoop van deze consumenten elektronica, zie ik opeens een stijging van marktplaats adverteerders (altijd particulieren) die vanuit huis nu ook deze goederen aanbieden, uiteraard zonder factuur, btw afdracht of iets van een kvk nummer. Deze oneerlijke concurrentie wil ik graag melden maar ik weet niet waar ik terecht kan. Er komen per dag bijna 2 verkopers bij en slaat natuurlijk mijn hele handel dood. Wie weet wat ik hier tegen kan doen?

  1. Als er handelaren op marktplaats bezig zijn met prodcuten voor consumenten dan moeten ze wettelijk de prijzen inclusief BTW vermelden.
   Je kunt altijd een klacht indienen bij Marktplaats dat er (semi-)proffessionele verkopers producten voor prijzen zonder BTW aanbieden.

 47. Dank voor uw spoedig antwoord. Is er ook een wet die deze wederverkoop door particulieren verbied? Zou ik dan mijn advocaat een berichtgeving kunnen laten opstellen en deze laten versturen naar de adressen van deze particuliere wederverkopers?

  1. De EUropese regelgeving staat wederverkoop van rechtmatig in de EU geïmporteerde goederen expliciet toe. Exclusiviteitscontracten worden al heel snel als concurrentiebeperkend (dus illegaal) gezien. Kortom, jouw kansen om verkopers (die aan jou geen verplichting hebben) te weren zijn zo goed als nul.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.