Mag de importeur mij dwingen mijn domeinnaam af te staan?

Een lezer vroeg me:

Ik ben officieel dealer van enkele exclusieve badproducten. Sinds kort heb ik een aparte webwinkel daarvoor opgezet, met de merknaam plus het woord “winkel” in de .nl domeinnaam. Nu kreeg ik van de week een brief van de advocaat van de importeur dat ik binnen 48 uur de domeinnaam moet afgeven, omdat dit merkinbreuk zou zijn. Doe ik dat niet, dan zeggen ze mijn dealercontract per direct op! Kan dat zomaar?

Het gebruik van een merk in je domeinnaam mag als wederverkoper. Daarvoor hoef je geen officieel dealer te zijn: ook als je de producten betrekt via parallelle import van binnen de Europese Unie, handel je legaal en mag je de merknaam gebruiken.

Een belangrijke eis is wel dat je geen verwarring sticht over je relatie tot de merkhouder (zoals Just-Eat ooit deed). Het moet volstrekt duidelijk zijn dat je ‘slechts’ een verkoper bent. Ben je dealer, dan mag je dat natuurlijk melden. Als vuistregel adviseer ik daarbij om altijd de eigen naam het meest prominent te tonen: niet “Welkom bij de Grohe Kranenshop” maar “Welkom bij Jansen Installateur, uw Grohe-specialist.”

Of je nu dus dealer bent of niet, je mag de merknaam gebruiken en je mag dan ook domeinnamen gebruiken met de merknaam erin. Alleen, als de importeur op deze manier dwarsligt dan is het lastig. De importeur heeft namelijk géén plicht het contract met de afnemers te verlengen. Hij mag dus deze oneigenlijke eis doorvoeren, net zoals hij de prijzen mag vertienvoudigen als hij daar zin in heeft.

Natuurlijk mag hij niet eenzijdig het huidige contract opzeggen op grond van deze eis. Deze eis staat er niet in, dus is het geen grond voor ontbinding. Maar als hij écht staat op overdracht dan komt uw nieuwe contract in gevaar. Je kunt dan natuurlijk wel terugvallen op parallelle import, maar dan moet je maar net een goedkope bron in het buitenland weten te vinden. Bovendien verlies je als niet-officiële verkoper wel een hoop status.

Arnoud

23 reacties

  1. @ Arnoud: ik vind dat persoonlijk een belangrijk verschil. http://www.productx-winkel.nl geeft al aan dat je niet de producent van product x bent, maar ‘slechts’ een winkel. Dat zou dus best moeten kunnen, al is de kans groot dat de producent eigenlijk wil dat iedereen naar de webshop van de producent zelf gaat. Dan is het doel dus andere webshops de nek omdraaien en dan is zo’n brief ineens veel beter te begrijpen. Als dat mag, best jammer, het voelt toch als monopolievorming…

  2. @4 ik vind dat een groot verschil, en in het Yonex vonnis dat je aanhaalde weegt het zo te lezen ook mee in het bepalen dat de dealer geen onrechtmatige daad pleegde met yonexbadminton.nl.

    Doordat Belgro de domeinnaam yonexbadminton.nl heeft doen registreren, heeft Yonex niet meer de mogelijkheid om dat zelf te doen. Op zich is dat juist, maar dat wil nog niet zeggen dat Belgro daardoor jegens Yonex onrechtmatig handelt. Yonex beschikt over domeinnamen, zoals yonex.nl, die de indruk wekken te verwijzen naar de officiële website van Yonex

    Ik vermoed zomaar dat de rechter wel eens anders zou kunnen hebben geoordeeld als yonex.nl ook in handen van de dealer was geweest.

  3. Ik kwam er vandaag achter dat de webwinkel van Otto naast kleding ook kantoorartikelen verkoopt en er een andere site is genaamd Otto’s die alleen maar kantoor-artikelen verkoopt! Dat kon wel eens interessant worden. 🙂 Maar goed, in dit geval hebben we te maken met een importeur van product X en een webwinkel genaamd Product X Winkel. Lijkt mij dat dit moet kunnen indien de webwinkel duidelijk maakt dat “dit de site van wim is, die Product X verkoopt.” Geen verwarring dus. Maar als de importeur om die reden het contract wil verbreken dan moet dat maar, lijkt mij. Maar dan zou ik wel de tekst aanpassen in: “Dit is de site van Wim die hier Product X wil verkopen maar Importeur Y weigert mij dit product te leveren zolang ik deze domeinnaam aanhou. Ik geef niet toe aan deze chantage dus is deze site bij deze een protest-site tegen importeur Y.” Goed, kan mogelijk de producent van Product X ook behoorlijk boos maken, maar dat zal hij dan moeten richten op de importeur, niet op mij. Ik kan verder op die site mij bezig houden met parallelle verkoop, ook al is dat duurder. Maar ik zal duidelijk maken dat ik een klacht heb over de importeur en dat ook zeker doorsturen naar de producent. En als de producent laat merken dat deze het eens is met de importeur? Jammer, maar dan gaat de site ook als klachten-site over die producent. Zelfs dan kunnen ze de parallelle verkoop niet blokkeren. En ik zal ernaast wel een andere webwinkel onder andere naam kunnen openen met andere producten…

    Hoe verstandig dit is? Je staat in ieder geval stevig op andermans tenen en die zullen daar boos om zijn. Dat kan een strijd opleveren, mogelijk met juridische kosten en durf je die aan? Zoniet, geef dan maar toe aan die importeur! 😉

  4. Doordat hij het woord winkel in zijn domeinnaam heeft is er geen sprake van verwarring aangezien ik er vanuit gaat als menig ander dat een winkel iets verkoopt. Terwijl als die domeinnaam bij een importeur is zeer waarschijnlijk is dat een particulier hier niet kan bestellen. Het woord winkel kan een importeur beter vervangen naar groothandel of importeur.

  5. Een dergelijke eis riekt naar misbruik van recht (art. 3:13 BW) en lijkt mij ook in strijdt met de redelijkheid en billijkheid er is immers al een bestaande overeenkomst. Het is vergelijkbaar met het moeten verrichten van bepaalde seksuele handelingen om een baan (of verlenging van die baan) te krijgen. Natuurlijk kan de leverancier besluiten om de overeenkomst niet te verlengen, maar niet enkel op basis van het feit dat jij weigert jouw domeinnaam over te dragen. Dat ook kunnen aantonen is natuurlijk een tweede en ook al heb je de eis op schrift, dan zal een rechtsgang funest voor de relatie zijn. Dus het onderspit zal je dan uiteindelijk wel delven.

  6. Dat ook kunnen aantonen is natuurlijk een tweede en ook al heb je de eis op schrift, dan zal een rechtsgang funest voor de relatie zijn. Dus het onderspit zal je dan uiteindelijk wel delven.
    Als alternatief voor een rechtzaak kun je natuurlijk ook gewoon klagen bij de producent. Als die producent daarna maatregelen neemt tegen de importeur wegens dergelijke malafide praktijken dan heeft de importeur zelf ook een groot probleem. Probleem is dan dat er een andere importeur zou moeten komen en dat kost tijd. En de bestaande importeur zal er ook niet blij om zijn. Daarnaast kan die importeur met de producent samen hebben besloten om zo’n domeinnaam te verbieden en dan heb je gewoon weinig keuze. Maar goed, voor een paar Euro per jaar kun je de domeinnaam geregistreerd houden in combinatie met een simpele webhost en zodoende als protest-site openhouden om duidelijk te maken welk probleem je hebt met Product X en de importeur. Of je moet zaken willen blijven doen met een importeur die klanten afperst op deze manier…

  7. @Arnout: Hm, misbruik vind ik een wat zware term. En wat nu als ik een verhaal ophang over kwaliteit en uniforme uitstraling van de merkbeleving, waardoor het bedrijfsbelang vereist dat de merk-domeinnamen van de merkhouder moeten zijn? Dat is namelijk het argument: dealers en wederverkopers maken lelijke sites waardoor de merkreputatie wordt aangetast.

  8. @Arnoud, er is geen garantie dat een importeur of producent zelf wel een betere site kan ontwikkelen. Sterker nog, een webwinkel met slechte layout krijgt maar erg weinig klanten en gaat vanzelf ten onder. Daarnaast is dat niet aan de importeur om te bepalen maar aan de producent. In deze kwestie is het juist de importeur die een domeinnaam opeist. Waarom eigenlijk? Hij is toch alleen maar importeur? Waar het op lijkt is dat de importeur met een zakelijk vriendje mogelijk zelf een webwinkel voor deze producten wil beginnen. Dat is lastig als de favoriete naam hiervoor al in gebruik is. Welk motief heeft een importeur anders? Merkbeleving en kwaliteitsbewaking? Daar kan de producent zich beter zorgen om maken. Is dat echt een taak voor een importeur?

  9. @Wim: Nee, meestal is de importeur geen merkhouder. Hij kan door de merkhouder gemachtigd zijn om in zijn territorium het merk te verdedigen tegen inbreuk, maar dat is niet gebruikelijk en dient apart aangetoond te worden.

    Het betekent echter niet dat de importeur de domeinnaam niet mag opeisen. Hij kan zonder recht op de domeinnaam zeggen “de kosten van het nieuwe contract bedragen de kosten van het oude plus 1 domeinnaam” en dat heb je m.i. te slikken.

    Arnouts insteek van misbruik van recht is zo ongeveer je enige hoop, maar ik heb daar een hard hoofd in want het impliceert dat je als importeur normaal verplicht bent het contract te verlengen of te motiveren waarom je niet verlengt.

  10. Goed, dan is het dus de vraag of de importeur gemachtigd is om namens de producent domeinnamen te claimen in verband met het merkenrecht. Maar de producent zal zelf ook beseffen dat een goede webwinkel met de naam ProductXWinkel goed gevonden wordt en een goede omzet kan behalen en dus zou een dergelijke webwinkel juist in het voordeel zijn van de producent! En wat moet een importeur eigenlijk met een dergelijke domeinnaam? Het is eigenlijk net als in een bedrijfs-conflict wanneer er onenigheid is met je werkgever. Je moet de zaak dan laten escaleren naar een stapje hoger. Ook hier zou ik dan denken om contact op te nemen met de producent zelf en in het uiterste geval de domeinnaam maar aan de producent af te staan. Want die importeur, die heeft mogelijk concurrentie-vervalsende motieven om die domeinnaam in handen te krijgen. Wat ik al suggereerde, die importeur wil misschien zelf een webwinkel voor product X opzetten! Door bemiddeling van de producent kan die importeur mogelijk van hogerhand teruggefloten worden.

  11. Beste Arnoud, Als ik ‘officiele dealer’ c.q. ‘erkende dealer’ ben, moet ik dat dan vermelden op mijn website (ik wil een webshop gaan maken)? En mag ik voor mijn webshop afbeeldingen van de producten gebruiken van de fabrikant? Ik neem aan dat daarop auteursrechten berusten en dat ik dus een licentie moet hebben van de rechthebbende om ze te mogen gebruiken. Klopt dit? Dank en groet, Ben

    1. Dat is niet verplicht om te vermelden maar ik zou het wel doen, het geeft je een streepje voor op de niet-erkende verkopers. (Mogelijk dat je dealercontract je wél verplicht om dit te vermelden en/of een bepaalde zin of logo te tonen.)

      Foto’s van de fabrikant mag je alleen met toestemming gebruiken. Mogelijk dat je dealercontract dit regelt, of dat de fabrikant ergens op de site zet dat je de foto’s mag gebruiken voor legitieme productverkoop.

    1. Wat bedoel je precies met ‘dit’?

      Een rechtmatig verkoper mag het merk in een domeinnaam gebruiken. Welke extensie de domeinnaam heeft, is niet relevant. De vraag is of de verkoper de producten mag verkopen en of hij eerlijk is in zijn relatie tot de merkhouder op de site. “cocacolastuff.com” gebruiken om producten met Coca-Cola logo erop te verkopen zou kunnen als de site duidelijk zegt “Welkom bij Astrid, uw specialist in Coca-Cola producten”. Is het “Welkom bij Coca-Cola Stuff – Coca Cola is a registered trademark of the Coca Cola Company” dan ga je onderuit.

      Het criterium van eerlijkheid is een Europese term, mogelijk dat men in de VS dit anders uitlegt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.