Do travel sites use cookies to dupe you into paying more?

Een lezer wees me op een opvallende observatie van prijzen op vliegwebsites (websites voor vliegtickets dus, grapjassen). Deze blijken door middel van cookies na te gaan of iemand een nieuwe bezoeker is of een vaste klant. In het laatste geval krijgt hij een hogere prijs voorgeschoteld.

Mag dat zomaar? Ja, dat mag zomaar.

Er is geen wet die eist dat je iedereen dezelfde prijs voorschotelt. Bij ieder aanbod mag je als aanbieder zelf weten welke prijs en welke voorwaarden je hanteert. Je mag zelfs bepaalde personen weigeren een contract aan te bieden. Dat laatste dan weer niet op verboden gronden zoals ras, geslacht of seksuele voorkeur maar dat is echt de uitzondering.

Of het slim is, is een andere vraag. Het komt altijd uit wanneer je het op internet gaat doen, want er zijn altijd mensen met tijd over die even kijken wat er gebeurt als ze uitloggen en nog een keer langskomen.

Maar als het lukt en de klant betaalt de hoge prijs, dan is dat mooi voor de winkelier. En nee, de klant kan geen claim indienen op het prijsverschil, net zo min als hij aanspraak kan maken op de aanbiedingsprijs die 1 dag na zijn aanschaf ingaat. (Ik heb als student op zaterdag bij de HEMA gewerkt, en ik ken alle smoezen – van zowel winkelier als klant – op dit punt.)

Arnoud

20 reacties

 1. Zomaar een vraag, wordt het ook andersom toegepast in de praktijk? Oftewel, zijn er ook sites die juist korting geven aan vaste bezoekers? En dan bedoel ik dat je dus korting krijgt als je alleen de site vaker bezoekt (dus niet op basis van een logincode maar puur op basis van cookies)

  Ik vind deze praktijk enigzins bedenkelijk als ik eerlijk ben, met name dat men natuurlijk erg zijn best doet dit verborgen te houden is veelzeggend toch? Het kan dan allemaal wel keurig binnen een wettelijk kader passen, daarmee is het nog niet “netjes”…

  Goed dus dat er mensen zijn die het aan de kaak stellen dat dit gebeurt, hopelijk is dat genoeg voor (met name grote) bedrijven zulke praktijken niet toe te passen… Dat men het risico op negatieve publiciteit dus probeert te voorkomen omdat dit wel eens meer klanten kan kosten dan de extra gegenereerde inkomsten opbrengen…

 2. Typisch voorbeeld van prijs-differentiatie, het kan, mag en is soms zelfs in het voordeel van de consument. Namelijk wanneer de ‘arme’ consument een lagere prijs krijgt, zodat hij toch nog het product kan kopen (en de verkoper ook extra omzet heeft, win/win). Voorbeeld: korting op vertoon van studentenkaart of 65-plus kaart.

  Alle economieboeken zeggen dat voorwaarden wil het werken (o.a.) wel zijn dat klanten het onderscheid begrijpen en accepteren (anders komen ze in opstand); en dat je de groepen goed kan scheiden (bijvoorbeeld wel/ geen studentenkaart). Aan beide voorwaarden wordt hier niet voldaan. Het voelt als besodemieteren en ze kunnen de groepen niet goed scheiden (cookies wissen is al genoeg). Zal dus niet werken hier.

 3. Da’s een leuke, Pascal. De zwarte lijst van misleidende handelspraktijken zegt inderdaad iets over prijs:

  (Artikel 193c, lid 1) Een handelspraktijk is misleidend indien informatie wordt verstrekt die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument misleidt of kan misleiden, al dan niet door de algemene presentatie van de informatie, zoals ten aanzien van … d. de prijs of de wijze waarop de prijs wordt berekend, of het bestaan van een specifiek prijsvoordeel;

  Ik denk echter dat dat bedoeld is om tegen misleidende aanbiedingen op te kunnen treden (“Nu 20% korting” met in de kleine lettertjes “alleen op zaterdag tussen 9 en 10 uur mits u een rode muts draagt en Hans heet” of zo).

  Ik zou er veel moeite mee hebben als dit verbod zo breed zou zijn dat je moet melden dat iemand anders korting heeft gekregen. Ik zie niet in wat er misleidend is met de ene klant meer korting geven dan de andere.

 4. Het zal voor sites die claimen “de laagste prijs” te vinden heel lastig uit te leggen zijn als zij de cookietruc gebruiken om mensen meer geld uit de zak te kloppen. Andere websites komen er waarschijnlijk makkelijker mee weg. Een slimme consument vergelijkt prijzen.

 5. @blijbol (9): interessant. maar ik vraag me af in hoeverre de wet op pricacy daain meespeelt. het ip opslaan gebeurt bijna altijd al in logs. maar om ze op zo een manier te gebruiken, moet je daar niet eerst toestemming voor hebben?

 6. Dat kan nog interessanter zijn bij sites waar bezoekers zichzelf moeten registreren voordat ze kunnen kopen. Op die manier kan men meer informatie over een bepaalde klant onthouden en meer doelgerichte reclame sturen. Je zou dan een prijsvergelijking moeten maken door regelmatig een nieuwe account bij de site aan te maken waarmee je dezelfde producten gaat bestellen.

  Toch lijkt het mij verstandiger dat ze prijzen omlaag brengen voor vaste klanten. Maar in de vlieg/vakantie branche kan ik mij de redenering erachter wel voorstellen. Immers, competitie is moordend gezien de lage prijzen. Je moet dus wel nieuwe klanten lokken met extra lage prijzen. Net zoiets als een nieuw lid een extra presentje aanbieden indien ze lid worden.

 7. Arnoud,

  Ik vond het ook heel vervelend dat nieuwe klanten van mijn GSM aanbieder lagere prijzen aangeboden kregen dan ik, dus heb ik een keer gebeld dat ik het niet eerlijk vond en kreeg prompt dezelfde korting… Sindsdien bel ik ieder jaar wel een keertje als ik een goede aanbieding gezien heb. Ik neem aan dat je bij kranten en tijdschriften hetzelfde truukje wel uit kunt halen, gewoon bellen dus.

  Maar het geeft helaas wel aan dat tegenwoordig bedrijven het werven van nieuwe klanten belangrijker vinden dan het houden van de huidige klanten. Op zich vreemd want huidige klanten houden is goedkoper dan nieuwe werven lijkt mij…

 8. Ik heb zelf ook ooit zoiets ervaren maar dan bij een verlenging van een telefoonabonnement bij HI/KPN, de eerste keer een gratis telefoon en een verlenging voor 1 jaar. nadat ik was ingelogd op de site had ik me de eerste keer ook bedacht en het geheel afgebroken. Toen ik een uur later op dezelfde site dezelfde combi wilde bestellen moest ik ineens 99 euro bij betalen. Uitgelogd, cookies verwijderd, cache geleegd en de bestelling weer opnieuw gedaan en toen was alles weer geheel zonder bij betaling.

  Vond het toch opmerkelijk…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.