Twitteren maakt je bedrijf nog niet landelijk

minibar-vind-ons-hier-rechtbank-bevoegd.pngWanneer richt een bedrijf zich op Nederland? Wie een bedrijf exploiteert, heeft een handelsnaamrecht: een ander bedrijf in dezelfde geografische regio en zelfde branche mag die naam niet ook voeren. Die geografische regio beperkt het handelsnaamrecht: een café in Eindhoven en een café in Amsterdam kunnen dezelfde naam hebben, want die zullen niet snel met elkaar verward worden. Maar wat nu als het Eindhovense café op Hyves en Twitter zit?

Die vraag kreeg de rechtbank Utrecht recent voor de kiezen (via). Een Amsterdams café MiNiBAR had bezwaar tegen het Eindhovense café De Minibar, en had daarover in Utrecht een rechtszaak aangespannen. Waarom Utrecht? Omdat het Eindhovense café in heel Nederland, en dus ook in Utrecht, reclame zou maken via sociale netwerken en daarmee als bedrijf zich op heel Nederland zou richten.

De rechter wijst dit echter af. Reclame op een website of social media is niet hetzelfde als bedrijfsmatig actief zijn in de zin van de handelsnaamwet. De website is “ondersteunend aan de exploitatie van het café” en niet een zelfstandige bedrijfseconomische activiteit. En de Hyves- en Twitterprofielen zijn ook niet relevant:

Daarnaast maakt de enkele omstandigheid dat personen in Utrecht gebruik maken van de sociale media waarop de Minibar BV een profiel heeft naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet dat kan worden aangenomen dat de handelsnaam van de Minibar BV buiten Eindhoven en directe omgeving wordt gevoerd op een wijze die handelsnaamrechtelijk relevant is. Dit geldt evenzeer voor het genomineerd worden voor een landelijke award.

Ik snap de redenering, maar je kunt net zo goed de andere kant op: wie Twittert of Hyvet, wil dat heel Nederland zijn berichten leest. Als je dat als bedrijf doet, wil je dus dat heel Nederland je bedrijf leert kennen. Richt je je dan op heel Nederland? Volgens het Europese Hof niet, hoewel we daar vorige week nog flink wat discussie over hadden. Dus is het echt doorslaggevend dat het café fysiek in Eindhoven zit en dat weinig mensen uit Amsterdam daar even heen gaan voor een drankje?

Update (22 februari 2011) ook de rechtbank Den Bosch vindt dat dit geen handelsnaaminbreuk is:

Naar de – zeker beneden de Grote Rivieren geldende doch naar de voorzieningenrechter uit eigen wetenschap bekend is ook elders bestaande – verkeersopvattingen pleegt evenwel het voor zowel klant als uitbater interessante contact met een bar of café bij uitstek tot stand te komen doordat de klant de betreffende gelegenheid persoonlijk betreedt, gevolgd door het aldaar (doen) bestellen en tegen betaling daadwerkelijk genieten van – veelal alcoholische – dranken. Daarbij komt het sociale aspect met name tot zijn recht door de lijfelijke aanwezigheid van andere personen in de betreffende gelegenheid. Kort gezegd: dienstverlening in een cafébar is bij uitstek plaatsgebonden en niet virtueel. Uit een beeldscherm komt geen bier.

Men was kennelijk al in de carnavalssfeer.

Arnoud

18 reacties

 1. Als je je laatste redenering doortrekt dan moeten ze dus ook bang zijn voor minibar bangkok want twitter heeft een mondiaal bereik.

  En een website is ook in heel nederland te bezoeken en via google overal te vinden.

  Ik denk dat je in dit soort gevalen ook moet kijken naar een reeel bereik van de dienst.

  Als in: Best wel zielig dat je als cafe in amsterdam bang bent dat mensen in de trein naar eindhoven stapen om daar koffie te gaan drinken.

  ps utrecht – amsterdam = 30 minuten 6,40 utrecht – eindhoven = 50 minuten 12,60

  Ik denk dat mensen in utrecht lekker naar de oude gracht gaan 😉

 2. Hm, elk cafe heeft tegenwoordig een website.. betekent niet dat je mensen uit brazili? hierheen probeert te lokken met je dart-tournooitje. Geheel met de uitspraak eens. Ze zijn waarschijnlijk verongelijkt dat iemand het internet eerder gevonden heeft.

  Ze hadden gewoon even een biertje moeten gaan drinken met de eigenaar en vragen of ze de hyves niet konden omzetten naar een doorlink-account, waar de links staan naar alle minibar-cafes die dat wensen. Zoek minibar –> Vindt lijst minibars –> Klik minibar-eindhoven –> Favorite

  Wat ik me wel afvraag: Maakt het nog iets uit dat de naam ‘minibar’ gewoon een woord is uit VanDale? Ik had die ook kunnen aanvragen met de bedoeling mijn minibar thuis weer te geven (zoals mensen een hyvespagina voor de hond hebben).

  En mag ik de hyvespagina “tele2” claimen?

 3. Tenzij je bij die Eindovense kroeg via twitter een drankje kunt bestellen dat dan in Utrecht of Amsterdam wordt gerserveerd. Dan zijn ze wel landelijk bezig. Misschien een leuk bussinessmodel. Een minibar achterop een scooter die je overal langs kunt laten komen. Interesse? Voor een mooi glas trappist mag je het van me hebben. 😀

 4. De vraag wordt natuurlijk anders als je als locaal cafe ook nog eens een website bouwt en daar commercieel allerlei producten gaat verkopen die aan je eigen cafe zijn verbonden. Bijvoorbeeld t-shirts met daatop een foto van het cafe, bierglazen met het cafe-logo en jaarlijks een kalender met daarop de meiden van achter de bar op hun mooist. Dan ben je als cafe nog steeds maar in Eindhoven bekend, maar de mond-op-mond reclame die daarna volgt kan betekenen dat je daarna zelfs wereldwijd bestellingen ontvangt op je website. Dan ben je dus wel degelijk commercieel bezig om bezoekers van overal vandaan naar je cafe te lokken. Zeker als je ze het eerste drankje gratis aanbiedt, mits ze maar een t-shirt van je bar aan hebben! 🙂 Maar ik denk dat je dan als concurrent gewoon pech hebt. Het eerste bedrijf dat een handelsnaam draagt en deze registreert als website, is bijna altijd diegene die hem daarna mag houden…

 5. Ben het er niet mee eens dat iedereen die twittert, “wil dat heel Nederland zijn berichten leest”. Als je hem echt in het extreme trekt, dan zou iedere twitteraar willen dat de hele wereld al zijn/haar berichten zou lezen. Zouden we dan niet een andere taal uitkiezen dan het Nederlands? 😉

 6. Als je de achterliggende gedachte van de wetgever erbij betrekt dat wetgeving zo technologisch onafhankelijk moet zijn kan je ook andere voorbeelden bedenken.

  Is een advertentie van een bedrijf, dat zich richt op een specifieke regio in Nederland, op een regionale tv omroep gericht op heel Nederland of alleen op die regio? De regionale zender is ook in andere delen van Nederland te bekijken maar de handelingen die vereist zijn door de consument om deze te bekijken kunnen meer zijn dan alleen het internet adres van twitter in te typen.

  Zo kan je het ook bekijken vanuit een lokaal restaurant dat zich alleen richt op de stad waar ze gevestigd zijn. Als iemand uit een ander deel van het land naar dat restaurant komt en een paar flyers meeneemt en in hun eigen stad verspreid, richt dat restaurant zich dan ook op andere steden in Nederland?

 7. Wat nu eigenlijk als de bedrijven wel zich willen richten op heel Nederland? (Als ze misschien dicht bij het station zouden zitten, wat nu niet zo is.)

  Moet een van de twee dan van naam veranderen? En wie dan?

  Of mag je dan zeggen ‘iedereen is welkom behalve mensen uit Amsterdam’? 🙂

 8. De oudste handelsnaam wint? Maar goed, stel dat je in zowel Amsterdam als Enschede met familie-cafe’s ziet die ieder al anderhalve eeuw bier tappen. Beiden hebben dezelfde naam want vroeger was het ook van 1 familie. Maar goed, 150 jaar levert heel wat historie op en nu zijn het twee aparte cafe’s, ieder met een compleet eigen stijl. Omdat beiden hun oorsprong vonden in een ver verleden en eigenlijk dezelfde oorsprong hebben, is dus geen van beiden ouder. De exacte geschiedenis nagaan is ook een beetje lastig, mede doordat er veel papierwerk verloren is gegaan en zo. En beide cafe’s willen flink gaan adverteren op het Internet met exact dezelfde naam… Okay, familie-conflict, heel veel oude koeien die uit de sloot worden gehaald en de boel escaleert en komt voor de rechter. Beiden zijn even oud, wat dan? 🙂

 9. In vind het wel hout snijden. Het is niet zo dat de uiting via Hyves of Twitter een dienst is. De boodschap is landelijk, maar dienst wordt geboden aan mensen die zich, op het moment dat ze de dienst afnemen, bevinden in Amsterdam.

  Draai het eens om. Anders kan Friet van Piet een website beginnen, en kunnen tientallen snackbars de naam veranderen. Immers, z? fantasierijk is de horeca niet als het gaat om bedrijfsnamen verzinnen.

 10. Wim de Brink??? Doet mij er opeens aan denken… Amsterdam een cafe genaamd “Zuipschuit” en in Enschede “Zuipschip”. Kleine, afwijkende spelling maar beide cafe’s gaan opeens aktief het Internet op om door geheel Nederland allerlei merchandise te verkopen. En ze willen ieder graag beide namen registreren voor hun eigen cafe. Mag het Zuipschip wel Zuipschuit.nl registreren? En anderom? Het is een klein verschil in spelling maar komt beiden wel erg overeen qua betekenis. (Hoewel zuipschuit een iets dubbelere betekenis heeft.)

 11. @14 Denk niet dat je een poot hebt om op te staan.

  Hetzelfde vraag ik me ook af bij bedrijven die “spellingsfouten” in hun naam hebben. Van Landtgraaf. Van Landchraaf. Dat kan toch niet bevordelijk zijn voor de naamsbekendheid en het terugvinden van dergelijke bedrijven.

  Net als de websites van overheidscampagnes… www-.weetwatjemoetdoenbijongelukkenen.nl en dat soort onmogelijk te onthouden zinnen. I.p.v. dat ze gewoon www-.overheid.nl/ongeluk maken. Maar dat is een off-topic-frustratie.

 12. @15, toch kan het zijn dat een naam onder meerdere spellingen voorkomt en in beide gevallen aan verschillende bedrijven zijn verbonden. Voorbeeld kan zijn “Graaf” en “Graaff” waarbij de laatste een extra F heeft. Of namen als “de Graaf” en “van de Graaf”. Stel dat je twee advocaten neemt (met slagroom is advocaat goed te doen!) en de ene heet “de Graaf” en de ander heet “van de Graaf”. En ieder maakt een eigen kantoor in hun eigen stad (Den Helder en Maastricht, om maar wat afstand te scheppen) en is voornamelijk locaal bezig. Maar dan gaan beiden ook advies-sites maken zoals wat je nu leest, onder eigen naam! Het is maar een voorbeeld maar het zou best regelatig voor kunnen komen.

  Betreffende overheids-campagnes… Ze zouden gewoon beter moeten leren omgaan met subdomeinen, dus ongeluk.overheid.nl en zo. Het probleem daarbij is echter dat de beheerder van het hoofd-domein dan al die andere sites moet gaan beheren in het DNS systeem. Als iedere campagne gewoon zijn eigen domeinnaam heeft dan is het beheer ervan vaak een stuk eenvoudiger, ook al betekent dat de registratie van soms best rare namen. Heb zelf wimtenbrink.nl ald domeinnaam kunnen registreren en weet ondertussen dat het niet eenvoudig is om subdomeinen te beheren. Gelukkig kan ik dat binnen IIS doen en hoef ik alleen het hoofd-domein in DNS bij te houden, maar als je sites moet verdelen over tientallen servers dan is iedere site een extra DNS record. Dat wordt gewoon een beheer-chaos. Sowieso is het in IIS ook niet altijd makkelijk, omdat ieder subdomein een eigen site is, maar ik heb het makkelijk: er is maar 1 gebruiker, 1 beheerder en eigenlijk ook maar 1 bezoeker! 🙂 (Wat ik prima vind, want het is alleen maar bedoeld voor mijn zelfstudie.)

 13. @Lepelaar: Slashes in URLs zijn mensen niet uit te leggen, ik heb me er ook ernstig over verbaasd een jaar of 15 geleden. Ik Google sowieso het meeste in plaats van URLs in te tikken. (Wel gebruik ik http://www.tue.nl/bib heel vaak, vorige week deed hij het ineens niet maar nu weer wel, gelukkig, want zoeken op tue.nl werkt niet zo geweldig, maar over padnamen in URLs begin ik dus geen discussies meer.)

  @allemaal: Ik blijf me verbazen dat dit criterium “waar een bedrijf zich op richt” wordt gepresenteerd als een algemene eigenschap van een bedrijf, in plaats van dat het aan de specifieke activiteit wordt gekoppeld. Nu ook weer: de reclame heeft een ander bereik dan de feitelijke dienstverlening, het is op het punt van die reclame dat de beide bedrijven elkaar daadwerkelijk in de weg zitten, en ik snap niet dat het bij het oplossen van dat conflict relevant is of ze elkaar ook qua bereik van hun dienstverlening in de weg zitten.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.