Jaaroverzicht: de populairste blogs van 2011

De laatste week van het jaar, tijd dus voor de jaaroverzichten. Vandaag: welke blogs werden dit jaar het meest geraadpleegd?

Auteursrecht en met name het claimgedrag van rechthebbenden is verreweg het populairste onderwerp. De blog over (geen) richtprijzen bij fotogebruik was dan ook de absoluut meest bezochte blog, met de blog over Getty’s blufblaffen als goede tweede.

Ook zeer populair was de Wet Van Dam.

Kennelijk stak de eeuwige “wat is een afgeleid werk bij GPL” ergens weer de kop op, want mijn oude blog over phpBB plugins werd een goede derde.

Het downloaddebat leverde vele hits op, waarvan een antieke blog over het Openbaar Ministerie (2007!) verrassingsgewijs het populairste bleek. Ik vermoed omdat deze de zoektermen “openbaar ministerie vervolgen strafbaar downloaden” bevatte, wat veel geroepen werd de afgelopen tijd.

Veel forumbeheerders kwamen ook langs, met name mijn blog over wat te doen bij smaad en laster op je blog (of mensen die claimen dat daarvan sprake is, wat vaker voorkomt).

De populairste verwijzers:

Natuurlijk kwamen verreweg de meeste bezoeken en reacties via Google (89.7 % van het zoekvolume), met Yahoo! (8.9 %! van! het! zoekvolume!) als goede tweede. Bing is nergens te bekennen. Ilse haalde overigens 0.001%.

Arnoud

12 reacties

 1. De RSS feed werd 1.783.856 maal opgevraagd dit jaar. Aangezien ik een fulltext feed aanbied, zijn er weinig mensen die vervolgens doorklikken naar de blog. Ik heb dus echt het idee dat er een apart publiek zit dat alleen de feed leest. Afijn, die krijg ik nog wel met 1 april.

  Overigens was het totaal aantal pagina-opvragingen uit 2011 (de RSS inbegrepen) 6.569.420. RSS-lezers zijn dus zo’n kwart van het publiek. En nu ik toch bezig ben, het aantal “unieke bezoekers” (opvragingen vanaf eenzelfde IP-adres binnen 20-minuuttijdsintervallen) was dit jaar 400.538. Men leest dus gemiddeld 16 pagina’s, wat ik nogal veel vind want er zitten héél veel éénpaginalezers tussen.

 2. Arnoud, weet je zeker dat je statistiekjes niet vervuild worden door Google, Baidu, Soso, Blogspammers, Bing, … Vooral die Baidu-spider kan er wat van als het gaat om hits uitdelen op (zelfs statische) content.

 3. Ik zal vast wel mer dan honderd hits vanaf mijn IP adress gegenereerd hebben maar potentieel ook wel een tiental single page hits door mijn Windows phone. Unique visitors is met de toenemende gebruik van mobiele apparaten steeds minder een indicatie van echte bezoekers aantallen.

 4. Hecht niet al teveel waarde aan webstats. Het is een leuke indicatie, maar niet meer dan dat. Er zijn talloze diensten op Internet (in het kader van de online privacy) die de meest bizarre logging genereren in je serverlogs.

  Een normale pagina genereert misschien een 10 of 20-tal hits (tekst, plaatjes, css, …) op je webserver en je zou verwachten dat die allemaal van hetzelfde IP-adres af komen en dezelfde User-agent hebben… Al te vaak niet dus.

 5. Arnoud Engelfriet | 29 december 2011 @ 9:02 “De RSS feed werd 1.783.856 maal opgevraagd dit jaar. Aangezien ik een fulltext feed aanbied, zijn er weinig mensen die vervolgens doorklikken naar de blog. Ik heb dus echt het idee dat er een apart publiek zit dat alleen de feed leest. Afijn, die krijg ik nog wel met 1 april.”

  Ik zit hevig te refreshen, in mijn full text RSS te zoeken en op je blog site, maar ik kan geen 1 aprillerigs vinden hoor.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.