Stilzwijgende verlenging aan banden gelegd?

Lidmaatschappen en abonnementen kunnen binnenkort niet meer stilzwijgend verlengd worden, meldde Nu.nl donderdag. Een initiatiefswetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft als doel die praktijken sterk aan banden te leggen. Het voorstel moet nog door Tweede en Eerste Kamers, maar er zit in ieder geval schot in. Een goede zaak lijkt mij. Volgens onderzoek van Maurice de Hond ergert 54% zich aan jaarlijkse stilzwijgende verlenging en heeft 40% een abonnement waar men eigenlijk al vanaf had gewild.

Update: (6 juli) Let op, dit wetsvoorstel is nog niet in werking! Er is wel een speciale regeling voor internet- en telefoniecontracten, maar die geldt niet voor sportscholen, tijdschriften. Daarbij is dus nog geen snelle opzegmogelijkheid!

Update: (3 september) het wetsvoorstel is nu door de Tweede Kamer heen maar treedt op zijn vroegst pas in 2011 in werking.

Update: (25 oktober 2011) de wet treedt per 1 december 2011 in werking. Lees onze factsheet en veelgestelde vragen voor meer informatie. Of genereer passende voorwaarden voor uw bedrijf.

Het gaat om wetsvoorstel 30520. Concreet komen de voorgestelde maatregelen op het volgende neer:

 • Op de zwarte lijst van verboden algemene voorwaarden (6:236 BW) komt een verbod op stilzwijgende verlenging of vernieuwing met meer dan drie maanden, behalve als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
 • Op de grijze lijst van vervelende maar niet per se verboden algemene voorwaarden (6:237 BW) komt een bepaling over contracten die langer dan een jaar lopen. Deze moeten per maand opzegbaar zijn.
 • Op de grijze lijst komt verder een verbod op opzegtermijnen die langer zijn dan een jaar.
 • op de zwarte lijst komt verder een verbod op het eisen dat mensen aangetekend op moeten zeggen. Wie elektronisch een contract aangaat, moet dat elektronisch kunnen opzeggen.

Je hebt dus als leverancier van diensten aan consumenten straks nog maar een beperkte keuzevrijheid. Je kunt je klant hooguit houden aan een stilzwijgende verlenging van drie maanden. Het enige alternatief is het contract voor onbepaalde tijd laten aangaan, waarbij een opzegtermijn van 1 maand geldt.

Bij ISPam maakt men zich zorgen over wat dit kan betekenen voor hosters (naast het specifieke verbod voor telecomcontracten). Ook zij leveren vaak contracten met stilzwijgende verlenging. Een terecht punt is wat er gaat gebeuren met domeinnamen die door particulieren worden geregistreerd: die contracten gaan per jaar, maar dat mag niet meer.

Persoonlijk vind ik dit wel een goede oplossing. Je kunt moeilijk van consumenten verwachten dat ze van elk contract bijhouden wanneer het afloopt. Hoewel ik ook wel wat had gezien in een informatieplicht: jaarlijkse verlenging zou dan alleen mogen als het bedrijf tijdig een brief stuurt om je daarop te wijzen en meteen aan te geven hoe je mag opzeggen. Wat zouden jullie het liefst hebben?

Arnoud

256 reacties

 1. De grijze en zwarte lijsten waren alleen al van toepassing op consumenten dacht ik 🙂

  Ik had meer gezien in de informatieplicht, zeker bij elektronische diensten: wat is er nu moeilijk aan een mailtje te versturen voor het contract afloopt?

 2. In de FAQ onderaan de algemene voorwaarden zeggen ze dat ze deze verandering doorvoeren om voor “een goede prijs” te kunnen inkopen.

  Ik denk dat het wetsvoorstel misschien toch ook nog even tegen het licht van dergelijke “opzegboetes” zou moeten worden gehouden…

 3. Dus mobiele telefooncontracten mogen dan ook niet meer voor 2 jaar vastliggen? Dat zou wel lullig zijn voor de subsidies van mobiele telefoons, waar ik zelf tot voor kort graag gebruik van maakte.

 4. Goede wet, maar gaat wat mij betreft niet ver genoeg. En je zou toch verwachten dat de VVD met hun hameren op de vrije markt met deze wet zouden komen.

  Geld dit dan bijvoorbeeld ook voor mijn reisverzekering die altijd met een jaar wordt verlengd en een belachelijke opzegtermijn heeft?

  En waarom niet alles elektronisch op kunnen zeggen? We leven toch niet meer in het stenen tijdperk.

  Een goede tip trouwens is om je abonnementen voor mobiele telefonie en kabel etc. op te zeggen direct nadat je ze afsluit. Anders vergeet je het toch en de kans dat je tegen die tijd niet binnen een week een nieuwe internetaansluiting kunt krijgen is relatief klein. Mijn ervaring is alleen dat dienstverleners dit niet faciliteren en je dan toch weer gaan vragen om een brief op te sturen.

 5. @Dirkjan: Je mag nog best een mobiel telefooncontract afsluiten voor twee jaar. Het enige wat niet mag is die termijn vastleggen in een algemene voorwaarde. KPN heeft bijv. de minimum duur niet in de algemene voorwaarden staan. Zie artikel 2:8: “De overeenkomst voor een Abonnement wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Voor Mobiele Telecommunicatiediensten en Aanvullende Diensten geldt, indien en voor zover overeengekomen, een minimumduur”.

 6. @Arnoud; Bedankt voor je toelichting.

  1) Mensen betalen bij ons per jaar vooraf. Betekent dit dat wij een gedeelte moeten crediteren wanneer ze gedurende het jaar alsnog hebben opgezegd?

  2) Normaal gesproken hoef je bij een opzegging geen creditering toe te passen, maar nu wel. Mag je daar dan administratiekosten voor rekenen?

  3) En mag je elk jaar je klant een e-mail sturen met daarin de vraag of ze blijven of niet (met bijbehorende links)? Als ze dan op “Ja, ik wil blijven klikken” dan ga je automatisch een nieuw contract aan voor de duur van tenminste ??n jaar?

  P.S. Als Essent hiermee wegkomt, komen wij ook weg met een opzegheffing. Wij moeten namelijk ook vooraf een prijs afspreken met onze netwerkleveranciers. Dat doen wij ook op basis van het volume dat is afgesproken in de contracten die wij hebben met onze klanten.

 7. @Dennis: het is nog een wetsvoorstel, dus er kan nog van alles veranderen. Maar ik zou verwachten dat je moet crediteren als je mensen per jaar laat betalen en ze gedurende het jaar kunnen opzeggen. Administratiekosten: ja, mits werkelijk gemaakt. Als je ze arbitrair kiest en ook nog eens hoog insteekt, is sprake van een verkapte boete om opzeggen te ontmoedigen en dat is onredelijk bezwarend.

  Omdat de overeenkomst van onbepaalde tijd wordt, kun je mensen niet meer vragen zich voor een jaar vast te leggen en afstand te doen van tussentijdse opzegging. Dat is nu het het hele idee 🙂

  Volgens mij is niet echt nagedacht over de gevolgen voor de hostingbranche, de voorbeelden zijn allemaal uit de telefonie en tijdschriften. Hoewel ook bij telefonie inkoop en dergelijke een rol spelen zou je denken.

 8. Sinds een jaar heb ik een andere provider die meteen maandopzegging toeliet. Dat vond ik een enorme vooruitgang t.o.v. mijn vorige provider die steeds aan automatische jaar-verlengingen deed. Nou is die nieuwe provider ook een stuk goedkoper (14 ipv 24 p/mnd), maar zij hebben wel een hoog bedrag voor ‘opzeg-kosten’ (70 euro). Inmiddels heb ik dat bedrag er al in 7 maanden uit. Ik heb ook zeker geen reden om er weg te gaan. Toch vraag ik me af of nu alle providers zo’n vertrekdrempel in gaan bouwen, en welk bedrag in zo’n geval nog als acceptabel gezien kan worden.

 9. Hoewel ik ook wel wat had gezien in een informatieplicht: jaarlijkse verlenging zou dan alleen mogen als het bedrijf tijdig een brief stuurt om je daarop te wijzen en meteen aan te geven hoe je mag opzeggen.

  Als men elektronisch een contract mag aan gaan, ?n mag opzeggen, lijkt me informeren via de elektronische weg ook niet meer dan normaal. Hier wordt overigens al op die manier gewerkt.

 10. Hoi ik vroeg me af of de wet ook gaat gelden voor bestaande contracten? Dacht erover een contract af te sluiten bij compuserve…waar ze aan jaarcontracten met stilzwijgende verlenging van 1 jaar doen! Waardoor ik erover denk toch maar een andere te kiezen!

 11. Hoe zit dat dan nu? Op het moment dat ik een factuur krijg voor het verlengen van een domeinnaam kan ik daar dus niet onderuit, ook al is er geen enkele activiteit geweest, staat er niets op de server, kan dat dus nog steeds? Anders gezegd, ik heb geen enkele mogelijkheid daar onderuit te komen. Zeker omdat ze het gelijk met een jaar verlengen.

 12. Ik ben sinds februari jl. een 2-jarig hi-abonnement aangegaan wat erg dom van me was. Nu krijg ik sinds februari alleen maar hoge rekeningen. Het toestel was gratis bij een 2-jarig abonnement. Inmiddels is het toestel ook gratis voor een 1-jarig abonnement. Ik wil dan ook van een 2-jarig abonnement naar een 1-jarig abonnement. Ik heb KPN reeds een brief gestuurd en zij hebben negatief geantwoord. Ik wil graag actie ondernemen maar hoe?

 13. Mijn abonnenment bij fitforfree is per 5 maart 2009 voor het 2e jaar stilzwijgend verlengd.

  Betekent het definitief worden van wetsvoorstel 30520 dat ik vanaf 1 juli mijn abonnement kan opzeggen? (met opzegtermijn van een maand?)

 14. Beste Arnoud, Is het zeker dat het wetsvoorstel per 1 juli wordt aangenomen, worden er nog wijzigingen verwacht?

  Wat mogen wij er precies van verwachten op hoofdpunten.

  Graag hoor ik van je

  Mvg Thijs Visser

 15. Hallo Arnoud,

  Aangezien ik (nog) geen reactie zie op de vraag van Gordon heb ik min of meer dezelfde vraag. Ik heb een contract dat begin juni voor 6 maanden verlengd is; kan ik dat nu per 1 juli opzeggen met een opzeggingstermijn van 1 maand?

  mvg Menno

 16. Stel ik was te laat met opzeggen en mijn fitnessabonnement werd 1 maart 2009 weer voor een jaar verlengd. Moet ik nu vanaf juli weer opnieuw opzeggen om gebruik te maken van deze nieuwe wet of eindigt het abonnement nu vanzelf 1 augustus door eerder opzegging?

 17. Beste Arnoud, Duidelijk info in leesbare taal, dank! Ik wacht ook met smart (net als Johan) op het per maand mogen opzeggen van mijn abonnement bij de sportschool (moet nu nog t/m dec betalen ? ???37/mnd…). Heb je een idee wanneer de Tweede en Eerste Kamer hierover een (zelfde) besluit gaan nemen? Het abonnement dat ik bij mijn sportschool heb, heb ik vanwege bepaalde groepslessen. Deze hebben ze echter de afgelopen maanden ??n voor ??n vervangen door een andere groepsles; in mijn ogen hebben ze hun dienst dus veranderd, niet de dienst waarvoor ik een contract met ze ben aangegaan. Heb ik op basis hiervan niet recht om “per direct” (zal 1 aug of sep zijn dan)op te zeggen? groet, Marjolein

 18. Het plan lijkt een beetje op de achtergrond te zijn beland helaas.

  Als men niet (meer) levert wat je is beloofd, heb je inderdaad het recht om op te zeggen. Dat heet ‘wanprestatie’. Echter, dan moet je wel bewijzen dat je het abonnement alleen maar daarom hebt afgesloten en dat de sportschool dat wist. Zij zullen zeggen: het abonnement was voor toegang tot de faciliteiten, en je wist dat specifieke lessen altijd kunnen wijzigen. En hoe kun jij dan aantonen dat het jou alleen om een bepaalde les te doen was?

 19. Nu heb ik een korte vraag na dit gelezen te hebben; het is dus nog niet door de tweede kamer begrijp ik? Ik kreeg vandaag een 2e aanmaning op maandblad de Quest. Vorig jaar afgesloten voor ???35euro voor een jaar, prima. Nu zijn de abonnementskosten voor het 2e jaar ineens ???51,95. Dit vind ik het niet waard en wil er vanaf. Nu blijkt dat ik automatisch dit 2e jaar moet uitzitten, het bedrag moet betalen anders gaat het naar een incassobureau etc etc etc. “meneer, had u 2 maanden vantevoren moeten opzeggen”. Ik kan toch niet al m’n abonnementen bijhouden wanneer wat moet worden opgezegd? Voor het komende jaar zit ik dus vast aan een te duur abonnement, op een magazine waar ik eigenlijk niet meer op zit te wachten…

  Valt hier nog iets aan te doen? Alvast bedankt!

 20. Beste Arnoud,

  Eigenlijk heb ik het zelfde probleem als Sjoerd. Als ik mijn abonnement wil opzeggen krijg een brief terug dat de opzegging te laat binnen kwam om direct te worden verwerkt, want er staat duidelijk vermeld in het blad dat opzegging tenminste 5 weken voor de vervaldatum van 1-7-09 moet zijn ontvangen, dus loopt het abonnement door tot 1-7-2010

  Nu is mijn vraag: wie bepaald dat? Kunnen ze dergelijke voorwaarden stellen terwijl ik nooit ergens voor heb getekend en ik wil NU met een redelijke opzegtermijn b.v. 1 september van dit blad af. Als ik mij abonneer kunnen ze het wel direct verwerken en duurt het toch ook geen jaar voor ze mij inschrijven?

  Als ik nu de maanden juli-augustus betaal is dat toch redelijk? Kan ik hiermee een probleem krijgen? Graag uw mening en/of raad.

  Vr.gr. Anette

 21. Beste Anette, het bedrijf mag die voorwaarden zelf verzinnen. De wet zegt alleen dat een opzegtermijn niet te lang mag zijn, maar 5 weken lijkt me op zich redelijk. Wel moet je bij het inschrijven op die voorwaarden zijn gewezen. Weet je nog hoe je dat gedaan hebt? Formulier op een site, bellen, brief?

 22. Hallo Arnoud, Dank voor je snelle antwoord. Nee dit abonnement loopt al zo lang. Geen idee meer hoe het abo tot stand is gekomen. Bedoel je met 5 weken opzeggen vanaf nu of 5 weken voor 1-7-2010?
  Vr.Gr. Anette

 23. Beste, ik mail vanuit belgi?; begin 2008 kreeg ik van mijn vriendin een abonnement cadeau voor het maandblad Blend (NL). Op de website was toen nog niet de mogelijkheid (zoals nu wel het geval is) om je specifiek vanuit Belgi? aan te melden, dus alles verliep via mails; het duurde overigens een half jaar voor ze eindelijk de rekening opstuurden (betaald in september 2008). Er werd in die mails duidelijk gesteld dat het een jaarabonnement voor een andere persoon betrof. Ik interpreteer dit dus als een abo voor ??n jaar. Men bleef mijzelf ook na dat jaar (vermoedelijk dan toch, want wanneer ging het abo nu precies in; bij de aanvraag of na betaling; ik zou het niet weten; dat is ook niet mijn plicht als cadeau-krijger dacht ik) nummers opsturen, vergezeld van een nieuwe factuur. Ik heb deze nooit betaald. Ik heb ook nooit initiatief genomen om dit blad in huis te halen. Verleden week kreeg ik een brief van een nederlands incassobureau, waar ze nog wat extra kosten bijzetten en de aanmaning om asap te betalen, wat ik niet heb gedaan. Moet ik mij hier verder iets van aantrekken volgens u? In Belgi? is dit reeds langer veel correcter geregeld & krijg ik maar tijdschriften aan als ik er vooraf voor betaald heb. Als dan een abo vervalt, krijg ik bij het laatste nummer een geheugensteuntje met de vraag om tijdig te betalen. Wat kunnen ze mij juridisch maken? Word ik geacht om de wetten van de verschillende europese landen te kennen betreffende zulke zaken, in het bijzonder omdat ik enkel een cadeau kreeg & als dusdanig niks zelf heb willen kopen? Onnozel detail: het incassobureau verwijst naar een factuur van 4 september 2009 die nog openstaat, dus dat raakt al helemaal kant noch wal. Dank voor uw antwoord.

 24. Beste Arnoud en Sjoerd

  Ik heb helaas ook problemen met het opzeggen van Quest. Ik kreeg een factuur binnen en ik wil mijn abonnement niet verlengen.
  Dus ik heb een mail gestuurd op 10 juli 2009. Tot gisteren had ik nog geen reactie terug ontvangen, behalve de bevestiging van ontvangst van mijn mail.

  Gisteren, 20 juli, heb ik ze opgebeld, aangezien ik een herinnering kreeg. Een mevrouw wist me te vertellen dat mijn abonnement opgezegd is, ingaande ergens volgend jaar. M.a.w. ik moet nog voor een jaar betalen.

  Waarom een opzegtermijn van 12 weken, als het zo snel al verwerkt kan zijn?…10 dagen en misschien wel nog sneller. (misschien nog wel dezelfde dag)

  Na 5jr geleden een abonnement te zijn aangegaan, kunnen ze er toch niet vanuit gaan dat je nog precies weet wanneer je een abonnement genomen hebt?!

  Mevrouw geeft aan dat ik toch moet betalen anders krijg ik nog meer kosten.

  Ik voel me belazerd. Ze sturen pas een factuur – na – die 12 weken, wanneer je niet meer kan opzeggen. Er zit gewoon opzet in het spel.

  Valt hier echt niets aan te doen?

  Gr Sandra

 25. Beste Arnoud,

  Met betrekking tot internetdatingsites (be2, parship) bestaat er veel discussie over de stilzwijgende verlenging. Een vriend van me heeft een abbonnement afgesloten van 6 maanden. Na 6 maanden werd deze stilzwijgend verlengd en heeft hij het bedrag laten storneren. Na diverse mails te sturen beroepen ze zich op de algemene voorwaarden waarin gemeld is dat het schriftelijk (brief of fax) opgezegd dient te worden en dat er een stilzwijgende verlenging is. Nu heeft hij een brief gekregen van interim justitia (in opdracht van Be2) met dezelfde boodschap. Moet hij dit nu betalen?

  gr Gerard

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.