Wanneer mag je je personeel filmen?

| AE 3054 | Privacy, Security | 42 reacties

Uit de categorie veelgestelde vragen: wanneer mag je je personeel filmen? Of, anders gezegd zodat ik beter scoor in Google: wanneer mag de baas je filmen? En nog een keertje onder het mom “honden hebben een baas, werknemers een manager”: mag de werkgever je filmen oftewel cameratoezicht toepassen?

Cameratoezicht wordt gezien als een indringende inbreuk op de privacy, omdat je structureel mensen in de gaten houdt. Werknemers fotograferen of filmen op de werkplek of in een bedrijfsruimte mag dus ook niet zomaar. Het bekende bordje “Cameratoezicht” is niet genoeg, dat helpt alleen bij filmen in de openbare ruimte.

Op het werk is meer nodig, en wel:

 1. In een reglement cameratoezicht moet zijn vastgelegd dat cameratoezicht toegestaan is, en wel in welke situaties.
 2. Die situaties moeten specifiek omschreven zijn én cameratoezicht rechtvaardigen.
 3. Cameratoezicht moet als laatste redmiddel worden ingestoken, dus niet “wij passen altijd en overal camera’s toe” maar eerder “Als ook na waarschuwingen en onverwachte tassencontrole van het personeel diefstal uit het magazijn niet afneemt, mag de directie cameratoezicht toepassen”.
 4. Gebruik van verborgen camera’s (waarvan medewerkers dus niet kunnen zien waar ze hangen) mag alleen voor kortdurende periodes, maximaal drie maanden, en alleen bij ernstige misstanden. Die dus ook specifiek genoemd moeten zijn.
 5. Het reglement moet vermelden hoe men inzage in de beelden kan krijgen en hoe gebruik van de beelden wordt beveiligd (en wanneer ze worden gewist.)
 6. Het reglement moet door de OR worden goedgekeurd, omdat het gaat om personeel volgen en/of registreren van persoonsgegevens.

En ja dat klinkt als een hele waslijst maar uiteindelijk komt het op één ding neer: duidelijk uitleggen wat je doet, en vervolgens handelen zoals je het hebt beschreven. Ok, twee dingen: en normaal doen met camera’s, dus niet zeggen “voor de goede orde kunnen wij camera’s hanteren” en dan een jaar later werknemers beoordelen op basis van 24/7 cameratoezicht met verborgen camera’s op de werkplek.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Maar stel dat ik een restaurant heb met in de gastenruimte een grote monitor met daarop beelden vanuit de keuken zodat de gasten kunnen zien hoe netjes het eten bereid wordt, mag dat dan wel? Ofwel, indien de camera’s een ander doel dan bewaking hebben, zijn ze dan toegestaan?

  Ander punt: een journalist met filmcrew komt een bedrijf binnen wegens een journalistiek onderzoek en de crew begint meteen alles en iedereen te filmen, want: nieuws verzamelen. Is dat wel toegestaan? Mag dit bijvoorbeeld ook met een journalist die een verborgen camera meeneemt tijdens een interview? Mag een manager zich journalist noemen voor een bedrijfsblaadje en een verborgen camera meenemen om het personeel te filmen?

  Ik moet opeens denken aan die nieuwsprogramma waarbij je de presentator voor een glazen raam ziet staan met daarachter de redactie die aan het werk is. Of die zit te patienten of porno aan het kijken is, wat wel eens is gebeurd. Hoe zit het daarmee?

  En een camera in een openbare ruimte die toevallig ook deels een kantoor inkijkt,

 2. @Wouter, de camerabeelden hoeven helemaal niet bewaard te worden. Als de beheerder van het systeem vindt dat een bewaker achter een monitor genoeg is, dan hoeft hij geen video-opnamen te maken. Maakt hij wel opnamen dan horen bewaartermijnen en wisprocedures deel uit te maken van het reglement.

 3. Valt cameratoezicht met een vaste camera, gericht op een vaste plek (bv. een in- of uitgang) hier ook onder? Je volgt er niemand mee.

  Mij is overigens nooit verteld dat de beveiliging van mijn werkgever dat doet. Meer dan ik dacht: ze hebben me ooit een filmpje laten zien van mijn auto (het was gladder dan ik had verwacht). Ik vroeg of ik een kopietje kon krijgen; het antwoord was nee.

 4. Arnoud, vraagje. Ik heb op een gegeven ogenblik gewoon een webcam op een tafel gelegd en de medewerker verteld dat ik daar zo nu en dan op zal inloggen om een oogje op zeil te houden. Webcam maakt geen opnames. Ben ik dan ook aan bovenstaande gehouden? Ik kan immer ook besluiten om ipv op de webcam te kijken, irl langs te gaan.

 5. @Wim ten Brink (#1): re: camera toezicht personeel. Ik meen dat je daar gewoon toestemming voor moet vragen. Mijn werkgever doet dat ook als ze mijn foto online wil zetten.

  In de praktijk kan dit niet altijd. Ik had vorig jaar een dergelijk probleem bij de internationale wiskunde olympiade. Daar heb ik voor een paar live streams gezorgd. Dat betrof drie soorten streams: eentje vanaf de wedstrijd, eentje van de openings- en sluitingsceremonie, eentje vanaf het hotel waar de 600+ deelnemers verbleven. Probleem: praktisch was het onmogelijk nog aan iedereen toestemming te vragen (regelement was al eerder verspreid). Oplossing in hotel was makkelijk: zet de camera zo neer dat deelnemers niet in beeld hoeven te zijn, en hang bordjes waarop je duidelijk maakt dat er live streaming plaats vindt (in dit geval: symbool van een camera met URL). Degenen die dat leuk vonden zag je hun telefoon pakken en naar hun familie thuis zwaaien. Degenen die dat niet leuk vonden heb ik niet gezien :). Bij de wedstrijd kon deze oplossing niet (deelnemers hadden vaste plaatsen en konden niet verplaatst worden). Oplossing was om alleen naar jurylocatie (elders in Nederland) te streamen, niet naar het Internet, niet in te zoomen (we vonden het belangrijk dat de deelnemers rustig een kwartier uit hun neus konden eten zonder het gevoel te hebben dat hun teamleider op hun vinger kon kijken), en de camera zo op te stellen dat de vrouwelijke deelnemers uit islamitische landen (Saudi Arabië, Iran, etc) net niet in beeld waren. Verder bordje geplaatst met camera en de tekst “live stream to jury”, zaalwachten geïnstrueerd, en bereid de camera’s uit te zetten op het moment dat iemand er over protesteert. Voor de openings- en sluitingsceremonie hebben we geen speciale maatregelen genomen, omdat het

  Kortom, wat Arnoud concludeert: schrijf op wat je doet, communiceer dat en ben bereid de camera uit te zetten of de opzet aan te passen als er een groter belang is. Bij live streaming “voor de leuk” in restaurant of bij zo’n wedstrijd is er al snel een groter belang, dus anticipeer je daar op (vraag werknemers, en bij weigering, zet de camera uit of vind in overleg een oplossing). Bij een journalistiek programma is dat belang minder snel gehaald, maar geen beelden uitzenden die niet bijdragen aan het item. Een persvoorlichter hoef je niet te anonimiseren lijkt me (die kiest voor die baan), maar een toevallige klant zal je wel om toestemming moeten vragen of onherkenbaar maken. Zoals bijvoorbeeld Blik op de Weg dit oplost.

  NB: Kortom, pas gezond verstand toe. Als ik de regels zo lees, denk ik dat de wetgever dat ook zo bedoeld heeft. Dat regelement an sich lijkt me nutteloos, behalve dat het de werkgever dwingt een gewogen afweging te maken tussen de bedrijfsbelangen en de belangen van individuele medewerkers.

 6. Stel dat een werkgever over zijn gebruik van toezicht hele duidelijke afspraken heeft gemaakt, waar alle huidige werknemers expliciet akkoord mee zijn gegaan (dus, netjes geregeld). Mag een werkgever een potentiële nieuwe werknemer weigeren als bij het sollicitatiegesprek blijkt dat hij niet akkoord (zal) gaan met de toezichtafspraken?

  “Sorry, je bent prima gekwalificeerd en waarschijnlijk de beste van de sollicitanten, maar we willen je niet omdat je niet akkoord zal gaan met onze toezichtafspraken. En die vinden we nu net fijn zo.”

  Of zal de werkgever dit moeten verkappen in een andere verwoording om bv. discriminatie te voorkomen?

 7. Als het in de arbeidsovereenkomst staat, dan mag er veel meer want dat is een expliciete afspraak. Wel moet je natuurlijk die clausule tijdig op tafel hebben gelegd, en niet pas op dag 1 “oh ja je moet nog formeel even dit tekenen”.

  Een generieke bepaling kán een verboden vorm van discriminatie opleveren, maar alleen als in de praktijk de bepaling een bepaalde groep nodeloos achterstelt. Zo kan een kantoor niet eisen dat iedereen elke ochtend een plakje ham eet, want dat raakt mensen met een religie waar ham niet gegeten mag worden. Dat kantoor discrimineert. Maar een slager mag wél eisen dat je ook de ham verkoopt, dus de slager discrimineert niet.

  Bij cameratoezicht kan ik me zo’n situatie niet voorstellen.

 8. Nog een situatie: een manager loopt de werkruimte binnen met zijn mobiele telefoon in de hand waarmee hij een filmpje maakt van de ruimte. Mag dat wel? 🙂 Sowieso zijn zo’n beetje alle telefoons en zelfs laptops en netbooks voorzien van een ingebouwde camera dus grote kans dat dit gebeurt.

  Andere situatie: een medewerker gebruikt een webcam in zijn laptop voor videoconferencing en op de achtergrond zijn andere medewerkers zichtbaar. Komt ook vaak voor. Leuker wordt het indien alle werknemers camera’s krijgen voor dit doel. En dan maar afwachten totdat Microsoft Kinect ook zakelijke toepassingen krijgt. 🙂

  Ik vraag mij dan ook af in hoeverre dergelijke regels houdbaar blijven nu camera’s steeds meer een onderdeel worden van het dagelijkse leven.

 9. Bij cameratoezicht kan ik me zo???n situatie niet voorstellen.
  Microsoft Kinect dus. Een controller die bestaat uit een camera die je bewegingen registreert en op basis daarvan de computer aanstuurt. 🙂 We zijn nu nog niet zover, maar dat is nu. Er zijn al bedrijven aan het uitzoeken hoe de techniek voor zakelijke dingen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld bij presentaties. En ja, niet gefilmd willen worden betekent dan dat je de computer niet kunt bedienen…

  Maar goed, echt toezicht is het ook weer niet, hoewel Kinect wel al je bewegingen volgt. Over 5 jaar is het misschien wel de nieuwe controller voor de computer.

 10. @Wim, ik bedoelde dat ik me niet kan voorstellen wat voor regel over cameratoezicht je zou willen hanteren die een strafbare vorm van discriminatie oplevert. Wanneer raakt cameratoezicht zó diep in iemands religie, ras of afkomst dat het discriminatie is?

  En ja, camera’s komen steeds vaker voor maar dat kan ook betekenen dat mensen steeds meer verboden dingen doen. Dat we het doen, betekent niet dat het mag.

 11. @Arnoud, ik denk dat er wel enkele streng-religieuze personen zijn die niet willen worden gefotografeerd of gefilmd. De Amish misschien? Er is bij “primitievere” volkeren vaak het idee dat een afbeelding de ziel steelt van de persoon op de foto. Veel voodoo-rituelen vragen ook om afbeeldingen van een persoon. En het Christenbeeld? Die zegt dat de mens is geschapen in het evenbeeld van God en dat je geen afgodsbeelden van Hem mag maken. Heel, heel strict genomen is een afbeelding van een persoon daardoor ook niet toegestaan. Maar mensen die zo primitief zijn, of zo streng-religieus, die plaatsen zichzelf al buiten de samenleving.

  Een andere manier waarop camera’s kunnen “discrimineren” is op basis van huidskleur! Valt het niet op dat veel modellen voor modebladen lichte huidstinten hebben? Valt het niet op hoe weinig donkere modellen er zijn? Op Internet gaat in ieder geval het gerucht dat de Kinect problemen heeft om personen met een donkere huid op te merken wegens het gebrek aan contrast, zeker bij weinig licht. Gezichtsherkenning zou dan het grootste probleem opleveren. En dit schijnt een probleem te zijn bij andere camera’s met gezichtsherkenning. Maar dan is het de hardware die “discrimineert”, niet de persoon die deze gebruikt. En het is overigens niet duidelijk of dit werkelijk het geval is.

  Maar cameratoezicht met gezichtsherkenning zou in theorie problemen kunnen hebben om donkere personen te herkennen en daardoor dus discrimineren op basis van huidskleur…

  Gesluierde Moslimvrouwen kunnen in theorie ook problemen hebben met cameratoezicht als er gefilmd wordt in ruimtes waar ze de sluiers af (moeten) doen.

 12. Het was al verboden om mensen in een woning of ander niet-openbaar gebouw (bijvoorbeeld een kantoor) te filmen als deze personen daarvan niet op de hoogte zijn gesteld.

  Ik werk thuis. Naast mij is een bouwplaats. Aangezien er hier in de buurt vaak wordt gestolen en ingebroken hebben ze daar schijnwerpers geplaatst. Nu kwam ik erachter dat op die schijnwerpers een camera staat. Er is wel aangegeven dat er gefilmd wordt op het bouwterrein, maar die schijnwerpers staan ook vol op mijn tuin en ramen. Nu ga ik er vanuit dat dit beveiligingsbedrijf correct omgaat met deze gegevens, maar ik vroeg mij af of dit wel mag.

  Ik snap vanuit technische overwegingen dat het moeilijk is om licht en camerazicht te beperken tot binnen de hekken van de bouwplaats, maar als het camerazicht en licht daarbuiten valt, is het dan niet noodzakelijk om de buurtbewoners op de hoogte te stellen?

  Relevant artikel: http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/filmen-cameratoezicht/

  Iets meer off-topic: Een fabrikant van beveiligingscamera’s had een grote fout gemaakt. Via internet kan via een password op te geven ingelogd worden op de camera. Maar het password bleek niet nodig om in te loggen. Een simpele http://ip-van-de-camera/dashboard.html link logt u automatisch in. Duizenden van deze defecte modellen zijn geinstalleerd in woonkamers, tuinen, slaapkamers, kinderkamers en bedrijven. Is inloggen op zo’n camera van iemand anders computervredebreuk? Kan de fabrikant dit aangerekend worden?

  • Eigenlijk niet, maar het hangt mogelijk af van hoe de werkgever heeft staan filmen. Als er gewoon iemand met een handcamera in een openbare ruimte staat te filmen dan is dat in principe niet verboden. Je werkgever heeft dan ook een (donker)grijs gebied bezocht met deze methode. Het gaat er dan ook vooral om of het structureel gebeurt of dat er gewoon even iemand voor het raam stond te filmen en het daarbij is gebleven.

   Ik zou de werkgever er wel op aanspreken omdat er uit blijkt dat hij het personeel wantrouwt. Dan moet je eigenlijk in bespreking gaan om te zorgen dat je dat vertrouwen weer terugkrijgt.

 13. Mijn werkgever filmt in de winkel met 14 camera’s , ook het magazijn en kantoor/kantine worden gefilmt. Nu lees ik overal dat de digitale beelden maar 4 weken bewaard mogen worden, en daarna automatisch laten wissen. Als de werkgever de beelden langer wil bewaren, in mijn werkgevers geval worden ze 7 weken bewaard, Dan moet dat toch met toestemming van de OR? Het probleem bij ons op het werk [ keten bedrijf met 600 medewerkers] wij hebben geen OR. Waarom mag mijn werkgever deze beelden dan 7 weken bewaren? Of houd hij zich niet aan de wet? En waar kan ik dat controleren of mijn werkgever dit getoetst heeft bij de WPB? met vriendelijke groet, Nynke

 14. Mijn werkgever heeft in de winkel beveiligingscameras hangen. Nu hoorde ik via een installateur dat de beelden ook thuis op de Ipad en Iphone bekeken kunnen worden. Mag dit? Ik voel me de hele dag bekeken. Als het niet mag en de werkgever luistert niet waar kan ik dan een klacht indienen? Mvg Nelski

  • Even een analyse. Iemand heeft foto’s gemaakt waar jij op staat en je doet kennelijk iets wat je werkgever niet op prijs stelt. B.v. je staat te volleyballen nadat je je ziek hebt gemeld met rugklachten, of zo. Tja, lastig…

   Echter, in een civiele zaak mag iedere partij bewijs inbrengen ongeacht de manier waarop dit is verzameld. Je kunt dan wel weer strafrechtelijk en civielrechtelijk worden vervolgd voor jouw manier van bewijsverzameling maar het bewijs zelf zal toch in de civiele rechtzaak tegen jou gebruikt mogen worden. Dat betekent dat je deze foto’s dus niet van tafel krijgt in b.v. een ontslagprocedure.

   Het portretecht zal niet opgaan omdat de foto’s niet worden gepubliceerd. Daar kom je ook niet verder mee.

   Ten slotte het privacyrecht. De foto’s schenden jouw privacy en daar zul je de werkgever op moeten aanspreken. Het lijkt mij dat het hierbij niet uitmaakt of jouw werkgever de foto’s maakte of deze van iemand anders verkreeg. De foto’s schenden jouw privacy. Civielrechtelijk kun je de werkgever hiervoor op de vingers tikken. Niet dat dit veel waarde heeft, want financieel zal het niet veel opleveren. Mogelijk dat de civiele rechter in de procedure die jouw werkgever tegen jou start het je werkgever het enigszins aanrekent dat hij jouw privacy schond of liet schenden. Maar dat zal worden afgewogen tegen datgene dat je, volfens de foto’s, zou hebben misdaan.

   Als je een rechtsbijstands-verzekering hebt dan is dit een goed moment om daar gebruik van te gaan maken. Sowieso contact zoeken met een advocaat is handig, aangezien het lijkt dat je baan gevaar loopt. Je baas heeft foto’s en die lijken zijn kant van het verhaal te versterken. Dus ook straks bij de kantonrechter in geval van ontslag op staande voet. Tijd dus om goed over de kwestie zelf na te denken, over in hoeverre jou iets te verwijten valt.

  • Waarschijnlijk wel. Je hebt me veel te weinig informatie gegeven om een duidelijker antwoord te kunnen geven.

   Als je werkgever een terechte klacht binnengekregen heeft over jouw gedrag, mag (moet) hij je daarop aanspreken; de foto die bij de brief zit geldt daarbij als bewijsmateriaal. Een dergelijke foto publiceren is waarschijnlijk inbreuk op het portretrecht en mag dus niet. Het internet afzoeken naar compromitterende foto’s en de werknemers daarmee lastig vallen is naar mijn mening ongepast, maar als een relatie je werkgever op de foto wijst en je werkgever vindt het op de foto getoonde gedrag ongepast dan krijg je daar (terecht) problemen mee.

 15. mijn werkgever heeft besloten om onze fysieke triage (ik werk op een huisartsenpost, wij beoordelen de patient die zonder afspraak langskomt om te kijken door wie ze het beste geholpen kunnen worden) te gaan filmen om kwaliteitscontrole te gaan doen, mag dit zonder overleg met mij of onze OR?

 16. Stel je voor uw werkgever heeft een keer een probleem gehad dat het alarm voor niets af ging snachts. Mag zei dan 2 webcams onder werktijd ophangen Die gericht zijn op de werkplek en alle werknemers dit zijn geen vaste camera’s en.de helft van het personeel is niet geinformeert over deze nieuwe camera’s deze nemen beeld en geluid op gedurende de hele werkdag. Mag dit zomaar?

  • Onder voorbehoud:

   Of een alarm al dan niet loos is heeft niets met de vraag of het ophangen van camera’s legitiem is te maken, het zij dan, dat er desondanks spullen zijn verdwenen en er een gerede verdenking bestaat, dat deze tijdens werktijd door werknemers en/of bezoekers zijn ontvreemd. Alleen de redenering “we hadden een keer een vals alarm” is onvoldoende.

   Gaat het de werkgever om het oplossen van diefstal en heeft hij gegronde reden aan te nemen dat een van zijn werknemers hier voor (mede) verantwoordelijk is, dan kan voor een beperkte tijd een videosurveilance worden ingericht. Voor de opnames zelf gelden de normale regels m.b.t. privacy en verwerking van persoonsgegevens. Het opslaan mag dan dus alleen gebeuren zolang er hiervoor een belangrijke reden is.

 17. Misschien een stomme vraag maar mijn werkgever wil voor de “leuk” een bedrijfsfilm voor de website maken. Nu zit ik hier helemaal niet op te wachten en het gelukkige toeval wil dat dit op mijn ouderschapsverlof dag is. Helaas wil mijn werkgever dat we hier allemaal bij aanwezig zijn. Mag ik dit wettelijk gezien weigeren? Of ben ik verplicht hierbij aanwezig te zijn? Kan hij bijvoorbeeld mijn ouderschapsverlof voor 1 dag daarvoor intrekken?

  • Nee, je werkgever kan je hiertoe niet dwingen als je dat niet zelf wilt. Maar ik zou wel willen voorstellen dat je dit ruim van tevoren (nu, eigenlijk) met je werkgever gaat bespreken en duidelijk aangeeft dat jij niet gefilmd wil worden. Redenen hoef je daarvoor niet op te geven. Het kan echter wel meegenomen worden bij je beoordelingsgesprek. Ze zouden dan kunnen melden dat je geen echte teamspeler bent omdat je niet met dit soort dingen wilt meedoen. Zou eigenlijk niet mogen maar het kan dus meewegen. Als je een goede verstandhouding wilt behouden met je werkgever, bespreek het dan ook direct! Geef aan dat je hier bezwaar tegen hebt. En omdat het op je ouderdagsverlof valt, kom dan gewoon met een excuus dat je die dag een belangrijke afspraak hebt met je kinderen en dus echt niet kunt!

 18. De werkgever van mijn vrouw heeft een reclame bedrijf ingehuurd om zijn bedrijf op Google beter uit te laten komen. Zowel mijn vrouw als haar collega vroegen of zij mochten weigeren om mee te werken aan de film, ofwel zij wilden niet gefilmd wilden worden tijdens hun werkzaamheden. Haar werkgever gaf daarop aan dat zij niet mochten weigeren en dus gewoon mee moesten werken aan deze reclame uiting.

  Waren zij dit juridisch verplicht? Mijn vrouw werkt in een slagerij en voor zover bekend zijn er geen reglementen van toepassing met betrekking tot filmen binnen dat slagersbedrijf.

  benieuwd naar de reactie van iemand die mij daar meer over kan vertellen.

  • Arnoud heeft in deze recente post al geschreven over werkgevers die hun personeel willen filmen. Dat mag alleen als het een zwaarwegend belang oplevert voor de werkgever. In dit geval gaat het om het maken van reclame met daarbij beelden van het personeel dat in de winkel werkt. En dan met name het personeel dat de klanten bedient. Dat is een redelijk zwaar belang omdat de werkgever hoopt zo meer klanten te krijgen en dat zijn winkel dus ook via het Internet wordt herkend. Ik denk dat dit dan ook een grensgeval is. Aan de andere kant, deze beelden gaan het gehele Internet over… Daar hoef je niet blij om te worden, maar misschien wel een kans om een bonus te vragen van de werkgever. (Compensatie voor het feit dat je nu opeens actrice wordt.)

 19. Dat is een redelijk zwaar belang omdat de werkgever hoopt zo meer klanten te krijgen
  Zwaar belang? De baas kan net zo goed modellen inhuren. Die medewerkers in de PLUS en AH reclame werken ook niet bij de PLUS en AH (die knakker van SpecSavers is geloof ik een uitzondering). Dit is een stuk erger dan het vorige voorbeeld en naar mijn mening volstrekt onacceptabel, tenzij je een pruik en zonnebril mag opzetten.

 20. Mijn dochter met een verstandelijke beperking I.Q. 50 werkt(e) bij de VOMAR supermarkt. (vult vakken) Ze is ontslagen omdat ze uit de kantine waar verschillende personeelsleden hun pakje sigaretten daar op tafel laten liggen als ze weer aan het werk gaan sigaretten heeft gepakt uit doosjes van collega’s. Er was al een vermoeden dat onze dochter dit deed maar men heeft haar hier niet naar gevraagd. Pas na het opnemen met een bewakingscamera die daar in de kantine hangt of speciaal hiervoor is opgehangen heeft men haar hiermee geconfronteerd en direct ontslagen. Is dit acceptabel?????

  • Het is en blijft natuurlijk diefstal, tenzij haar collega’s haar toestemming hebben gegeven. En diefstal in winkels kan best hard worden aangepakt want als ze al sigaretten van collega’s steelt, wat zal ze dan nog meer stelen? Dat ze een verstandelijke beperking heeft is nog geen excuus voor dergelijk gedrag. Ook met een laag IQ moet ze beseffen dat diefstal gewoon niet mag en andermans eigendom respecteren. Dat ze dus ontslagen is op basis van de bewakingsbeelden is dus terecht, hoewel het best een hard beleid is. Maar ik kan mij voorstellen dat supermarkten een zero-tolerance beleid volgen als het om diefstal gaat. Maar de vraag is of men die camera’s hebben mogen ophangen en of ze het personeel, inclusief jullie dochter, hierover hebben ingelicht! Zoniet, dan is dat een onrechtmatige daad en een privacy-schending waar ze voor beboet kunnen worden. Je kunt daarbij ook proberen om een schadeclaim in te dienen maar het feit dat ze ontslagen werd op basis van deze beelden valt hier niet onder. De beelden mogen dan misschien illegaal gemaakt zijn maar zijn nog steeds hard bewijs van de diefstal en dus geldig in haar ontslagprocedure. Dus schade claimen zal moeilijk worden, zeker als de supermarkt zich hiertegen verzet. Is het acceptabel? Hoe jammer het ook klinkt denk ik dat het wel acceptabel is. Je dochter verdient wel een kans, maar bij zero-tolerance is dat dus uitgesloten.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS