Gastblog: Bits of Freedom heeft uw hulp nodig

Vandaag ben ik jarig, en ik heb besloten een dagje vrij te nemen van bloggen. Vandaag een gastblog van Karin Spaink over Bits of Freedom.

Als jullie bij wijze van verjaardagscadeau een donatie willen doen aan deze digitale burgerrechtenvoorvechter, dan zou ik dat heel erg waarderen.

Bits of Freedom heeft een boel bereikt. Daar ben ik, als een van de drie oprichters, beretrots op. Toen de organisatie in 1999 begon, was het idee dat er op internet sprake kon zijn van rechten van gebruikers – ja, zelfs van burgerrechten – bepaald nieuw. Inmiddels is geaccepteerd dat gebruikers niet zomaar mogen worden afgesloten of afgeluisterd, dat bedrijven en overheden internetverkeer niet zonder meer mogen filteren, dat niemand stukken zomaar mag verwijderen.

We zijn beter gaan nadenken over privacy op internet. Over cookies, tracking en digitale sporen. Over de grenzen aan surveillance en digitale recherche. Over spam. Over databescherming en datahygiëne. Over opdringerige auteursrechtbescherming, die enerzijds steeds meer materiaal tot haar domein rekent, en anderzijds gebruikers en klanten steeds minder weinig zeggenschap laat over spullen die ze legaal hebben aangeschaft. Over het belang van anonimiteit en het recht om pseudoniemen te gebruiken. Over de feilbaarheid van ambitieuze digitalisering van het verkeer tussen burgers en instanties. Over netneutraliteit.

Bits of Freedom heeft zich enorm ontwikkeld. Aanvankelijk werd BoF vooral door journalisten als een goudmijn van informatie beschouwd. Ze spelden de nieuwsbrief, die vaak aanleiding werd voor mooie achtergrondreportages. Had Albert Heijn een plan om klanten met een digitale vingerafdruk te laten betalen, of verzon Brein weer eens een plan om auteursrechtbescherming te verstevigen, dan werd Bits of Freedom subiet platgebeld.

Via de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards, de poedelprijs voor instanties, bedrijven en mensen die de privacy van burgers het meest hadden ondermijnd, wist Bits of Freedom haar ideeën haar ideeën te populariseren. En waar overheidsinstanties en bedrijven de organisatie eerst negeerden, namen ook die haar gaandeweg steeds serieuzer.

Dat laatste ging gepaard met rare stuiptrekkingen. Fameus voorbeeld is die ene persconferentie van Brein, waar alle media en belangenorganisaties welkom waren, behalve – zo meldde een daartoe speciaal opgehangen A4’tje bij de entrée – Bits of Freedom.

Inmiddels durft niemand Bits of Freedom meer te negeren. Medewerkers doen hun zegje tijdens commissievergaderingen van het parlement, worden overal uitgenodigd als deskundigen, spreken op chique congressen en lobbyen zich een slag in de rondte. Tientallen vrijwilligers staan Bits of Freedom bij. De organisatie loopt als een trein.

Maar omdat Bits of Freedom (uiteraard) ongesubsidieerd werkt, is het bestaan van de club afhankelijk van donateurs en sponsors. En juist daar wringt het nu: het geld raakt op. Bits of Freedom heeft dringend donateurs nodig.

Bent u een ‘gewone’ internetgebruiker? Wees uw eigen zeehondje, en geef dit jaar eens gul aan Bits of Freedom. Verdient u uw geld met internet? Geef dan voortaan een deel van uw winst aan hen. Want zonder Bits of Freedom zou internet in Nederland allang niet meer zijn wat het nu is.

15 reacties

 1. Nog vele gezonde jaren toegewenst! BOF, goede zaak, net als bijv. ‘wij vertrouwen stemcomputers niet’. Verder is er meer dan bits of freedom. Wellicht iets voor Arnoud om eens na zijn verjaardag na te denken.

  Namelijk consumenten/klant duidelijkheid. Term juistheid zoals PRE-paid (en dan niet ook nahef-paid…) Bedrijven melden vaak veel niet op ict gebied. De reclames blijken achteraf wel degelijk misleidend de RCC doet er zelf niets mee, ook geen vermeldinglijst o.i.d. ‘Geen verrassingen, want prepaid’ ja ja….

  Voorbeeldje: ouders nemen simyo voor dochter, dochter heeft wifi in huis. Op 1 of andere manier pakt haar phone ook simyo internet. kosten 119 euro in een dag. (Snelheid is bruto max. 128 kB) Gelukkig keken die ouders dus in de online status, en konden dochterlief waarschuwen. Daar zagen ze nog iets wat in correspondentie niet was terug te vinden, internt kAn je af zetten, maar staat standaard aan bij simyo. Bedrijven hebben baat bij “Sssstttt, laat de klant eerst fouten maken en wijs ze dAn pas op hoe het voorkomen (had-) kan worden. Overbodig te melden dat er ook klachten te vinden zijn van mensen die internet uit hebben staan, en toch MBs kosten voorgeschoteld krijgen.

  Techniek en recht dus, dit blog, BOF, keep up the good work. Maar werk vlotter en breder, want er is nog zo veel wat bedrijven met politiek welbevinden (cq politieke onwetendheid en klagen achteraf…) mogen binnen vissen om niet bij klanten.

  PS: geld ga ik overmaken, ze verdienen het. Nu nog een piratenpartij o.i.d. in de kamer bij dat stel digibeten en er is weer wat gewonnen! 🙂 PS.2.: Jammer, je zit er gelijk aan vast. Al ben ik niet van de armen, ivm eventueel verhuizen (ook qua bank) ben ik alle grote en kleine vaste lasten aan het wegdoen. Een rekening nummer of paypal account zie ik 1-2-3 niet. Ik weet van een leger des heils instelling (maar dan een andere) dat er nu meer binnenkomt via losse (ex-donateurs ook) donaties, dan uit de “almaar terug komende vaste lasten overmakers.”
  Maak dus een kans op losse schenkingen aub. Ook handig bij acties op social media e.d. voor jongeren die al helemaal bijna geen donateurschap aangaan.

   1. Arnoud, Gefeliciteerd! Karin: Mooi, ideal ipv paypal waar ik al 10 jaar ‘ruzie’ mee heb 🙂 Dan kan ik doneren. Twijfel nog even of ik voor eenmalig een groter bedrag of terugkerend kleiner ga. T-shirt gaat mooi samen met mijn Final Victory (Scientology – XS4ALL 0-4) t-shirt 🙂

   1. Ik ben wel bereid 1 BTC aan BoF te doneren, maar dan moet het Bitcoin-adres wel op hun site staan (en niet in een forum-post of op een andere flauwe manier). Ik wil echt weten dat het adres van hun is.

    Ter promotie van Bitcoin wil ik regelmatige reageerders hier wel 0.1BTC PP geven (maximaal 10 personen, op=op). Dus kom maar op met je Bitcoin-adressen.

    Opmerking: de BTC-koers is de afgelopen weken flink gestegen. momenteel is 1 BTC ongeveer 10.5 EUR.

    1. Wegens gebrek aan reacties ben ik van plan dit aanbod in te trekken. Ik heb geen zin om jaren later nog eens te moeten horen dat ik een belofte niet ben nagekomen, terwijl ik die al lang weer vergeten was. Dus prik ik hierbij een datum: vanaf 2 februari 2013 is dit aanbod niet meer geldig.

      1. Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit. Verbaasd? nee, niet echt. Ik ben overigens wel bereid om veel meer dan 1BTC te doneren aan BoF als ze Bitcoin accepteren; dat was mijn oorspronkelijke idee (aansluitend bij het hoofd-onderwerp van deze blogpost).

       Ik wist niet precies hoe ik de post van Wim moest interpreteren, maar hij leek het aanbod op zichzelf te betrekken i.p.v. op BoF. Om aan het misverstand een einde te maken heb ik in mijn tweede post beide interpretatiemogelijkheden uit elkaar getrokken. Dat mijn aanbod niet meer dan een kleinigheidje is komt omdat ik het onredelijk zou vinden om alleen Wim iets aan te bieden en andere reageerders niet, maar als ik tien personen elk 1BTC zou geven, dan zou het voor mij weer erg duur worden. Vandaar.

      2. Heh, de Bitcoin-koers kwam gisteren even boven de 500 euro uit. Ik moest toen aan deze oude post denken.

       Mijn aanbod zou nu neerkomen op een gift van tientallen euro’s. Daar moet je toch wel een kop koffie voor kunnen kopen…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.