Het beheer houdt zich niet aan zijn eigen voorwaarden, wat nu?

Met enige regelmaat krijg ik klachten van forumgebruikers die met lede ogen toe moeten zien hoe het beheer van hun forum de eigen huisregels negeert. En dat steekt, zeker als zij zelf wél aangesproken worden op overtredingen van diezelfde regels. Of, in een iets andere variant, van derden die prachtige beloftes over keurig taalgebruik en geen negatieve zaken in de voorwaarden zien maar op het forum zelf een berg smadelijke bagger over henzelf aantreffen. Is daar iets aan te doen? Kun je het beheer aan zijn eigen voorwaarden houden?

Forumvoorwaarden of huisregels worden natuurlijk opgesteld door het beheer om snel in te kunnen grijpen als er iets gebeurt dat ze niet bevalt. Dat mag, daar zijn huisregels voor bedoeld. Maar de constructie waardoor je mensen bindt aan de huisregels, is juridisch gezien die van de contractsluiting. Je hebt dus als beheer een contract met je gebruikers – en omgekeerd hebben je gebruikers een contract met jou. En bij contracten geldt dat beide partijen de ander kunnen houden aan de afspraak. Dus als het beheer een regel naar jou niet nakomt, dan kun je ze daarop aanspreken.

Het bestuur aanspreken op regels die ándere gebruikers schenden, is iets minder makkelijk. Dat is namelijk in principe iets tussen hen, in het contract tussen die gebruiker en het bestuur ben jij geen partij. Maar als de huisregel in kwestie bedoeld is om het leven op het forum aangenamer te maken, dan kun je via je eigen contract alsnog handhaving eisen. Het argument is dan dat jóuw contract wordt geschonden doordat je bijvoorbeeld een scheldpartijvrij forum mocht verwachten. Een beetje zoals verhuurders overlastgevende buren moeten aanspreken omdat jij recht hebt op ongestoord woongenot.

Nog moeilijker ligt het bij derden die last hebben van een forumbericht. Die hebben überhaupt geen contract met het beheer, dus waar kunnen die zich op beroepen?

In theorie kán een algemeen geldende forumregel door een derde worden aangehaald, als die regel bedoeld is om hem te beschermen of rechten te geven. Maar die situatie doet zich niet snel voor. Regels zijn immers zelden expliciet bedoeld om derden te beschermen. In 2011 werd in een rechtszaak tegen een forum van de TROS bepaald dat het niet handhaven van de huisregels geen onrechtmatige daad opleverde tegen een derde (het klagende Pretium). Er is meer nodig dan alleen “zij laten de regels overtreden worden en dat levert negatieve berichten over ons op”. Wat dat meerdere precies is, laat de rechtbank in het midden.

Natuurlijk kun je als derde wel eisen dat er ingegrepen wordt als je rechten worden geschonden (auteursrechteninbreuk of evidente smaad/laster/privacyschending) maar dat staat compleet los van wat de huisregels zeggen. Maar als er iets gebeurt dat in strijd is met de huisregels maar op zich wel legaal is, dan kun je in de meeste gevallen niets doen als buitenstaander.

Arnoud

9 reacties

 1. Wil dit ook zeggen dat je als gebruiker niet kan klagen over forumberichten die geplaatst zijn voordat jij een account gemaakt hebt? Anders kan je dit als buitenstaander makkelijk(er) oplossen door een account te maken.

  1. Klagen kan altijd, maar het juridisch afdwingen van wat je wilt bereiken is een ander verhaal. En of je iets kan doen aan berichten die geplaatst zijn voordat je je registreert hangt af van de exacte formulering van de regels: “Berichten die niet voldoen aan onze huisregels worden verwijderd” betekent dat je het beheer kunt aanspreken op alle oude berichten. Een tekst als “Gebruikers zullen zich naar de huisregels gedragen; het beheer zal bij overtreding van de regels optreden.” suggereert dat de ingreep redelijk snel na de overtreding moet plaatsvinden en dat mopperen over dingen die maanden eerder plaatsgevonden hebben niet werkt.

 2. Ik mis een beetje het antwoord op de originele vraag: “Kun je het beheer aan zijn eigen voorwaarden houden?”

  Als je lid wordt van het forum, dan ga je (gaan we even van uit) akkoord met de huisregels, zodat de beheerder jou kan aanspreken als je over de schreef gaat. Maar heeft de beheerder op dat moment dan ook datzelfde contract met jou afgesloten, zodat je hem nu ook kunt aanspreken als de beheerder over de schreef gaat?

  1. Ja, een contract is tweezijdig: zowel jij als het beheer zitten eraan vast. Je moet natuurlijk wel een regel kunnen aanwijzen die over het beheer gáát. Menig websitereglement bevat alleen zinnen met “U moet”en “Het is u verboden om” en daar kun je niets mee tegen het bestuur. Behalve dus als een “U moet” of een verbod dat geschonden wordt door een medegebruiker jóu overlast geeft.

 3. Tja, in de praktijk zal het er toch op neer komen dat je niet veel anders kunt dan de beheerder c.q. moderator van een forum een vriendelijk mailtje sturen met het verzoek ongewenste berichten te verwijderen en dan hopen dat het goed komt. Alleen in de door Arnoud genoemde duidelijke gevallen waar de wet overtreden wordt kun je er ook echt juridisch iets mee maar ook dan lijkt het me lastig: mijn moeder zei vroeger al dat gelijk hebben iets anders was dan gelijk krijgen. M.a.w. het antwoord op de oorspronkelijke vraag of je iets kunt doen als de beheerder van een forum zijn eigen regels niet hanteerd is dus in de praktijk feitelijk: “niets”.

 4. Wat kan ik doen als een beheerder mijn berichten wijzigt terwijl dit niet in zijn voorwaarden staat dat hun dit recht hebben? En verder ook geen excuus geven of inzien dat ze fout zitten?

  1. De belangrijkste vraag is waaróm ze je bijdragen aanpassen.

   In het contractenrecht geldt dat je naast de letterlijke tekst ook moet kijken naar de bedoeling van de partijen, plus naar wat de redelijkheid & billijkheid bepaalt. Zo heb ik nergens staan dat ik je bijdrage mag veranderen, maar als jij rare dingen doet met HTML-codes waardoor de layout wordt verpest dan is het redelijk dat ik dat toch even verander. Dús dat mag, wat jij daar ook van vindt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.