Mag een werkgever je verbieden op de werkvloer een mobiele telefoon bij je te hebben?

sms-belasting-telefoon.pngEen lezer vroeg me:

Mag een werkgever je verbieden op de werkvloer een mobiele telefoon bij je te hebben? Als reden geeft mijn werkgever op dat hier securityrisico’s aan zitten, omdat je met dergelijke telefoons bedrijfsgeheimen kunt fotograferen of kopiëren naar een intern geheugen (usb). Het rare is dat je wel je zakelijke telefoon mee mag nemen waarmee precies datzelfde ook kan…

Een werkgever heeft een instructiebevoegdheid: hij bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en welke gereedschappen en uitrusting je daarbij mag en moet gebruiken. Deze bevoegdheid is eenzijdig; instemming van de werknemer is in principe niet nodig. Wil de werkgever dat je onder Windows werkt, dan heb je als MacOS-fan helaas pech.

Natuurlijk moeten instructies wel redelijk zijn. Ze moeten een bedrijfsbelang dienen, maar ook rekening houden met de redelijke belangen van de werknemer.

Een werkgever mag privételefoontjes bijvoorbeeld niet 100% verbieden, want dat houdt geen rekening met de redelijke privacybelangen van de werknemer. Maar hij kan wel verlangen dat je die niet op de werkvloer doet, want dat stoort collega’s.

Ook kan de werkgever privéopslagapparatuur verbieden omdat daarmee de bedrijfsdataveiligheid in gevaar kan komen. Maar dat verbod zou dan beperkt moeten zijn tot de werkvloer waar bedrijfsgeheimen verwerkt worden. En hij moet dan een veilige plek bieden (kluisjes of lockers) voor die telefoons of opslagapparatuur.

En die zakelijke telefoons? Tsja. Misschien denkt de werkgever dat hij die goed dichtgetimmerd heeft, of heeft hij logging geinstalleerd waardoor hij kan zien wat er wordt gefotografeerd of gekopieerd. En misschien denkt hij wel gewoon niet goed na, dat is altijd een optie bij (bedrijfs-)beleid.

Arnoud

14 reacties

 1. Is bij een werkgever van mij ook beleid geworden, onder ander nadat een magazijnmedewerker foto’s maakte van adreslabels met ‘grappige’ klantnamen / adrescombinaties, en die vervolgens als top-10 op twitter postte. Voor dat soort acties snap ik wel dat je als werkgever niet wil dat iedereen met een smartphone rondloopt 🙂

  1. Tja, what’s next. Een verbod op pen en papier, elektronisch het korte termijn geheugen van de werknemer wissen?

   De telefoon is niet het probleem, dat is die werknemer. Een normale werknemer zou moeten snappen dat dit niet kan en je zou eventueel regels kunnen opstellen dat er geen bedrijfsgegevens verspreid mogen worden (is dat niet gewoon standaard zo?).

 2. Ik vind zo’n regel erg begrijpelijk voor meer klant-facing-medewerkers. Het komt erg ongeïnteresseerd over als je een winkel binnenkomt en een medewerker staat met zijn telefoon te spelen. Zeker als je veel pubers in dienst hebt 😉 In zulke gevallen vind ik het absoluut te billijken dat telefoons in de locker moeten achterblijven.

 3. Ik snap het belang van de werknemer niet. (En privacybelangen al helemaal niet, want geen telefoon is zelfs meer privacy!) En in noodgevallen heb je dus nog altijd je werktelefoon… Reden van werkgever doet er niet eens zozeer toe. Sterker nog, door een flutreden als hierboven op te geven opent de werkgever deuren voor ‘dumb phones’ die niet kunnen fotograferen en als usb kunnen dienen. Naast security had de werkgever nog kunnen opvoeren: het is een afleiding voor de werknemer en zijn collega’s, en het straalt negatief uit naar naar buiten toe als klanten/opdrachtgevers de werkgever zien/horen bellen over privezaken.

 4. Vanuit de klanten die een werkgever bedient is er wel wat voor te zeggen: een beleid waarbij je je eigen smartphone thuislaat (of opbergt). Die klanten kunnen ook burgers zijn. Het begint bij gedrag, maar dat kan je alleen sturen als er duidelijke regels zijn die vervolgens ook gecontroleerd worden op naleving. Ik schreef hier eerder een blog over op Toii.nl, die ook de doorplaatsing op http://sargasso.nl/laat-je-smartphone-maar-thuis/ inclusief de reacties 🙂

 5. Tijdens je werk, werk je (normaal gesproken dus) en heb je je privé telefoon niet nodig. Zeker niet als je de beschikking hebt over een zakelijke telefoon die je in noodgevallen altijd kan gebruiken. Als ik zie hoe veel bepaalde collegae privé op het werk regelen terwijl ze eigenlijk met hun werk bezig zouden moeten zijn (inkl. het afspreken van de boodschappen met de partner), en als ik zie hoe veel onzin er met mobieltjes wordt gepleegd, zie ik het argument van de werkgever wel in. Natuurlijk, onzin kan ook met een zakelijke telefoon, maar die is voor de werkgever (vooral als privé gebruik uitgaande niet is toegestaan) makkelijker te controleren.

 6. En hij moet dan een veilige plek bieden (kluisjes of lockers) voor die telefoons of opslagapparatuur.

  “De directie stelt zich niet aansprakelijk voor diefstal of vernieling van uw persoonlijke eigendommen”

  Overigens kan de werkgever wel een specifiek OS verplichten. Bij de werkgevers waar ik gewerkt heb zag je steevast dat 1/3e Windows draait, 1/3e OS X en 1/3e Linux. Een specifiek OS verplichten zou daar tijdelijk tot hoog verloop leiden (maargoed, dat is misschien wat branche-specifiek). Die verdeling was overigens altijd erg vermakelijk als er een werkplekautomatiseerder langs wou komen omdat hij oplossing X had, en dat die oplossing nooit werkte voor 66% van het personeel…

  1. Mijn hoela richting die directie. Als je tegen mensen zegt, je mag duur privébezit X niet de werkvloer op nemen, dan ben je als goed werkgever verplicht een veilige opslag van privébezit X te realiseren. Zie ook art. 7:658 BW:

   1. De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.<br/> 2. De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

    1. Ik vind van niet. Vandaag de dag heeft vrijwel iedereen een mobiel en is het ook dringend gewenst die (buiten het werk) beschikbaar te hebben. In de lunchpauze mag men bellen en whatsappen als men dat wil. En men wil dat en masse. Dat heb je als werkgever dan maar te accepteren als gegeven. Dat de werkgever zelf mobieltjes onzin vindt en liever de krant leest dan Nu.nl doet daarbij niet ter zake.

  2. Even OT:

   De directie stelt zich niet aansprakelijk…
   Nee, dat aansprakelijk stellen doet de benadeelde persoon wel. Nederlands is zo moeilijk! Op al die bordjes in garderobes e.d. zou moeten staan
   De directie acht zich niet aansprakelijk…
   Maar dan is het zoals Arnoud zegt: ammehoela!

 7. Wat betreft de “zakelijke telefoons”: Bij een eerdere werkgever van mij die behoorlijk paranoïde is m.b.t. het lekken van bedrijfsgeheimen mochten alleen speciaal aangepaste telefoons (waarbij de camera hardwarematig uitgeschakeld is) de fabriek in.

 8. Ook kan de werkgever privéopslagapparatuur verbieden omdat daarmee de bedrijfsdataveiligheid in gevaar kan komen.
  De controle hierop is echter lastig. Ik heb een micro-SD card ter grootte van een vingernagel met bijbehorende USB aansluiting die enkele millimeters groter is. Maar er zijn ook USB sticks van vergelijkbare formaten. En ook camera’s zijn behoorlijk klein aan het worden. Mijn fisheye camera is iets van 3x4x5 centimeters en is dus redelijk makkelijk onopgemerkt mee te nemen. Het is dus een vorm van schijnveiligheid om dit soort apparaten dus te verbieden. Wie als werknemer wil spioneren of data wil stelen vindt wel een manier. Maar het voorkomt in principe wel dat werknemers foto’s “ter entertainment” gaan nemen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.