Is een privé betaalde licentie van mij of van het werk?

safari_license_agreement.jpgEen lezer vroeg me:

Als ik zelf software koop om te gebruiken voor mijn werk ( omdat mijn werkgever niet met paypal kan betalen ), en ik krijg dat aankoop bedrag terug als onkosten-vergoeding. Wie is dan de eigenaar van de software/licentie?

Normaal zou ik zeggen dat je die aanschaf echt zakelijk hebt gedaan. Het was immers voor je werk en met instemming van je werkgever. Dat je het dan privé betaalt en het geld terugkrijgt, lijkt me een bijzaak.

Net zoals je zakelijk inkopen doet als je bij de kantoorboekhandel spullen koopt en privé betaalt en declareert. Die aankooptransactie was ook bedoeld voor het werk. Wie betaalt, is niet doorslaggevend voor de vraag wie de kooptransactie verrichte. Als werknemer en werkgever beiden weten dat de aankoop voor het werk is, dan is die dat. En het geld komt dan apart wel goed.

De licentie staat hier echter op je eigen naam. Dat compliceert de zaak enigszins, want nu zou de licentiegever kunnen denken dat deze voor privégebruik is aangeschaft. Hij weet in ieder geval niet dat het bedrijf de licentienemer is. En dat zou problemen kunnen opleveren als de licentiegever erachter komt en een auteursrechtclaim legt.

Praktisch gezien is natuurlijk de vraag, komt hij er ooit achter. Maar stel dat hij dat doet, dan moet je werkgever dus aantonen dat hij de koop geautoriseerd heeft en dat het invullen van jouw persoonsnaam even tijdelijk nodig was om de transactie af te ronden. Dat is niet het probleem van de werknemer op zich, maar het is wel verstandig om deze reden om dit toch even op papier vast te leggen.

Arnoud

9 reacties

 1. Als ik op mijn werk iets declareer, moet daar de bon, of anders minimaal de email met bedrag en omschrijving, vastgeniet zitten aan het declaratieformulier. Op basis van zo’n formulier is het toch al per definitie duidelijk waar het over gaat? Dus volgens mij is de titel ook meer “Is een privé door mij voorgeschoten licentie van mij of van het werk?” (Of bestaat “voorschieten” juridisch niet?)

 2. Kan je dit niet zien als het (volkomen legaal) doorverkopen van de kopie + bijbehorende licentie? 1. Je koopt het privé -> het is nu van jou 2. Je werkgever koopt het van jou -> het is nu van je werkgever

  Het advies blijft staan: zorg er voor dat de overdracht “op papier” wordt vastgelegd.

  In wezen is de OORSPRONG van het probleem een privacy-issue: blijkbaar weet de verkopende partij jouw identiteit. Als je met contant geld in een fysieke winkel een boek of een software-CDROM/DVD zou kopen, dan zou het probleem niet eens bestaan.

  1. Alleen mag je (van de verkoper) de licentie niet altijd doorverkopen. En dat kan een probleem zijn als ze, om een of andere reden, andere licenties voor particulieren dan voor bedrijven hebben.

 3. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een bedrijf niet met PayPal kan betalen. 🙂 PayPal is daar namelijk voor gemaakt en je kunt volgens mij ook met creditcard betalen zonder een PayPal account. En het lijkt mij dat ieder bedrijf wel een creditcard heeft.

  Oh, dat was off-topic… 😉

  Ik koop wel eens software dat ik op mijn werk ook kan gebruiken, maar ik wil deze altijd prive kunnen gebruiken. Als ik de licentie doorverkoop aan mijn werkgever dan ben ik die licentie weer kwijt. En het is best vervelend als je maanden met een stukje software hebt gewerkt en omdat je van baan wisselt moet je het van je eigen systeem verwijderen, want je licentie was verkocht. Dat is niet handig…

  Overigens vind ik het vervelender dat sommige software-verkopers denken dat ik software zakelijk koop. Dat ik dus een bedrijf ben. Zou ik wel willen maar inschrijven bij de KvK en de bijkomende administratie vind ik iets teveel werk. 🙂

   1. Oh, ik weet wel hoe traag dat kan gaan, maar in ieder geval kan het bedrijf betalen met de bedrijfs-creditcard. 🙂 Dat dit 4 tot 6 maanden duurt is een intern probleem en zou je als werknemer niet moeten willen oplossen door even het geld voor te schieten en daarna te declareren. Het bedrijf zal dan wel goede redenen hebben om zo traag te betalen.

 4. De oorspronkelijke vraag maakt niet helemaal duidelijk wat de situatie is. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je baas niet voor programma X wil betalen, terwijl jij dat een heel handig pakketje vindt. Dus koop je het maar zelf, en nu de baas het in gebruik ziet, is ‘ie om. Het bedrijf koopt voor iedereen een licentie, en omdat het zo lullig zou zijn als jij nou uitgesproken de enige bent die zelf voor de software zou hebben betaald, krijg jij het geld ’terug’.

  In dergelijk geval lijkt het me sterk dat het bedrijf eigenaar wordt van de licentie.

  1. Ik heb het toch iets anders meegemaakt. Ik had een handig programma dat ik zelf had gekocht, voor prive-doeleinden. Ik laat het ook op mijn werk zien en er werd besloten dat er licenties voor iedereen moesten komen. Dus ook een zakelijke licentie voor mij. Ik kreeg dus niet mijn geld terug. (Wou ik ook niet, want dan ben ik mijn prive-licentie kwijt.) Ik had dan wel twee licenties. De zakelijke op de zaak en prive als ik thuis werkte.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.