KPN aansprakelijk voor verloren clouddata, ondanks algemene voorwaarden

kpn-online-backupCloudprovider KPN moet een schadevergoeding betalen voor in de cloud (online backup) opgeslagen gegevens die bij een accountmigratie verloren zijn gegaan. Hun algemene voorwaarden die hun aansprakelijkheid beperken, zijn onredelijk bewarend. Dat bepaalde de rechtbank Den Haag in een onlangs gepubliceerd vonnis (via).

De eiser uit deze zaak had een eenmanszaak gericht op fysiotherapie, sportmassage en blessurepreventie. Voor dat werk had zij de nodige documenten, foto’s en video’s ontwikkeld en om die netjes te bewaren had ze bij KPN de dienst Back-up Online afgenomen.

Toen kwam er een harddiskcrash bij haar bedrijf, maar gelukkig had ze de online backup nog. Helaas geen logingegevens meer. KPN heeft dan het beleid dat ze een nieuw account aanmaken en de bestanden overzetten.

Alleen bleken in dit geval de bestanden niet te zijn overgezet. Er “was iets niet goed gegaan”, aldus een KPN-medewerker tijdens de rechtszaak. De rechtbank vindt dat terecht een toerekenbare tekortkoming en volgens de wet moet KPN dan de schade van het benadeelde bedrijf vergoeden.

KPN had -natuurlijk- algemene voorwaarden, die haar aansprakelijkheid beperkten tot dood en letselschade, fysieke schade aan spullen en redelijke kosten ter beperking van verdere schade. (Nee, ik weet ook niet wanneer dat zich kan voordoen bij een online backupdienst.) Voor verlies van gegevens was men dus per definitie nooit aansprakelijk.

Het beperken van je aansprakelijkheid staat op de zogeheten grijze lijst van algemene voorwaarden – je moet als bedrijf kunnen aantonen dat het wél redelijk is je aansprakelijkheid uit te sloten. Dit geldt bij consumenten maar de rechtbank oordeelt dat deze eenmanszaak reflexwerking mag verwachten, omdat online backupdiensten niets te maken hebben met haar eigen kernactiviteiten (fysiotherapie en dergelijke) en het hier gaat om een kleine eenmanszaak tegenover een grote multinational.

Die uitsluiting gaat dus van tafel en KPN moet de schade vergoeden. Maar wat is de schade? De kosten van het opnieuw maken van de betreffende bestanden lijkt het meest logisch aanknopingspunt, waardoor de rechtbank kiest voor uurtarief maal aantal uren voor herstelwerk. Hiervoor krijgen de partijen een gelegenheid om nadere gegevens aan te dragen.

Had mevrouw de schade kunnen voorkomen? Ja, aldus KPN: had die inloggegevens ergens anders bewaard dan had je gewoon bij je backup gekund. Oftewel je had dit kunnen voorkomen. Nee, zegt de rechtbank: de fout van KPN is véél groter en het bedrijf kon gewoon bij de gegevens met die escalatieprocedure voor verloren logins. Dan is het “eigen schuld” noemen net iets te gortig.

Dit vonnis betekent niet dat élke cloudprovider nu automatisch onbeperkt aansprakelijk is voor alle schade. Er moet nog steeds wel een fout zijn gemaakt bij de dienstverlener. En niet elke fout zal zo ernstig zijn als wat KPN hier voor elkaar kreeg. Maar op zich vind ik de uitkomst zeer verteerbaar: bij een online backupdienst is de kern “bewaar de gegevens”. Dus dan mág het niet gebeuren dat gegevens kwijt raken – en in je voorwaarden “verlies van gegevens” uitsluiten van aansprakelijkheid is natuurlijk een tikje zot.

Arnoud

20 reacties

 1. Wat me nog het meest verbaasd heeft in dit geheel is niet zozeer het vonnis, dat lijkt me redelijk terecht. Het verbazende is dat een back-up dienst zelf geen back-ups maakt… Het is technisch toch geen enkel probleem om wanneer je data zoek “maakt” om deze uit een back-up van een aantal dagen daarvoor te “toveren”… Dit lijkt me gewoon slecht beleid. Ik zou weinig vertrouwen hebben in een back-up dienst die zelf niets back-uped in elk geval, een enorme blunder!

   1. Jij veronderstel dat KPN daadwerkelijk een back-up heeft… Als ze die al zouden hebben dan zouden ze die toch inzetten.. Dat neem ik tenminste aan..

    Er kan ook een ander probleem aan de hand zijn, in het MKB voelt men zich al snel persoonlijk verantwoordelijk. Bij een organisatie als KPN niet, de klant is een ticketnummer. Let maar eens op hoe lastig het is om iets te regelen, totdat iemand er echt even de moeite voor neemt.

    1. Ik denk dat de keuze al een stap eerder gemaakt is. Dus niet “herstellen van backup kost geld” maar “maken van backup kost geld” (dus we gebruiken een disclaimer).

     @Arnoud “aansprakelijkheid uit te sloten” ?

     1. Je wil je aansprakelijkheid altijd beperken. Al was het maar omdat niet alle risico’s verzekerbaar en/of technisch af te dekken zijn.

      Trouwens, een poging om een recovery op de harde schijf los te laten zou altijd nog een stuk goedkoper zijn geweest dan alles opnieuw doen…. En aangezien je als benadeelde alles moet doen om je schade te beperken……

      1. En naast de online back-up natuurlijk ALTIJD ook de spullen op een of meer USB-disks. Kost maar een paar tientjes voor pak ‘m beet een terabyte, maar groot plezier. Ik heb zelf alles 20 a 30 keer op 3 verschillende schijven. Ruimte zat.

       (sprak hij, tijdens de korte pauze terwijl de back-up loopt)

 2. En eens temeer blijkt maar weer: 1 back-up = geen back-up.

  Iets niet goed gegaan is overigens geen ijzersterk verweer. Daarbij mag je toch wel verwachten dat een back-up dienst, zeker een back-up dienst.. Zorg draagt voor een back-up..

  Nu overkomt dit KPN, maar ik vraag mezelf serieus af hoeveel providers die back-up diensten aanbieden het WEL goed hebben geregeld. Je kan aansprakelijkheid wel beperken, maar ik vraag mezelf af hoe houdbaar dat is als de aanbieder schade gemakkelijk had kunnen voorkomen..

 3. Vreemd, die reflexwerking zo. Als ik dezelfde auto dus zakelijk aanschaf, kan ik mij dan als zzp’er op dezelfde rechten beroepen als de particulier tegenover de dealer? Want zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk?

  Ik dacht dat reflexwerking niet ging om wat je kocht, maar om hoe je het gebruikt.

  1. Reflexwerking gaat om of jouw bedrijf onderscheiden kan worden van een consument. Bij grote bedrijven is dat altijd zo. Voor kleine bedrijven gaat het om of het contract binnen het expertise van het bedrijf ligt. De fysiotherapeut kan dus geen beroep doen op reflexwerking bij de aanschaf van therapeutisch schoeisel.

 4. Er moet sowieso maar eens een einde komen aan het fenomeen algemene voorwaarden. Viel me gisteren weer op dat ik niet uit mn internetbankieren kon uitloggen zonder het hokje ‘gezien’ aan te vinken. Om alles te lezen had ik geen tijd, en ik moest uitloggen, dus ik moest wel aanvinken.

  Zo gaat dat eigenlijk voortdurend met die AV. Ze zetten de poorten naar onredelijk handelsgedrag open. Onleesbare teksten, onaantrekkelijk vorm gegeven, donker grijze letters tegenover een lichtgrijze achtergrond etc.. Allemaal bedoeld om de klant ervan te weerhouden ze te lezen.

  Het is krankzinnig dat nogal vergaande rechten op deze wijze worden afgedwongen. Daar doen grijze en zwarte lijsten niet aan af.

 5. Hallo, ik heb ongeveer hetzelfde probleem met KPN. Mijn laptop is gestolen en daardoor ben ik al mijn muziekprojecten verloren (ben naast mijn werk ook producer en treed op met een liveset).

  Gelukkig had ik nog mijn backups dacht ik (ik kreeg immers, totdat ik dat zelf uitschakelde door de te hoge frequentie, dagelijks een e-mail waarin vermeld werd dat mijn backup gereed was).

  Echter, toen ik mijn backups terug wilde zetten, bleken er helemaal geen backups te zijn. Toen ik dat eerder probeerde (toen ik mijn laptop nog had) waren er wel backups te zien. Na weken heen-en-weer bellen met KPN zeggen zij dat mijn eerste backup nooit is gelukt (waarschijnlijk door problemen met mijn internetverbinding) en dat ik (tenzij ik de originele logbestanden nog heb) mijn data definitief kwijt ben.

  Uiteraard is dit een grote klap voor mij aangezien dit jaren werk betreft en ik nu voorlopig geen optredens meer kan doen en geen nummers meer kan uitbrengen.

  Is het mogelijk voor mij om hier een schadevergoeding voor te krijgen? Wat zijn mijn kansen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.