Mijn buren verzamelen bewijs per foto tegen mij, mag dat wel?

schutting-buren-erf-overpadDiverse lezers vroegen me, in lichte variatie:

Mijn buren fotograferen/filmen mijn tuin/huis/erf. Ze doen dit zogenaamd om bewijs te verzamelen omdat ik ruzie met ze heb over de erfgrens/de nieuwe aanbouw/geluidsoverlast/hondenpoep. Maar ze doen het wel op rare momenten dus het voelt als pesten. Kan ik hier wat tegen doen? Is dit niet in strijd met de wet op de privacy?

Op zich is het legaal om huizen of erven te fotograferen, zolang je dat maar vanaf de openbare weg doet of vanaf een erf waar je met toestemming mag zijn. Er is geen portretrecht voor gebouwen.

Als je ménsen op de foto zet in huin huis of tuin, dan schend je mogelijk hun privacy. Zeker als je gaat publiceren moet je rekening houden met portretrecht. Dit recht zegt dat als mensen een redelijk belang kunnen aanvoeren tegen publicatie (bijvoorbeeld omdat het een evidente privésituatie was) je de foto niet mag publiceren.

Gebruik als bewijs, bijvoorbeeld bij de rechter of gemeente in een bezwaarprocedure, is eigenlijk altijd toegestaan. Je moet bewijs kunnen verzamelen van waar je klacht (of verweer tegen een klacht) over gaat. Natuurlijk mag zulk verzamelen van bewijs mensen niet hinderen, dus kies bij voorkeur een rustig moment en vermijd mensen op de foto tenzij dát essentieel is voor het bewijs.

Als je foto’s of films maakt als bewijs, is het natuurlijk niet de bedoeling dat dat vervolgens op Youtube verschijnt om je standpunt nog eens kracht bij te zetten. Ook niet als je de procedure verliest en tóch vindt dat je gelijk hebt.

Arnoud

5 reacties

  1. Het dubbel vervelende is, dat als jij wilt bewijzen dat de buurman alleen op ‘vervelende’ tijdstippen opnames maakt jij eigenlijk stiekum 24/7 opnames moet maken.

    24/7 om aan te kunnen tonen dat het echt alleen op vervelende momenten gebeurt en dus pesten is en stiekum, omdat anders de buurman stopt met wat hij doet en jou zal aanklagen wegens schending van zijn privacy.

  2. Beste Arnoud, Wij bevinden ons spijtig genoeg in een soort van situatie als jou buren , luidruchtige buren en laten hun honden buiten blaffen s`nachts . Een paar x een fatsoenlijk en vriendelijk gesprek met die mensen proberen aan te knopen helpt niet. Dus mijn advies is :hou op mee treiteren van je buren. Dan hebben hun ook geen reden om jou te filmen . Die mensen zijn jou gedrag waarschijnlijk kotsbeu. Dat ze je filmen ,( hoe zit het met hun privacy en rechten ?? ) daar vraag jezelf om .je kunt er zelf voor zorgen dat ze geen reden hebben om jou te filmen. Het is voor hun waarschijnlijk de enigste mannier om hun klacht te ondersteunen en hier hopelijk een eind aan te maken.

  3. Beste Arnoud, Wij bevinden ons spijtig genoeg in een soort van situatie als jou buren , luidruchtige buren en laten hun honden buiten blaffen s`nachts . Een paar x een fatsoenlijk en vriendelijk gesprek met die mensen proberen aan te knopen helpt niet. Dus mijn advies is :hou op mee treiteren van je buren. Dan hebben hun ook geen reden om jou te filmen . Die mensen zijn jou gedrag waarschijnlijk kotsbeu. Dat ze je filmen ,( hoe zit het met hun privacy en rechten ?? ) daar vraag jezelf om .je kunt er zelf voor zorgen dat ze geen reden hebben om jou te filmen. Het is voor hun waarschijnlijk de enigste mannier om hun klacht te ondersteunen en hier hopelijk een eind aan te maken.Heb ik nog 1 vraag aan jou : wat kunnen jou buren zeggen of doen zodat jij ophoud met de overlast , daar ben ik nou wel eens heel benieuwd naar?

  4. Je mag een foto , maken voor bewijs maar niet als het sistermatig is , dat is belaging , maar zo eens om de maand moet kunnen . je mag het niet op internet zetten . maar van uit de straat mag wel en zeker als bewijs . Maar u kan toch ook bewijs verzamelen als u vind dat dit te vaak gebeurd zo bijvoorbeeld iedere dag of om de dag . dat valt onder belaging maar geld niet, voor een keer of om het half jaar of paar maanden

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.