Hoe sneaky kun je zijn met je verstopte aanvinkvakjes?

Een lezer (dank S) stuurde me het onderstaande screenshot van de Nederlandse Spoorwegen, waar opt-in wordt gevraagd per e-mail. Oh en niet alleen dat, kijkt u zelf even?

ns-sneaky

Inderdaad, daar staat in de privacybeleidstekst nog een aanvinkvakje voor offline spam. Mag dat juridisch? Tsja. De wet zegt niets over papieren spam, dus je mag mensen informatie en aanbiedingen sturen per post of ze dat nu willen of niet. Pas nadat men verzet heeft aangetekend (opt-out), moet je daarmee ophouden. Maar jemig zeg, als je met vinkjes gaat werken hiervoor (wat erg netjes is, je kúnt ook gewoon brieven sturen en wachten op de verzetten) waaróm doe je dat dan in vredesnaam niet gewoon in het lijstje met de andere opt-ins?

NS Webcare, kom er maar in. Allemachtig.

Arnoud

10 reacties

  1. Ik denk het ook. Offline/papieren reclame kost namelijk een stuk meer geld dan een e-mailtje en als je jezelf een paar honderdduizend brieven kunt besparen per maand is je winst ook weer een stukje groter.

  2. Nee, dat denk ik niet. Dit lijkt mij duidelijk een geval van wat in de designwereld een anti-pattern wordt genoemd: Een design/layout truuk die niet bedoeld is om dingen duidelijk te maken (informatie overbrengen is een erg belangrijk onderdeel van goed design), maar om dingen onduidelijker te maken. Vaak met doel om meer te verkopen en meer gebruikers op de mailing-list te krijgen.

   De marketeers en designers van de NS website zijn absoluut slim genoeg om te snappen dat dit sneaky is. Bij het designen en goedkeuren van dat formulier moet dit ter sprake zijn gekomen. Een extra newline per ongeluk verplaatst een formulier element niet in en achteraan de kleine grijze letters.

   Dat is een beetje het probleem van optimalisatie. Wil men dat men ergens op klikt dan krijg je grote oranje knoppen, wil je dat men nergens op klikt dan wordt het klein en grijs aangeboden. Zie bv: darkpatterns.net voor een verzameling hiervan. Ryan Air bijvoorbeeld past prijzen op de website aan dmv cookies (heb je eerder gezocht op dat ticket dan wordt het duurder, totdat je cookies schoont), of verstopt men “Ik wil geen reisverzekering” in een dropdown-lijst met landen.

   Ik zou het strafbaar/beboetbaar willen zien als misleiding en manipulatie. Laat de NS die “geen-email”-mailing lijst nu maar opschonen, en opnieuw toestemming vragen, ze hebben deze immers verkregen niet via expliciete toestemming, maar dankzij onderhandse truuks.

 1. “Andere kanalen dan e-mail” betekent niet automatisch papier en offline. Dit betekent net zo goed Facebook (dat je zelfs schijnt te tracken als je geen account hebt), Twitter, Google, tot aan een irritante pop-up die verschijnt op zo’n beetje elke site die je bezoekt, met daarin een video op auto-play.

  Het betekent uiteraard ook offline, gepersonaliseerde brieven, maar zelfs een reclamevliegtuigje dat ze rondjes boven je huis laten draaien, of een mannetje in een geel-blauw pak met een megafoon die je de aanbiedingen toeschreeuwt terwijl je door de stad loopt…

  Excuseer, ik ga even een marketingconcept patenteren.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.