DUO stuurt onterecht deurwaarder naar 10.000 mbo-studenten

automatische-incasso-formulier-betalen.jpgIn februari stond bij ruim tienduizend mbo-studenten een deurwaarder op de stoep, las ik bij Nu.nl. De studenten waren te laat met de betaling van het lesgeld voor studiejaar 2014-2015, en hadden de berichten in in Mijn DUO niet gezien waarin ze daarop gewezen werden. Aandacht van Kassa zorgt er nu voor dat DUO zelf de incassokosten gaat dragen.

Op zich is het natuurlijk niet gek dat je aanmaningen en daarna een deurwaarder krijgt, die een stevige partij incassokosten komt vorderen, als je niet op tijd betaalt. Maar in dit geval is het niet enkel een kwestie van de facturen in de kachel stoppen: de betalingsherinneringen en andere berichten waren alleen te vinden als je inlogde in “Mijn DUO”, een portaal waar “Alles online geregeld” wordt.

Het vervelende met zulke portalen is dat je steeds moet inloggen op allerlei vage interfaces waar het elke keer net wat anders werkt. Plus er staat zelden iets werkelijks relevants. Ik leef vanuit mijn inbox – net als jullie gok ik – dus ik verwacht een alertberichtje als er iets is.

Dat berichtje stuurde DUO ook, alleen was dat nogal neutraal: “U heeft een nieuw bericht” en een uitnodiging in te loggen op Je Mijn DUO. (Je Mijn, ja Ruud ik krijg er ook jeuk van.) Bij dergelijke dingen zou ik ook denken, láát maar, ik kijk wel een keer. Terwijl als het “Laatste aanmaning!!1! Niet lezen=€1000 dokken” als onderwerpregel had, ik wellicht wél in actie zou zijn gekomen. Zoals ook veel studenten, zo bleek.

DUO steekt de hand in eigen boezem:

De mails die we hebben gestuurd waren blijkbaar geen trigger voor studenten om in te loggen. We hadden dwingender moeten communiceren. Omdat het om zo’n grote groep gaat, hebben we besloten dat de extra kosten voor onze rekening komen.

Wat ik me daarbij verder nog afvraag, is waarom die deurwaarder überhaupt al in beeld was. Er is hooguit per mail of portaalbericht aangemaand, en aanmanen moet van de wet toch echt schriftelijk. Goed, er zijn een paar uitspraken dat e-mail ook telt als schriftelijke aanmaning, maar volgens mij was dat nog niet echt de hoofdlijn in de rechtspraak.

Wat vinden jullie? Domme studenten, je moet gewoon elke keer inloggen op Mijn DUO en kijken of het een aanmaning is dan wel een “Graag wijzen we je op de nieuwe nieuwsbrief met actuele informatie over DUO en haar organisatie”? Of domme DUO, die geen gedifferentieerde alerts kan sturen voor financieel best wel belangrijke zaken?

Arnoud

45 reacties

 1. En vergeet ook vooral niet geregeld in te loggen op de honderd of zo andere sites van overheden en organisaties waar je iets mee te maken hebt.

  Ik zeg domme DUO, men had vooraf beter kunnen communiceren over de manier waarop ze dit proces hebben ingericht, dan was een hoop gedoe voorkomen.

  Wat me wel vreemd voorkomt is dat de studenten de oorspronkelijke betalingen ook niet gedaan hebben, stonden de voor het kunnen dat doen van een betaling benodigde gegevens ook alleen op de portal vraag ik me dan af.

  1. stonden de voor het kunnen dat doen van een betaling benodigde gegevens ook alleen op de portal vraag ik me dan af.

   Het lijkt me toch dat ze een eerste rekening toch wel gewoon via de post hebben gekregen/bij de aanmelding. Dan verwacht ik een betalingsherinnering ook via de post. Alle andere meldingen zijn blijkbaar niet zo van belang.

   1. Nee, die eerste rekening krijg je dus niet automatisch per post. Als je ooit ergens in een grijs verleden hebt aangegeven dat je e-mails in plaats van post wil ontvangen, sturen ze nooit meer een papieren aanmaning.

    Daarom vind ik het ook terecht van DUO dat ze hand in eigen boezem steken. 🙂

  1. Geen bezwaar is nog niet hetzelfde als “stelt geen eisen”, want dat laatste is namelijk weldegelijk het geval. Het jammere van deze casus is dat het geloof in geautomatiseerde systemen vrijwel 100% is. Dat is door de tussenschakeling van internetproviders, zeker waar het gaat om e-mail, helemaal niet zo logisch. Daarbij is de kwaliteit van de provider een verantwoordelijkheid van de burger geworden, terwijl het postverkeer wettelijk gereguleerd is. Niets staat er voor de overheid aan in de weg om op dit soort bekendmakingen een afloopcontrole uit te voeren en de (tijdige) verzending per post als escape te hanteren. Voor het voldoen aan de bestuursrechtelijke beginselen is echt meer nodig dan waar nu in wordt voorzien.

 2. Mijn idee hierbij ligt toch meer aan de kant van “Domme Duo”. Er zijn doorgaans zoveel bedrijven/overheidsorganisaties/noemmaarop die wat met je willen of wat van je moeten dat inloggen op alle mijn.blaat.nl portalen gewoon geen doen is en dat weten ze bij DUO ook wel (neem ik aan, gevaarlijk, ik weet het, maar ik doe ’t lekker toch) want dat zijn in hun vrije tijd net zo goed burgers als wij en lopen dus tegen dezelfde dingen als wij aan (neem ik aan). Bij belangrijke berichten verwacht ik daarom een e-mail met op zijn minst in de onderwerpregel iets als “belangrijk bericht voor u op mijn.blaat.nl” of zo. En dat ’t dan ook echt belangrijk is, en niet alleen maar een nieuwe kijkonseensgeweldigzijnnieuwsbrief of andere marketingbullshit.

  En tsja, domme studenten? Als je student bent, ben je meestal nog niet echt op een leeftijd dat je genoeg levenservaring hebt om dit soort dingen makkelijk te kunnen voorzien, lijkt me. Noch om de impact van en de consequenties van de komst van de deurwaarder in te kunnen schatten. Aangezien medisch onderzoek lijkt uit te wijzen dat het gedeelte van de hersens die dit soort dingen goed kan inschatten pas volwassen is tegen je 25ste of zo, denk ik dat het ook niet realistisch is om er voetstoots van uit te gaan dat mensen in de studentenleeftijd dit gewoon kunnen.

 3. Domme overheid waar iedere dienst het wiel opnieuw wil uitvinden… Kan de DUO (en het UWV met haar “werkmap”) mij eens uitleggen wat er mis is met mijn twee bestaande inboxen (brievenbus en email)? En als “de overheid” vindt dat er met beiden iets ms is, waarom is er dan niet een centrale overheids-berichten-doos per burger?

  1. Helemaal mee eens, die werk.nl site is echt een drama en je krijgt inderdaad van die niets zeggende waarschuwingen van ze: ‘nieuw bericht in de werkmap’.

   De ene keer is dat een (totaal niet passende) vacature waarop je moet solliciteren, maar je krijgt ook wel 5 keer een herinnering om een online video over solliciteren te kijken :X Zolang je die niet kijkt, blijven ze je lastig vallen. Hallo overheid, ik weet hoe ik moet solliciteren, daarom heb ik gelukkig maar een maand van jullie slechte website gebruik hoeven maken!

   1. Ik vind het nou ook weer niet zo erg dat de overheid aan werkelozen die een uitkering ontvangen wat opdringerig doet om een video over soliciteren te bekijken. Er zijn nog zat mensen die er weinig benul van hebben om te soliciteren. Het UWV heeft de ruim de helft minder medewerkers dan vroeger de bedrijfsverenigingen en arbeidsbureaus tesamen hadden. Met zulke personele bezuinigingen kun je geen persoonlijke behandeling meer verwachten. Wel is het voor de overheid als geheel een groot proces om om te schakelen naar digitale hulpverlening aan burgers en zie je er dat er nog veel verbetering mogelijk is. Het is al heel wat dat je nu een inbox hebt en notificaties krijgt van de overheid.

  2. Kan de DUO (en het UWV met haar “werkmap”) mij eens uitleggen wat er mis is met mijn twee bestaande inboxen (brievenbus en email)?

   Mensen wisselen vaak van mailprovider zonder uitvoeringsinstellingen te informeren en het is niet gewenst dat er privacy gevoelige mails gaan naar niet bestaande of zelfs opnieuw heruitgegeven adressen. Bij normale verhuizingen worden uitvoeringsinstellingen geinformeerd door het GBA/BRP en zelfs als er nog post naar een verkeerd postadres gaat dan wordt dat beschermd door de postwet en zal het (meestal) ook niet geopend worden maar door de ontvanger terug in de brievenbus gestopt worden. Met emails is het niet mogelijk om de content in een dichte envelop te doen. Een inbox bij een uitvoeringsinstelling als DUO is dus een beetje een vervanger van een gesloten enverlop die alleen door de persoon gelezen kan worden voor wie die ook echt bedoeld is.

 4. “Goed, er zijn een paar uitspraken dat e-mail ook telt als schriftelijke aanmaning, maar volgens mij was dat nog niet echt de hoofdlijn in de rechtspraak.”

  Kun je een “u heeft een nieuw bericht” email überhaupt wel als aanmaning zien? Lijkt mij niet namelijk zolang er nergens in de email zelf gesproken wordt over facturen, deurwaarders en dergelijke, maar enkel verwezen wordt naar een nieuw bericht op een website.

 5. Wat ik in deze helemaal niet begrijp is dat ze niet gewoon e-mail’s sturen naar al deze studenten met Nota’s herinneringen en aanmaningen en die portal gebruiken als een medium waar je dit alles terug kan lezen.

  Wie zou accepteren als een bedrijf je een brief stuurt ‘er ligt een bericht voor u op het postkantoor’, of zelfs ‘uw nota ligt op hat postkantoor’? Een nota moet gewoon bezorgd worden, die moet je niet zelf ophalen.

  Tevens heb ik gemerkt dat berichten met nota’s nogal eens voor spam worden aangezien. Geen probleem als je net iets online hebt aangeschaft en een e-mail verwacht, maar voor dit soort zaken waar niet direct en soms nooit een online handeling aan vooraf gaat moeten ze gewoon een brief per post versturen. Ik weiger dan ook steevast als instanties mij aanbieden om nota’s electronisch te verzenden.

  tl;dr Min mening: niet door de consument,via internet geïnitieerde communicatie moet gewoon per post.

  1. Ze doen dit volgens mij omdat ze dan bewijs hebben dat je het bericht hebt gelezen. Immers je logt in en vraagt dan die pagina op. Dan vermijd je bewijsdiscussies die je met e-mail wel hebt. Want als ik gewoon niet reageer op een mail, hoe weet je dan of die is aangekomen?

   1. Zou je denken, maar als dat zo is dan is de logische aanname bij iemand die niet inlogt na de e-mail dat die de e-mail niet heeft gehad. Als na de herinnering weer niet wordt ingelogd, is het dan niet tijd geworden om Tante Pos in te schakelen en een dode boom te sturen? Lijkt mij in ieder geval logische en fatsoenlijker dan een deurwaarder sturen.

   2. Banken gebruiken ook hun beveiligde omgeving voor berichten, het idee is dat de beveiligde webomgeving meer secure is dan email. Dat is natuurlijk ook zo, want de overheid gebruikt DigiD, en de banken hebben ook allemaal verplichte 2-traps verificatie, wat bij email niet echt gebruikelijk is.

   3. Ik gok dat ze dezelfde redenering er op nahouden als Mijn Overheid, namelijk privacy. Email is niet heel erg lastig te onderscheppen of te lezen/indexeren door derden, dus een e-mail met “We krijgen nog 30k van je i.v.m. studieschuld.” is dan bijzonder onwenselijk (Google hoeft helemaal niet te indexen dat ik een studieschuld heb, laat staan hoe veel dat is). De keuze voor dit soort vage mails is dan ook misschien wat jammerlijk, maar privacy technisch dan wel weer begrijpelijk.

   4. En al men niet inlogged, dan is m.i. het bericht niet aangekomen. Nu kun je natuurlijk het standpunt innemen dat de ontvanger zelf maar regelmatig moeten inloggen en controleren of er mail voor hem is. Maar het probleem is dat ieder bedrijf zijn eigen portal heeft. Als je niet uitkijkt zijn dat er zo twintig of meer die je in de gaten moet houden. Dan kun je m.i. niet meer verwachten dat mensen dat doen.

    P.S. Als je een postbus heb dan moet je deze daadwerkelijk regelmatig legen.

   5. Als er bewijs zou zijn op het niveau van het gebruik, waarom komt de IB groep in de procedure dan met een verzendlijst ??? Maar je hebt helemaal gelijk met het gevoel dat er bewijs zou moeten zijn. Niet op zijn minst omdat de Archiefwet van toepassing is op de laatste schakel van het proces waarbij bestuursrechtelijk sprake is van mededelen en afhankelijkheid met het intreden van het rechtsgevolg.

  2. Tevens heb ik gemerkt dat berichten met nota’s nogal eens voor spam worden aangezien.

   Als penningmeester van een vereniging kan ik dit beamen. Keurige e-mails met de tekst “zie bijlage voor uw factuur van …” en een pdf-attachment worden nog geregeld door het spamfilter van mijn internetprovider onderschept en in een aparte folder geplaatst, zodat ze niet meer met POP3 naar mijn computer kunnen worden gehaald. Ik moet dus actief een aparte handeling verrichten (inloggen in de webmailaccount van de provider) om de spambox te controleren waar 9 van de 10 keer niets in staat. En áls er iets in staat is dat vrijwel altijd echte spam. Het kost me dus heel veel tijd om dat ten onrechte als spam aangemerkte mailtje te redden.

 6. Afgezien van of dit systeem rechtsgeldig afdoende informeren is of niet, hoe haalt een overheidsinstantie het in zijn hoofd om zo’n groot aantal mensen en masse een aanmaning te sturen. In rechte gelijk of niet, je moet toch snappen dat er wat mis gaat als je zoveel wanbetalers hebt?

 7. Een of twee of tien studenten = Je Domme student. 10.000 studenten = Je Domme Duo

  “Goed, er zijn een paar uitspraken dat e-mail ook telt als schriftelijke aanmaning”. Het lijkt me dat die email er dan wel uit moet zien als een aanmaning. “Aanmaning: betaal nu of kosten” als subject en niet “He eh log es in man”

  1. Het lijkt me dat die email er dan wel uit moet zien als een aanmaning. “Aanmaning: betaal nu of kosten” als subject en niet “He eh log es in man”

   De berichten van DUO hebben inderdaad als onderwerp “Er staat een nieuw bericht voor u klaar,” maar in de mail zelf staat wel degelijk waar dit bericht over gaat. Ik heb zelf voldoende fanmail van ze staan met daarin de mededeling “We hebben een bericht over het terugbetalen van uw studieschuld voor u klaargezet. Omdat er persoonlijke informatie in staat vindt u het bericht in Mijn DUO.” In alle eerlijkheid vind ik deze manier van communiceren wel plezierig. Stel ik zou mail van DUO op een GMail of Outlook.com adres laten binnenkomen, dan zou informatie over mijn studieschuld zomaar geindexeerd kunnen worden door Google of Microsoft. Nou, liever niet.

 8. Het verschil zit hem niet in papier of digitaal, maar in push versus pull.

  De push van DUO was onvoldoende. Ze hadden niets inhoudelijks gecommuniceerd. Dat had gemoeten. Je kan niet verwachten dat iedereen maar een pull doet op elke vage Jouw (DUO|Overheid|Bank|Name it), zelfs niet na een nietszeggend berichtje. Ik ben benieuwd wanneer er een dergelijke zaak komt voor Mijn Overheid. Die hebben eenzelfde ‘u heeft een bericht, maar ik ga u lekker niet vertellen wat er in staat’ mentaliteit.

  1. Bovendien verbergen ze niet alleen de inhoud van die berichten, maar ze zetten ook nog eens niet-relevante inhoud in die berichten, die bovendien gewoon openbaar toegankelijk hoort te zijn. Ik krijg regelmatig een update met een bericht (waar ik dan braaf voor inlog), waarin staat aangegeven dat 7 gemeenten waar ik niet woon of ooit heb gewoond, nu ook zin aangesloten bij Mijn Overheid. Dat is toch geen info die achter een digi-d inlog moet (die je vervolgens niet paraat hebt, 3x moet proberen, en dan een kwartier wachten…)

 9. Ik krijg dagelijks berichtjes van Russische dames, banken, vervoersbedrijven en credit card maatschappijen dat ik alleen maar even op de website hoef te kijken en in te loggen om heeeeel belangrijke informatie te krijgen. Onlangs kreeg ik zelfs al een mail, in het Nederlands, goed gespeld, compleet met logo, van Intrum Justitia dat ik een betalingsachterstand zou hebben. Ik kon met heel goed kijken wel zien dat de link waar ze me op probeerden te laten kliken nep was, maar het viel nog niet mee om dat te ontdekken. Dat gaat natuurlijk allemaal direct naar de SPAM-box, maar ik vind het ronduit gevaarlijk naief van DUO om te denken dat hun emailbericht hier niet erg veel op lijkt. En het gevaar dat dergelijke bonafide DUO-mails geimiteerd worden met een vervalste inlog-URL erbij is dusdanig groot dat ik het trainen van mensen om wel op zo’n link te clicken wel “maatschappelijk onzorgvuldig” durf te noemen.

 10. Als je van Mijn DUO gebruik maakt, krijg je ook verplicht Algemene Voorwaarden door je muil geramd. Sowieso diep- en dieptriest dat de overheid algemene voorwaarden koppelt aan wat de overheid volgens zichzelf verplicht te leveren. Zo kun je lekker je eigen wetgeving omzeilen. Denk je als burger dat je ergens recht op hebt, maar wil je er gebruik van maken, dan blijken er allerlei ondemocratische extra regels te zijn die je het volledige recht ontzeggen.

  Dan kun je denk ik maar beter niet gebruik maken van dat hele Mijn DUO, als je tenminste die mogelijkheid hebt. Weet iemand of studenten die keus ook hebben?

 11. Begrijp ik het goed dat als jij als “klant” die algemene voorwaarden weigert de overheidsinstelling alle aanmaningen in een “doos” gooit waar jij geen toegang tot hebt. En dat jij je er dus op kunt beroepen dat die post nooit aankomt.

 12. De “Mijn overheid” website stuurt ook zulke domme berichten met nietszeggende titels en de mededeling dat er een bericht klaar staat. En om het leuker te maken: hier zit dus geen URL bij naar hun website want dat is onveilig… 🙂

  Kortom, zo zou je wel eens heel veel berichten kunnen mislopen…

  De overheid en ICT, alsof je water en vuur probeert te mixen…

 13. Ter verdediging van DUO en Mijn overheid: ik ben blij dat ze in die mails zo min mogelijk informatie geven. Google en consorten hebben niks te maken met welke studie ik volg of hoeveel schuld ik daar voor opbouw. Ook ben ik blij dat ze geen links opnemen. Ik krijg dagelijks verzoekjes om even op een link te klikken. Als IT’er kan ik meestal nog wel achterhalen of het kosher is maar voor velen is dat een brug te ver. Mijn advies aan iedereen is dus om nooit op links in e-mails te klikken. Gelukkig volgt de overheid dat principe ook anders was het helemaal niet meer te verdedigen. Ik ken ook een organisatie die je een ‘digitale acceptgiro’ stuurt. Daarbij wordt je geacht om op een linkje te klikken om een (aanzienlijke) rekening te betalen. Daarvan krijg ik helemaal de kriebels. De betaling gaat uiteindelijk wel via iDeal maar dat weet je niet op het moment dat je op de link klikt. Je weet al helemaal niet waar het geld heen gaat.

  1. Misschien zou de overheid zich ook af moeten vragen of het handig is gebruik te maken van diensten waarbij het voldoen aan de wet niet voorop staat. De post geven ze ook niet aan een willekeurige voorbijganger mee, toch ??

 14. er voetstoots van uit te gaan dat mensen in de studentenleeftijd dit gewoon kunnen.

  Ik heb ook wel eens gedacht dat kinderarbeid zo gek nog niet is: kinderen van hun 13e tot ca. 24e laten werken, liefst zwaar lichamelijk werk, dan kunnen ze hun energie kwijt. En pas DAARNA laten studeren, op een leeftijd dat ze er belangstelling en motivatie voor hebben.

 15. Wat ik in deze helemaal niet begrijp is dat ze niet gewoon e-mail’s sturen naar al deze studenten met Nota’s herinneringen en aanmaningen en die portal gebruiken als een medium waar je dit alles terug kan lezen.

  Reden: privacy, beveiliging. E-mail kan in principe onderschept worden of door verkeerde mensen gelezen, of vervalst.

  1. Late reactie, maar dat kan ook met de echte post. Een postbode kan je brief openen, iemand anders kan de brief uit je brievenbus hengelen of de postbode bestelen en je kunt zelfs papieren post vervalsen en bij mensen in de bus stoppen. Maar daar is toch ook geen portal? Je hoeft toch niet naar een speciaal beveiligde locatie te reizen om je gevoelige brievenbuspost te lezen? Dus als het in het echt niet hoeft, dan hoeft het online ook niet.

 16. Google en consorten hebben niks te maken met welke studie ik volg of hoeveel schuld ik daar voor opbouw.

  Waarom gebruik je dan überhaupt Gmail, als je dat belangrijk vindt? Ik heb m’n eigen domain en e-mailadressen en server, er komt niks op andermans server en er wordt van mij niks ongevraagd door iemand anders geïndexeerd.

  Bovendien: dat indexeren van Gmail doet Google toch alleen voor je eigen gemak, niet om anderen in jouw inbox te kunnen laten zoeken? En als ze het doen om trefwoorden voor te tonen advertenties te vinden: dat zijn dan nog steeds de advertenties die JIJ te zien krijgt, niet iemand anders.

  1. Sorry, ik sprak in het algemeen. Google is maar een voorbeeld. Ik ben zo iemand die z’n eigen servers heeft maar voor 99% van Nederland is dat niet haalbaar. Die zijn afhankelijk van een leverancier.

   Ik heb geen controle over wat Google doet met mijn data. Ik moet er maar op vertrouwen dat ze die informatie inderdaad niet voor andere zaken gebruiken en dat Google nooit gehackt wordt door een partij die zich toch niks van de regels aantrekt.

   Zelfs als Google wel 100% veilig & betrouwbaar is dan zijn er nog een miljoen andere leveranciers die dat niet zijn. Ik vind het dus uitstekend dat de overheid er niet van uit gaat dat e-mail veilig is.

   PS. Zelfs als Google de advertenties alleen aan mij laat zien dan wil ik er nog niks mee te maken hebben. Er kijken ook nog wel eens andere mensen op mijn scherm. Die zouden aan de reclames kunnen zien wat voor een vreemde hobbies ik heb. En ook hier is “ik” maar een stijlfiguur want zelf doe ik niks met gmail.

   1. Ik neem mijn e-mail af bij dezelfde partij die de inhoud van websites aan me doorgeeft, namelijk mijn access provider. Zeg je nu dat ik de laatste er wel op kan vertrouwen dat hij niet mijn HTTP-verkeer afluistert, maar dat ik hem er niet op kan vertrouwen mijn POP3-verkeer ongemoeid te laten?

    (Ja, ja, ik weet het, HTTPS is versleuteld en daar kan de man-in-the-middle in principe niet bij, al vraag ik me af hoeveel dat ‘in principe’ waard is bij deze hypothetische provider die zijn klanten af wil luisteren.)

    1. Jij kunt jouw leverancier wel vertrouwen ( zoals ik bijvoorbeeld er op vertrouw dat XS4ALL geen ongewenste dingen doet) maar het punt van Casper is (naar mijn mening) dat de overheid hier niet op kan vertrouwen omdat ze jouw leverancier niet kent. Ze willen dus voorkomen dat je de overheid verantwoordelijk stelt voor het uitlekken van zaken die ze jou via e-mail hebben meegedeeld.

     1. En wat nu als de overheid niet te vertrouwen is? Ik zeg dat ik de overheid wel vertrouw, maar bepaalde personen en bepaalde computersystemen hebben lekken en personen maken graag misbruik van mijn gegevens, die gegevens worden opgeslagen jarenlang. Liggend daar om gehacked te worden. Ik bedoel van mij mogen ze mijn e-mailadres juist hebben, zet er nog een leesbevestiging aan zodat je weet dat ik het gelezen heb. Fout met leesbevestiging is dat je kunt zeggen NEE ik wens geen leesbevestiging terug te sturen. Maar dat kun je de overheid niet kwalijk nemen. Daar had Microsoft een update voor moeten uitbrengen. Maar dan installeren mensen die update weer niet. Of dan verbergen ze die update. Zie je nu hoe complex het word? Privacy? Heb ik privacy? Nee, hoor iedereen heeft gewoon bemoeizucht. Iedereen wil ook alles van elkaar weten zodat ze elkaar kunnen pesten. Waarom? Dat vraag ik me al jaren af, dat pesten is typisch Nederlands. Hoewel je ziet het ook in Amerika. Mensen die anderen gewoon kapotmaken. Waarom? Weer krijg ik geen antwoord op waarom. En ja, ik heb niets te verbergen. En weet je waarom niet? Omdat ik liever wat privacy inlever voor die kut-terrorist op Schiphol. Laten ze die maar eens pakken, maar die vergeten ze telkens. Dom. Dom. Dom. Dom. Maar wel mij verdenken, man ik ben totaal niet interessant voor jullie. Maar als jullie zo graag willen, kan ik jullie wel even verzuipen in die zooi. Faal maar eens een keer op falen.

      Waarom krijgt de overheid privégegevens die ze niets aan gaan, ook al kunnen ze er totaal niet mee omgaan? Waarom zou ik de overheid vertrouwen? Het is al ettelijke malen voorgekomen dat de gegevens bij de overheid niet veilig zijn. Conclusie: ICT en overheid en gegevens is een ramp. Miljoenen die verspilt zijn aan een ICT systeem wat later niet werkt. Ik bedoel de ov-chipkaart als het werkt vind ik geweldig. Probleem is wel, iedereen ziet waar je geweest bent. Dat kan voordelen hebben, bijv. als een agent je aanhoudt en jij geen goed geheugen hebt waar je was op dd-mm-jjjj uu:mm want zo stellen ze die vragen op het bureau. En je denkt dat ik dat nog weet? Man ik weet al niet eens wat ik een week geleden deed en met mij vele anderen. Op dat punt zijn computers handig.

      Om over geheimhouding, professionaliteit en good-will nog maar te zwijgen. Had ik al gezegd dat ik bang ben voor de overheid? Had ik al gezegd dat ik me niet veilig voel op straat? Wat gebeurd daar aan? Laten ze contant geld ook maar afschaffen en een professionele gescreende hacker naar Nederland sturen, dan kunnen ze meteen alle lekken in alle computersystemen eens opgaan lossen. Misschien moeten hoogopgeleiden zich eens daar bezig mee gaan houden i.p.v. dat dominante narcistische ego, bijna elk ICT project bij de overheid mislukt. Hoeveel kost de burger dat wel niet? Laten we die draak http://www.uwv.nl of http://www.werk.nl eens als voorbeeld nemen. Als je die site wil herontwerpen, begin dan maar alvast antipsychotica, antidepressiva, kalmeringsmiddelen te slikken dat heb je echt wel nodig als programmeur en zelfs dan komt er nog geen werk uit je handen. Mijn advies: je moet de overheid de tuin omleiden, want anders slopen ze je bloemen ook nog. Waarom denk je dat ze een hekel aan elkaar hebben en burgers, ondernemers en anderen pesten? Zelfde reden als met die tuin. Alles hier in Nederland moet kapot. Op waarom krijg ik nooit antwoord. Nog iets: als jij Chantal Janzen als vriendin had vertrouw jij Chantal Janzen op haar mooie ogen? Ik niet. Ik wil een knappe, lieve vriendin die te vertrouwen is, mij begrijpt en niet vreemdgaat met een ander terwijl ik me de tering werk.

      Weet je wat ik pas erg vind? Computers zijn niet erg, het is pas erg als de mens niet meer menswaardig en liefdevol wordt behandeld. Ik denk aan robots die mensen vermoorden omdat het programma op tilt is geslagen, mensen snode plannen hebben met robots, computers en robots die mensen werkeloos maken, mensen die zich waardeloos voelen in deze maatschappij omdat ze buitenspel zijn gezet door de overheid of iemand anders.

      Vroeger was er een oud gezegde: vrees niet het wapen, maar de vijand of diegene die het wapen bediend. En nog iets, ik maak wel eens een troep in mijn huis, maar om er een puinhoop van te maken heb je echt een computersysteem nodig. Voorbeeld? http://www.werk.nl is down voor onderhoud. 404 error http://www.werk.nl is niet bereikbaar. Belastingdienst kan maar x aantal gebruikers aan anders klapt het systeem er uit. Zo’n duur systeem, waar zo veel betaald voor wordt en dan nog onbereikbaar of bereikbaar voor x gebruikers. Waar betalen we nog belasting voor? Waar ik het meeste moeite mee heb zijn die criminelen die anderen zo even neersteken omdat ze niets gedaan hebben, omdat ze verkeerd keken, omdat het gezicht hun niet aanstond of wat voor flauwekul dan ook. Nederland ontspoort, verhard in rap tempo. Weer gaat het vingertje van de overheid naar Truus die 1x een fout maakt omdat ze niet een keer zat te slapen, maar dat vingertje van de overheid gaat niet naar die crimineel die mensen vermoord. Voor die criminele gelukzoekers die gratis werk krijgen omdat dat moet van de politie, niets betalen en zich dan ook nog gediscrimineerd voelen omdat ze dezelfde behandeling krijgen als een ander? Terwijl Truus graag werk, graag loonbelasting betaald en nergens wordt aangenomen?

      Bovenstaande namen zijn fictief en niet beledigend bedoeld. Het kan ook een andere naam zijn.

 17. Tja, kreeg vandaag ook de deurwaarder op de stoep, schijnt dat de terugbetaling studieschuld VOOR de automatische incasso (wat overigens een jaar heeft geduurd voor mijnduo dit slikte) handmatig betaald moest worden. De vordering is van 12-2014. Dus 5 x incasseren zonder problemen maar die oude vordering niet. Ook geen brief gezien, mss een vaag spambox mailtje?

  Prutsers maar ik ben niet de eerste, en ook niet de laatste : Google maar even en je vindt je jurisprudentie.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.