Wanneer mag je een productnaam in je domeinnaam opnemen?

http-www-url-merk-adres-hand.pngEen lezer vroeg me:

Voor een nieuwe webshop wil ik Acer Aspire laptops gaan verkopen en wel onder de domeinnaam aspire-laptops punt nl. Ik weet dat je geen merknamen van bedrijven (zoals HP of Apple) in je domeinnaam mag voeren, maar geldt dat ook voor productnamen? Oftewel mag ik deze domeinnaam voeren?

Het is onjuist dat je geen merknamen in domeinnamen mag opnemen. Waar het om gaat, is dat je geen verwarring mag zaaien over jouw relatie tot een gedeponeerd merk. Dat kan zowel een naam van een bedrijf zijn (zoals HP of Apple) als van een product (Aspire, iPhone of Magnum).

Verwarring zaai je zodra je een valse indruk wekt, en dat kan al door niet te zeggen wie jij bent. “Welkom bij Aspire-desktops punt nl, de goedkoopste plek voor Acer Aspire laptops” is merkinbreuk want mensen denken nu dat dit een outlet van Acer is. Je zegt namelijk niets over wie deze shop aanbiedt, dus dan zal het wel Acer zelf zijn. En dat maakt het merkinbreuk.

Zou je echter “Joops computershop, uw specialist in Acer Aspire computers” hanteren dan is het eerder legaal want dan geef je aan dat jij de Joop bent die deze apparatuur verkoopt. Uiteraard moet de verkoop beperkt zijn tot dat type Acer laptops, je mag daar niet ook Asus of HP producten aanbieden. Ongeacht hoe vergelijkbaar die zijn met de Acer Aspire laptops.

Als vuistregel hanteer ik daarbij dat je merk en logo van het product mag tonen maar niet groter dan je eigen logo en niet als eerste. Plus je mag niets vermelden dat (actief of door verzwijgen) de indruk wekt dat je toch enige band met de leverancier hebt. En dat is het meest tricky deel van allemaal, want het werkt verkoopverhogend door toch ergens tegen dat merk aan te schuren.

(Ben ik cynischer aan het worden? Ik heb het gevoel steeds vaker te bloggen met “Dit misverstand hoor ik vaker”.)

Arnoud

4 reacties

  1. Uiteraard moet de verkoop beperkt zijn tot dat type Acer laptops, je mag daar niet ook Asus of HP producten aanbieden.

    Waarom ? Ik kan me voorstellen dat de persoon die de originele vraag stelde een hele reeks van product url’s naar zijn site wil laten lopen en al die producten op zijn site wil aanbieden.

  2. Ben ik cynischer aan het worden?

    Nee, wel ouder en ervarener.

    Ik zei laatst elders cynisch dat die zoveelste discussie die iemand (niet ik) startte, over merkwaardig Nederlands in België, al 17 keer eerder was gevoerd (maar ik dacht: 7). Bij inventarisatie bleken het er alleen al op Facebook 27 te zijn (of soortgelijke getallen, 37?).

  3. Ik vraag mij af of dit anders ligt als de productnaam geen merknaam is. In dit voorbeeld is in ieder geval “Acer” wel geregistreerd, maar vaak zie je bij veel (Amerikaanse) producten dat het trademarksymbool wordt gebruikt dus dat het met andere woorden nog niet officieel is geregistreerd. Er zijn vast wel producten te bedenken die niet de naam van het bedrijf in de productnaam hebben staan (of niet bekend staan onder de bedrijfsnaam) en die ook niet zijn geregistreerd als merk. Heb je dan pech als iemand anders besluit jouw productnaam in hun domeinnaam op te nemen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.