Mag ik MS Office retourneren omdat Outlook er niet bij zit?

microsoft-outlook-mailEen lezer vroeg me:

Ik heb een download gekocht van Microsoft Office in de “Home and student” editie. Na installatie ontdekte ik dat Outlook geen deel is van deze editie. Heel vervelend, want hier was ik juist op uit. De (zakelijke) verkoper zegt nu dat ik me beter had moeten inlezen en geen geld terug mag vragen. Hoe zit dat juridisch!

Wanneer je als consument niet tevreden bent over een aankoop, heb je twee routes om deze ongedaan te maken. De eerste is je beroepen op wat vroeger de Wet koop op afstand heet: binnen 14 dagen na ontvangst van het product mag je iedere online aankoop ongedaan maken. Bij de tweede annuleer je de koop wegens wanprestatie, dwaling of een dergelijke grond.

Een download van een stuk software is ook een aankoop in de zin van de consumentenwetgeving. Daar geldt dus ook gewoon die 14-dagenregel, hoewel die begint bij de dag waarop je deze kocht en niet de dag van download (art. 6:230o lid 1 sub c BW).

Bij levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd (juridisch voor: “downloads”) geldt een uitzondering op de regel dat alles retour mag. Downloads mag je niet retourneren als

de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de consument en de consument heeft verklaard dat hij daarmee afstand doet van zijn recht van ontbinding.

Dit betekent dus dat er in het aankoopproces een aanvinkvakje of iets dergelijks moet zijn geweest dat zegt “Ik doe uitdrukkelijk afstand van mijn annuleringsrecht”. Als je dat hebt aangevinkt, dan mag je niet meer annuleren op grond van de wet.

De tweede mogelijkheid is dat je kort gezegd je erop beroept dat je niet hebt gekregen wat je mocht verwachten. Juridisch heet dat nonconformiteit (niet voldoen aan de redelijkerwijs gewekte verwachtingen) en je moet dan de verkoper de gelegenheid geven de fout te herstellen of het product te vervangen. Lukt dat niet, dan mag je de koop annuleren en moet je je geld terugkrijgen. Ook bij downloads.

Naast nonconformiteit is er ook de grond van dwaling (art. 6:228 BW). Hierbij zeg je, ik ben verkeerd voorgelicht of de winkel heeft me dit niet verteld terwijl dat wel had gemoeten. De grens tussen nonconformiteit en dwaling is erg dun, en in de praktijk komt de analyse eigenlijk altijd op dezelfde neer bij een consumentenkoop: wat is er gezegd over dit punt, wat moet je gewoon weten als consument, wat had er gezegd moeten zijn en hoe belangrijk is dat punt voor de aanschaf? Een triviale omissie zal geen reden zijn om de koop te annuleren, een valse mededeling over iets essentieels wel. En de rest is een grijs gebied.

Hier komt de vraag neer op: had je als consumentkoper moeten weten dat Outlook wel of niet bij die Home and student-editie zit. Dat bleek voor mij een moeilijkere dan gedacht, want het hangt af van de versie van Office die je koopt, als ik het goed zie. De helpteksten van Microsoft-zelf verschillen ook per versie en soms zelfs per taal. Ik zou daarom zeggen, dat moet gewoon op de productpagina staan.

(Maar wat nu als er wél staat wat er wel bij zit, maar niet wat er niet bij zit? Zien mensen Outlook als een accessoire, waar je vanuit mag gaan dat het meegeleverd wordt?)

Arnoud

29 reacties

  1. Het lijkt me eigenlijk helemaal niet een gevalletje van gelijk hebben. Op de pagina van het product staat dat het pakket het volgende bevat:

   Word 2016, Excel 2016, PowerPoint 2016 en OneNote 2016
   Ik zie dan ook niet in waarom je zou verwachten dat Outlook er ook bij zit. Zeker niet omdat op diezelfde pagina de verwante pakketten worden genoemd waar Outlook expliciet bij staat.

   Dat gezegd hebbende, ben ik wel verbaasd dat er een blijkbaar een Office pakket is zonder Outlook omdat ook ik er van uit ging dat dat er eigenlijk altijd bij zat. Maar het lijkt me niet dat ik aan mijn zeer beperkte (en foutieve) Office kennis enige rechten zou kunnen ontlenen.

   1. Dat gezegd hebbende, ben ik wel verbaasd dat er een blijkbaar een Office pakket is zonder Outlook omdat ook ik er van uit ging dat dat er eigenlijk altijd bij zat.

    De logica is dat een Exchange server normaliter van een bedrijf is, en daar heb je met je Home en Student versie niks mee. Als je met de Exchange server van je bedrijf wil praten dan kan je dat doen met de door het bedrijf verstrekte Outlook.

   2. Dat gezegd hebbende, ben ik wel verbaasd dat er een blijkbaar een Office pakket is zonder Outlook omdat ook ik er van uit ging dat dat er eigenlijk altijd bij zat

    Outlook is effectief in feite een groupware client bedoeld voor gebruik in organisaties die met name Exchange server gebruiken als groupware/collaboration pakket en is als software pakket daarom voor een home edition eigenlijk overkill. De home &student edition is ook veel goedkoper dan het standaard office pakket waarin wel outlook is opgenomen. Microsoft biedt alternatief natuurlijk wel gratis eenvoudiger software apps voor email en kalenderfuncties.

   3. Nee, standaard zit het er niet bij, en dat weet ik uit ervaring. MS-Access ontbreekt ook. Outlook zit wel in de versies die door bedrijven worden gekocht en veel mensen met een baan gebruiken die versie dus en denken dan dat Outlook een standaard onderdeel is. Dat is dus niet het geval. Outlook is de reden waarom bedrijven meer betalen aan Office dan consumenten en studenten. (MS-Access overigens ook.)

  1. Op zich is chargeback een voor consumenten handige feature van credit cards (en van PayPal), maar het jaagt de creditcardmaatschappij wel op kosten. Die kosten worden doorverrekend aan klanten. De koper merkt hier niets van, maar de verkoper wel, en die rekent dat natuurlijk weer door in de prijzen. Het gaat hier vaak wel om 2 tot 3 procent, meer dan de winstmarge van de gemiddelde retailer.

   Ik vind dit interessant vanuit mijn belangstelling voor Bitcoin. Bitcoin heeft absoluut geen chargeback: je kunt hooguit de ontvanger van de betaling er toe aanzetten om een terugbetaling te doen (door vriendelijk vragen, of door te dreigen met strafmaatregelen, via juridische of andere wegen), maar zelfs dan kan je bot vangen als de andere partij maar koppig genoeg is. Het voordeel is wel dat je ook niet de bijbehorende transactie-kosten hebt.

   Je kan dan wel weer een chargeback-systeem terug krijgen via service-providers die dit bovenop Bitcoin aanbieden. Als dat goed gebeurt, dan kan je in principe een schoner systeem krijgen, waarin er op het open platform Bitcoin meer concurrentie is dan tussen credircardmaatschappijen, en waarbij het voor de consument duidelijker is waar ‘ie voor betaalt.

 1. Dat Word, Excel en wellicht PowerPoint er in zitten mag je wel verwachten, maar OneNote en Outlook zijn mijn inziens meer een nice to have dan een must have. Aan de andere kant als je denkt dat het pakket voorziet in de behoefte van the office dan mag je het misschien wel verwachten. Zou de route van oneerlijke handelspraktijk een optie zijn? Puur theoretisch natuurlijk, want Microsoft pakt dit zo te zien sportief op.

  1. Met het maken van verschillende bundels (voor prijsdifferentiatie) maakt Microsoft het voor de consument niet makkelijker om te weten wat hij/zij nu precies koopt. Op de Microsoft site mag dan wel duidelijk staan wat er in een specifieke versie van een bundel zit, maar die informatie wordt niet door alle wederverkopers doorgegeven. Dat is geen probleem voor een ervaren gebruiker, maar iemand met weinig kennis van zaken kan zo wel een miskoop doen.

   1. Dat is ook geen probleem voor Microsoft, want Microsoft is vrij duidelijk over wat er in ieder pakket zit. Het probleem zit hem vooral bij de wederverkopers, die mogelijk niet beseffen dat Outlook niet standaard bij Office zit. Ze zijn immers de kantoor-versie gewend waarin Outlook standaard zit. Het probleem is gewoon dat de kantoor-versie het meest gebruikt wordt en daardoor de consument eraan gewend is geraakt dat Outlook in Office zit. Grote verrassing dus dat Outlook ontbreekt in de home editie.

 2. Nu gebruik ik zelf al jarenlang MS Office en ik weet dat de “Home & Student” editie gewoon geen Outlook bevat. Al heel lang niet. Ik kan mij zelfs niet herinneren dat Outlook onderdeel was van deze goedkopere Office versie. Immers, consumenten moeten maar gewoon Outlook Express gebruiken, volgens Microsoft. Ondertussen in Windows 10 alweer door een ander stuk software vervangen. Kortom, de koper had best kunnen weten dat Outlook niet bij deze editie zat. Immers, de duurdere versies van Office zijn gewoon duurder doordat er extra software zoals MS Access en Outlook bij zit. Als ik nu in de Microsoft Store kijk dan zie ik Office 2016 met daarnaast de icoontjes van Word, Excel, Powerpoint en Notes. Maar Outlook zelf ontbreekt tussen de icoontjes. En wordt ook niet genoemd. Niet goed gelezen, dus. Maar nu het grappige. Als ik hier bij bol.com kijk, zie ik Office 365 voor een goedkope prijs staan en daar wordt Outlook dus wel bij genoemd! Op het plaatje! En in de beschrijving als je deze uitklapt. En het vervelende bij Office is dus dat er zoveel varianten zijn. Als je interesse hebt in Outlook of Access dan moet je gewoon goed opletten bij je aankoop. Die zitten namelijk niet standaard in het pakket, simpelweg omdat deze meer onder de kantoor-software vallen.

  1. Ik bewaar mijn mail graag heel lang en wil gewoon niet dat die bij Google of een andere dienst staat. Daarnaast is Outlook zeer goed als je meerdere accounts in één interface wil houden, kun je er ultrasnel in zoeken, en kun je er VBA in gebruiken en nog meer zaken waardoor het echt ver boven bijv Thunderbird uitsteekt. Ook voor individuele gebruikers. De W10 mailclient is totale crap. Probleem is synchronisatie met tablet en Phone. Daarvoor is er AkrutoSync, een soort Exchange emulator.

 3. Totaal niet relevant vanuit een juridisch oogpunt, maar wat kun je met outlook wat je niet in je browser kan? Outlook installeren lokt onhandig gedrag uit zoals je email op je computer bewaren.

  Ook het gebruik van e-mail bij je ISP vind ik een slecht idee, als je switcht moet je weer emails naar iedereen sturen dat je “verhuisd” bent en diverse webwinkels kom je niet meer in als het email adres niet meer beschikbaar is.

  Bang om e-mail kwijt te raken? Open een account bij Gmail en bij Outlook.com en laat alle email automatisch doorsturen heb je direct een back-up en met ieder device kun je altijd en overal bij je e-mail.

  Nogmaals het is off-topic, maar mensen onderschatten de kracht van je browser.

  Het enige waar het niet tegen helpt is de potentie dat overheden en de email provider zelf zich toegang verschaffen tot je e-mail.

  1. Outlook is ook niet bedoeld om door een enkele persoon gebruikt te worden. Daar heeft Outlook veel te veel functionaliteit voor. Met Outlook kun je speciale formulieren maken die je naar elkaar kunt emailen. Je kunt je gehele organisatie erin kwijt en contactpersonen met elkaar delen. Je hebt daarnaast ook nog de mogelijkheid om calendars te delen en in combinatie met een Exchange server is Outlook een behoorlijk krachtig hulpmiddel voor op kantoor. Je kunt daarnaast ook diverse plugins integreren met Outlook. Zo heb ik in het verleden gewerkt aan een softwarepakket waarmee je vanuit Outlook gewoon alle gegevens kon zien van een klant als er een telefoontje binnen kwam. Via nummerherkenning komt de contactpersoon naar voren plus de gehele geschiedenis van die klant. Best praktisch!

   Outlook is veel meer dan alleen een app voor je emails. Het is de basis van een communicatie-centrum. Het heeft enorm veel mogelijkheden maar wordt door velen gewoon als een veredelde inbox gebruikt.

   En ja, via browser-apps kun je ook heel veel doen, zolang je Internet hebt. Maar als je Internet uitvalt dan kun je geen van je emails nog inkijken en Outlook gaat dan gewoon verder in offline modus. Je kunt zelfs gewoon emailtjes blijven schrijven en die worden dan verstuurd zodra de verbinding terug is. Ofwel, er gaat voor de gebruiker vrijwel geen tijd verloren aan het wachten tot het Internet weer terug is. Nou ja, voor andere taken misschien wel…

   1. Elroy, kan je dan ook via Outlook op je smartphone bij de email op de NAS? Ik bewaar mijn mail ook op mijn eigen computer, maar zoek eigenlijk nog een manier om er toch ook op mijn telefoon bij te kunnen (en ik heb zelf geen Exchange server).

 4. Hier een Outlook gebruiker met meerdere mail accounts op een prive domeinnaam en een prive afgenomen Hosted Exchange account voor agenda synchronisatie tussen meerdere systemen. Op deze manier heb ik alles zowel op mijn telefoon, tablet, laptop en desktop. Ook migratie naar een nieuw systeem is zeer makkelijk.

  Daarnaast nog wat zakelijke accounts toegevoegd, maar dat is bijzaak.

  Ik was niet bekend met dat er Office versies zonder Outlook zijn. Het is naar mijn idee het belangrijkste pakket van Office, voor deoverige mogelijkheden zijn er naar mijn idee ook goede alternatieven.

  Het werken in een browser als je iets van 10 verschillende mail accounts (waarvan 4 prive) hebt is niet echt handig.

 5. Beste lezers,

  Hierbij wil ik jullie laten weten dat het ontstane probleem keurig door Microsoft is opgelost. Men heeft naar aanleiding van bovenstaand blog geheel kosteloos het uitgebreide en duurdere pakket Office Home and Business 2016 (dus inclusief Outlook!). Erg blij mee natuurlijk, fijn dat het zo opgelost kon worden. Arnoud ook bedankt! S.d.V.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.