Mag iTunes je muziekbestanden wissen?

itunes-appleApple stal mijn muziek, blogde creatief ontwerper James Pinkum vorige week. Pinkum was 122 gigabyte aan muziek kwijtgeraakt van zijn harddisk, en wist dat te traceren tot een actie van Apple’s iTunes-software. Deze had de harddisk gescand en alle bestanden die iTunes ook had, vervangen door een linkje naar de online muziekbibliotheek. Met een liberale definitie van ‘hebben’, want unieke versies van muziek bij Pinkum werden vervangen door de gewone massa-release, bijvoorbeeld. “The software is functioning as intended,” zegt Apple dan. Wat krijgen we nou?

Zoals Pinkum het samenvat:

(…) through the Apple Music subscription, which I had, Apple now deletes files from its users’ computers. When I signed up for Apple Music, iTunes evaluated my massive collection of Mp3s and WAV files, scanned Apple’s database for what it considered matches, then removed the original files from my internal hard drive. REMOVED them. Deleted. If Apple Music saw a file it didn’t recognize—which came up often, since I’m a freelance composer and have many music files that I created myself—it would then download it to Apple’s database, delete it from my hard drive, and serve it back to me when I wanted to listen, just like it would with my other music files it had deleted.

Ongetwijfeld dacht Apple dat dat handig is. Als muziek al in de cloud staat, waarom zou je daar nog domme lokale harde schijven mee lastig vallen? Vervang het lekker door een linkje en je kunt er overal bij. Oké, jammer van die unieke prereleaseversie die we nu vervangen hebben door de massa-editie, maar dat is een implementatiedetail. Of, het programmeurexcuus: dan moet je die prerelease niet de metadata geven van de gewone versie. Functioning as intended, pebkac.

Pinkum dook ook maar meteen in de voorwaarden. Letterlijk iets over dit wissen kon hij niet vinden (en ik ook niet), maar het staat er wel half:

iCloud Music Library is turned on automatically when you set up your Apple Music Subscription…When your Apple Music Subscription term ends, you will lose access to any songs stored in your iCloud Music Library.

Gaan we even kijken wat dat iCloud Music Library dan precies is:

Dankzij iTunes Match kun je al je muziek in iCloud bewaren, zelfs muziek die je van cd’s hebt geïmporteerd. Je hebt dan op al je apparaten toegang tot je muziek en kunt je hele bibliotheek beluisteren, waar je ook bent. Abonneren op iTunes Match doe je op je Mac, pc of iOS-apparaat.

Verder een hele mooie pagina met vlotte teksten, hippe plaatjes en een blij gevoel, alleen ik mis één detail: dat bestanden worden gewist nadat ze zijn “toegevoegd” aan de iCloud.

Maar is dat wel zo, wórden die bestanden per direct gewist na de import? Diverse bronnen zeggen van niet. Zo laat deze Twitteraar zien dat het best eens ‘gewoon’ een pebkac kan zijn: dialogbox niet goed gelezen, het verschil tussen “Delete download” en “Delete song” is immers reuze evident dus wat ben je voor n00b dan. iMore legt uit:

If you choose “Remove Download,” it will send the local file from your hard drive to your Trash, but leave the reference in your library — so that you can stream that track directly from iCloud Music Library. It won’t delete the file until you empty your Trash.

Dus inderdaad, het is een feature en iets waar je zelf voor koos. Dat je niet goed onderzoekt wat er gebeurt als je op een knopje drukt, tsja, dat ligt dan toch echt aan jou.

Juridisch gezien wordt het nu moeilijk. Iets zomaar wissen mag niet, dat moge duidelijk zijn. Je moet toestemming vragen en natuurlijk moet je dan uitleggen wat er gaat gebeuren. Daarbij moet je het te verwachten kennisniveau van de gebruiker in gedachten houden, maar veel verder dan dat komt het juridisch kader niet. De vraag wordt dan dus: is het duidelijk wat Apple hier geprogrammeerd heeft, moet je met die uitlegtekst en die dialog snappen dat je dan alleen een link naar de iCloud-versie van je muziek overhoudt?

Arnoud

18 reacties

 1. “Remove Download” klinkt mij toch echt meer als iets ‘wat ik ooit heb gedownload’ lokaal verwijderen. Niet dat mijn eigen muziek (wat hij ook maakte – of was dat iemand anders) – of het nou naar de cloud geüpload is of niet – verwijderd wordt.

  Muziek wat je via iTunes gekocht en dus gedownload hebt (en dus een perfecte kopie op de cloud heeft) zou daar juist weer wel onder vallen.

  Of het nou in de prullenbak terechtkomt of meteen verwijderd wordt maakt mij weinig uit. Ik heb nog nooit een programma gezien die automatisch massaal bestanden in de prullenbak zet. Dus ik verwacht ook alleen de door mijzelf verwijderde bestanden (die ik me vaak nog kan herinneren) te verwijderen.

  1. Precies! Sterker nog: programma’s die dat wél doen, noemen we meestal zoiets als “malware” of een virus o.i.d. In ieder geval iets kwaadaardigs dus. Dus strikt genomen zou je iTunes dan ook in één van die categorieën kunnen scharen…

 2. When your Apple Music Subscription term ends, you will lose access to any songs stored in your iCloud Music Library.
  Dus als eerst al je lokale bestanden verwijderd zijn en je daarna besluit om je abonnement op te zeggen dan ben je óók al je eigen muziek kwijt? Zijn ze niet minstens verplicht dat te herstellen?

  Verder kan ik me niet voorstellen dat er iemand echt op te wachten zit dat z’n lokale bestanden verwijderd worden. Dat het in de cloud vervangen wordt, kan ik me nog iets bij voorstellen maar van je eigen bestanden moeten ze gewoon afblijven.

 3. Ik heb zulke problemen nou nooit op mijn Linux-systeem. Deels komt dat misschien door mijzelf, omdat ik verstand van zaken heb, goed oplet bij wat ik doe, handleidingen lees en dergelijke, maar ik denk dat het deels ook is toe te schrijven aan het ethos bij open source ontwikkelaars dat software in dienst staat van de gebruiker, en niet in dienst van de software-maker, de muziekindustrie, “de” overheid of andere externe partijen.

  1. Helemaal mee eens. Het is alleen zo ongelofelijk irritant dat het steeds meer moeite lijkt te kosten om op (Apple|Google|Facebook|Microsoft) je gegevens in eigen hand te houden. Maar ook open source is niet heilig. Mijn laatste ergernissen zijn dat Firefox Sync je niet toestaat dat op een eigen server te doen (of bij een fatsoenlijke dienst als pinboard.in), en dat zelf een initiatief als HAT (hatdex.org) die de slogan “your data, your rules” heeft, toch Facebook gebruikt als voornaamste communicatiemethode.

   En ja, je moet goed lezen. Of dat nou bij overstappen van energiemaatschappij is (hoelang zit je er aan vast), of bij een (gratis) abonnement op whatever cloud service. En helaas zijn de ronkende bronnen bij (Apple|Google|Facebook|Microsoft) onvoldoende. Een goede FAQ over iTunes Music is te vinden op http://www.imore.com/everything-you-need-know-about-icloud-music-library.

 4. Misschien ben ik wel te simpel, maar volgens mij is er geen enkele TECHNISCHE reden waarom Apple bestanden zou willen/moeten wissen. Dus het is altijd reclamebabbel en/of voldoende mist maken zodat mensen accepteren dat ze er mee wegkomen. Wat mij betreft is het verder simpel: de betreffende gebruiker valt natuurlijk ook te verwijten dat ‘ie geen backup heeft.

 5. Dank voor het plaatsen.

  Wat ik erg schokkend vond is dat iTunes ook beslist welke versie je mag houden van een bepaald nummer. De blogger had van een bepaald nummer meerdere versies, die hij na lang zoeken had gevonden en erg blij mee was. Die versies waren ook weggehaald en vervangen door de “standaard” versie zoals Apple dat zag.

  En om het nog gekker te maken: ook zijn eigen, zelfgemaakte muziek was verdwenen….

  Dat het deleten niet (zomaar) mag lijkt me vrij duidelijk, maar wat zou je er tegen kunnen doen? Kan e je eigen muziek dan terug vorderen? Of heb je gewoon pech?

 6. In het verhaal van de persoon zit zowel een stuk PEBKAC en een hele domme fout van Apple.

  PEBKAC

  Een ieder die met iTunes en een iOS-device werkt weet dat iTunes altijd wist naar de prullenbak. Als je dan blindelings je prullenbak leeg maakt, tja, dan wis je uiteraard de bestanden. Deze persoon is dan ook mede schuldig aan het verwijderen van de bestanden.

  Domme fout Apple:

  In deze situatie had men in iTunes moeten programmeren dat men voor de daadwerkelijke uitvoerende actie van verplaatsing alsnog een heldere en duidelijke melding had moeten geven. Immers is dit een actie met een behoorlijke impact en moet men de eindgebruiker wel extra bij de hand nemen. Men had dan het volgende kunnen vragen:

  • Wil men alleen een link in iTunes, maar de bestanden gewoon laten staan
  • Wil men een link in iTunes en de bestanden verplaatsen
  • Geen verder actie ondernemen en stoppen

  Afhankelijk van de keuze van de eindgebruiker had men dan de juiste actie moeten ondernemen.

  1. Vertrouw nooit op de beschikbaarheid van de prullenbak. De prullenbak kan vol zitten of te klein zijn. En de gebruiker kan ingesteld hebben om bestanden niet naar de prullenbak te verplaatsen.

 7. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat ik de ‘diensten’ van alle iTunes, dropboxes, Googlkedocs etc echt niet mis. Wat een gezeik weer met die regeltjes en voorwaarden. Ondertussen wordt je aan alle kanten gewoon keihard genaaid door die gasten.

 8. Toont meteen ook aan waarom je zelf ook altijd voor een backup moet blijven zorgen, simpelweg omdat er van alles mis kan gaan. Zo is het weinig moeite om al die mediabestanden gewoon te back-uppen naar een NAS schijf.

  Ik gebruik zelf DropBox, Google Drive, OneDrive, Stack en iCloud als backup voor folders waarin ik regelmatig met data aan het werk ben. Iedere cloud verwijst dan wel weer naar een aparte folder maar da’s geen probleem. Het voordeel hierbij is dat ik zo bestanden kan delen tussen mijn desktop, mijn laptop, mijn MacBook en mijn tablets en mobieltjes. Plus, via de web interface kan ik er ook overal bij komen. Da’s handig!

  Maar wat ik belangrijk vind gaat ook naar mijn NAS schijf van 2 TB simpelweg omdat ik geen risico’s neem met mijn data.

  Overigens plaatst iTunes gewoon een kopie van je media op je lokale schijf en die kan ook naar de backup.

 9. Er zijn gewoon veel meer mensen die niet goed weten wat doorgewinterde ict-ers bedoelen met hun vaktermen. Computers (en iTunes) zijn er voor iedereen. Programmeurs, usability ontwerpers enz horen daar gewoon rekening me te houden. (Jullie hebben zeker nog nooit iets aan je moeder moeten uitleggen…..)

  1. Ik moet regelmatig iets aan mijn zeer digibete moeder uitleggen. Maar zij erkent dat een computer een complex apparaat is dat een bepaalde hoeveelheid basiskennis vereist. En dat je bereid moet zijn om fouten te maken en te leren om zo’n apparaat onder de knie te krijgen. Met een graafmachine kun je tenslotte ook niet zomaar 123 de rechtste sleuven graven.

   De mensen die in mijn (toegegeven, gelimiteerde) ervaring de meeste fouten maken zijn de mensen die het allemaal wel denken te weten terwijl ze in werkelijkheid te weinig weten om door te hebben dat ze weinig weten.

   Daar staat dan inderdaad weer tegenover dat er een kleine groep mensen in de ICT rondloopt die inderdaad zo vergroeid is met hun vaktermen dat ze niet meer doorhebben dat het vaktermen zijn die anderen wellicht niet of verkeerd snappen. Maar zulke figuren heb je in elk beroep.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.