Nee, bij opzeggen wegens prijsverhoging geldt géén maand opzegtermijn

sim-telefoon-telfortEen lezer vroeg me:

Op 19 mei heeft Telfort per e-mail aangegeven dat de prijs van mijn internetabonnement per 1 juli a.s. wordt verhoogd. Daarbij werd vermeld dat ik mijn abonnement kosteloos kan aanpassen of opzeggen tot 1 juli 2016. Vervolgens heb ik op 15 juni telefonisch opgezegd, waarop ik een bevestiging kreeg dat mijn abonnement per 15 juli wordt beëindigd. De klantenservice van Telfort gebeld en die zeggen dat een opzegging áltijd dertig dagen opzegtermijn kent. De AV erbij gepakt, maar dat mocht niet baten. Wat kan ik nu doen?

Bij een normale opzegging van een telefoniecontract geldt inderdaad een opzegtermijn van dertig dagen vanaf de dag waarop je de opzegging doorgeeft (art. 7.2a lid 3 Telecomwet). Maar het gaat hier niet om een normale opzegging; een telecomcontract mogen opzeggen is een wettelijk recht wanneer de aanbieder het contract wijzigt.

Bij een contractswijziging (waar ook een prijsverhoging onder valt) mag je altijd opzeggen. Het moment waarop die opzegging effect heeft, is het moment waarop die wijziging in werking zou treden. Dat is hier dus 1 juli, en je mag dus op 30 juni nog opzeggen om vervolgens een dag later van je contract af te zijn.

De wet (art. 7.2 Telecomwet) zegt niet expliciet dat de opzegging ingaat er datum contractswijziging. Dat is wel zo logisch, het hele idee is immers dat je kunt opzeggen om niet aan de nieuwe regels gebonden te zijn. Gelukkig is bij Telfort dit geen discussie, want in hun AV staat letterlijk:

16.4. Indien een Klant een wijziging, die betrekking heeft op een door hem afgenomen Dienst, niet wenst te accepteren, kan hij de Overeenkomst met betrekking tot die Dienst schriftelijk beëindigen met ingang van de datum waarop de wijziging van kracht wordt. De schriftelijke opzegging dient voor de ingangsdatum van de wijziging door Telfort te zijn ontvangen.

Mijn cursivering. Dus hoe de klantenservice erbij komt dat er een maand opzegtermijn geldt en je daarmee op 15 juli uitkomt, is me een volslagen raadsel.

Het vervelende is, wat doe je nu praktisch als de klantenservice blijft bij die 15 juli. Je automatische incasso intrekken en handmatig nog een halve maand betalen (15 juni tot 1 juli) levert juridisch het correcte resultaat op. Maar ik gok zomaar dat er dan een incassoprocedure begint met mogelijk een notering bij Preventel. En heb je daar zin in voor die beperkte hoeveelheid geld?

Arnoud

18 reacties

 1. Na die aankondiging van de prijsverhoging ben ik direct overgestapt. Diezelfde week kreeg ik een belletje van Telfort, of ik niet toch wilde blijven voor een fikse korting bij een 2-jarig abonnement. Nou nee, dank je.

  Overigens, Arnoud’s suggestie heb ik een aantal jaren geleden toegepast bij XS4ALL (ook KPN) en daar kreeg ik netjes een creditnota.

   1. Zou dat in deze geen schade kunnen zijn door de vaak hogere kosten die je hierdoor maakt? Bv prepaid vs het gewenste abonnement zorgt vaak voor hogere kosten per minuut/sms/mb of het mislopen van een aanbieding. En zou dit geen schade zijn die je kunt claimen zodra ze je eenmaal voor de rechter dagen om betaling te eisen. Uiteraard is het dan wel redelijk ze hiervan zsm op de hoogte te stellen.

 2. hoe de klantenservice erbij komt dat er een maand opzegtermijn geldt

  Simpel (nee niet de provider) : die medewerker kijkt op z’n beeldscherm en volgt het script voor ‘opzeggen’. En daar staat standaard 1 maand. Die medewerkers hebben echt geen idee / kennis van zaken. Ik zou gewoon alsnog schriftelijk (conform AV) melden, eventueel met quote van het stukje AV en in dat schrijfsel zelf de einddatum 1-7 aangeven.

 3. Wat houdt die incassoprocedure in? Hoe zuur kunnen ze je het leven maken zonder gerechtelijke uitspraak? En, aangezien dit particulier-vs.-particulier is, kan je die zelfde middelen ook tegen hun inzetten? Modder terug gooien, zeg maar.

 4. Je automatische incasso intrekken en handmatig nog een halve maand betalen (15 juni tot 1 juli) levert juridisch het correcte resultaat op.

  Ik denk dat het juridisch gepast is de opzegging per wijzigingsdatum schriftelijk te bevesitgen als deze telefonsch geweigerd is. Vervolgens om eventueel bezwaar te maken tegen de factuur waarop een verkeerde periode vermeld staat en pas noodzakelijk te betalen als er een correcte factuur wordt verzonden.

 5. Ik kan uit ervaring vertellen dat Telfort een erg nare partij is als je je gelijk wilt halen. Nog vervelender is als je door een administratieve fout van Telfort in de problemen komt. Mijn situatie: Ik had een aantal jaar geleden vaste telefonie en ADSL van Telfort. Omdat ik verhuisde van Rotterdam naar de Zaanstreek kwam ik te wonen in een regio met een ander netnummer. Telfort heeft daarom mijn vaste telefonie eenzijdig opgezegd en daar begon de ellende. Ik kon namelijk bij sales geen vaste telefonie meer aanvragen omdat ik deze volgens hun eerst moest opzeggen. Ik kon bij de helpdesk mijn vaste telefonie niet opzeggen omdat ik dan eerst bij sales vaste telefonie aan moest vragen en zo was de circel rond. Dit kastje muur verhaal is toen 6 maanden lang tot in de treuren door gegaan en op een ingebrekestelling werd gewoon niet gereageerd. Ondertussen incasseerde Telfort wel gewoon geld voor vaste Telefonie. Uiteindelijk was de wake-up call het storneren en opleggen van een incassoblokkade en het te veel geïncasseerde te verrekenen met de nog te betalen rekeningen. Het gevolg was dan wel weer dat Telfort mijn ADSL verbinding afstuitte en er een incassobureau (Intrum Justitia) op heeft gezet. In tegenstelling tot wat wordt beweerd was Intrum Justitia wel voor rede vatbaar en hebben ze na het door mij aangeleverde bewijs per direct het incasso dossier aan Telfort teruggegeven. Dit bewoog Telfort echter niet om mijn internet verbinding te herstellen of met wat voor vorm van compensatie dan ook te komen. Uiteindelijk heb ik ze aan de hand van mijn eerdere ingebrekestelling medegedeeld dat ze in verzuim waren en dat ze 7 dagen hadden om de dienstverlening te herstellen. Nadat ook daar niet op werd gereageerd heb ik de verbinding over laten nemen door TweakDSL en had ik binnen enkele dagen weer internet. Dit weerhield Telfort er echter niet van mij te blijven aanmanen en uiteindelijk heb ik ze via de geschillencommissie moeten dwingen hier mee te stoppen en heb ik tevens mijn geld terug kunnen halen. Al met al heeft dit verhaal ongeveer een jaar geduurd. Oftewel, bedenk je heel goed waar je aan begint.

   1. Kennelijk blijven mensen toch aan Telfort beginnen. Telfort heeft kennelijk geleerd dat hoe erger ze het maken, hoe meer ze verdienen. Het zou me niet verbazen dat het gewoon strategie is om een helpdesk te hebben die niks weet en verkeerde dingen zeggen. De meeste mensen zullen op den duur wel opgeven denk ik.

    Het was 10 jaar geleden precies hetzelfde als nu. En wat nog het mooiste is, net als Rob ben ik naar TweakDSL gegaan, wat ook van KPN is, maar dan duurder. Dus KPN verdient sowieso: of via slechte service van Telfort, of via dure prijzen bij henzelf met Tweak ertussenin.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.