Elektronicaboeren schenden consumentenwet met garantiestickers

warranty-voidGadgetmakers zoals Sony en Microsoft schenden Amerikaanse garantiewetgeving, las ik (dank) bij Vice. Vrijwel iedereen heeft van die stickertjes: maak dit apparaat niet open, op straffe van verlies van je garantie. Dat blijkt dus onzin volgens Vice, er is dwingend Amerikaans recht die je toestaat je apparaten te openen. En zo is het ook bij ons.

Vice baseert haar argument op de Magnuson-Moss Warranty Act uit 1975. Deze verbiedt het koppelen van een garantie aan specifieke dienstverleners of onderdelen. Die wet is er ooit gekomen omdat autofabrikanten alleen garantie gaven als je bij de dealer je auto liet repareren met originele onderdelen, maar de wet is generiek genoeg om ook op computerhardware en gadgets te lezen.

Bij ons hebben we geen MMWA, maar wel het algemene begrip conformiteit. Een product moet voldoen aan de redelijkerwijs gewekte verwachtingen, en doet deze dat niet dan moet de winkel het gratis herstellen of vervangen. Daar kunnen geen voorwaarden aan worden gesteld, en al helemaal niet “je mag het product niet open maken”.

Wat je met dat apparaat hebt gedaan, is alleen relevant als daar het probleem door is ontstaan. Heb je een aftermarket-voeding geplaatst en is het moederbord vervolgens opgeblazen, dan zul je moeilijk kunnen claimen dat het moederbord niet conform de verwachtingen was. Maar breid je het geheugen uit en houdt het toetsenbord er vervolgens mee op, dan moet de winkel toch echt dat defecte toetsenbord herstellen.

Maar let wel: het gaat hier om de wettelijke garantie, de plicht van de winkel tot herstel en vervanging bij problemen. Een fabrikant of importeur heeft die plicht niet. Het staat hem dus vrij om aanvullende reparatie- of vervangingsregelingen te bieden, en daarbij mag hij dus eisen stellen. Inclusief de eis “vervalt als je hem open maakt”. Heb je dus liever fabrieksgarantie dan een claim bij de winkel, houd je dan wél aan de eisen die de fabriek stelt.

Die sticker is dus ook bij ons betekenisloos. Als waarschuwing is hij misschien handig: pas op, weet wat je doet als je deze sticker verbreekt. Maar als je een apparaat koopt, heb je gewoon het récht dat ding open te maken en erin te prutsen. Zolang je maar accepteert dat de kosten van dat prutsen voor jou zijn. Maar de rést van het product blijft de verantwoordelijkheid van de winkel.

Arnoud

7 reacties

 1. Die sticker is dus ook bij ons betekenisloos.

  Dat vind ik niet. Als bijvoorbeeld mijn telefoon stukgaat stuur ik die direct naar de fabrikant en niet naar de webshop waar ik die gekocht heb. Dat is veel makkelijker en sneller. Sterker nog, mijn fabrikant betaald ook de kosten om het toestel naar hen op te sturen. Aangezien fabrieksgarantie wel degelijk door de sticker wordt beinvloed is dat dus voor mij wel van significante betekenis. Ik zou niet graag een defect toestel naar de webshop sturen. Dan ben je hem makkelijk een maand kwijt.

 2. Maar in principe hebben wij als consument toch niets te maken met de fabrieksgarantie? Garantie wordt geleverd door de verkopende partij, dus in principe zou je kunnen stellen dat de fabrieksgarantie iets is voor de verkopende partij in de zin dat zij eventuele kosten voor de garantie claim op die manier kunnen afwentelen op de fabrikant.

  Helaas zijn er niet zo veel winkels die daadwerkelijk garantie leveren; zij doen dat alleen op het moment dat 1) er nog fabrieksgarantie is en 2) de fabrikant de garantie claim accepteert. Er zijn er maar bar weinig die gewoon dat beetje extra willen doen voor hun klant.

  Het zou goed zijn als meer (lees: alle) consumenten weten waar ze recht op hebben zodat winkels gedwongen worden op een fatsoenlijke manier garantie te leveren zodat wij er niet zelf achteraan hoeven te jagen. En wat Hal zegt helpt dan ook niet; als wij gelijk maar naar de fabrikant gaan, dan leren die winkels het nooit. Ik zeg, koop het dan ook bij die fabrikant want als je niet voor de garantie en support naar de winkel gaat, waarom zou je die winkel dan hun marge betalen om het te leveren? Als een winkel alleen dozen wil schuiven, dan hebben ze wat mij betreft ook geen bestaansrecht.

  1. Zou inderdaad erg goed zijn wanneer consumenten beter op de hoogte zijn van hun rechten. Wanneer je nu contact opneemt nadat de fabrieksgarantie net is afgelopen ze zeggen ‘sorry, geen garantie en nog een fijne dag’. Mijn ervaring is dat wanneer je dan vervolgens art. 7:17 BW (non-conformiteit) roept ze ineens toch gaan proberen om je te helpen……… Heb dat inmiddels al meerdere malen meegemaakt zowel bij een webshop als bij wat bekend staat als winkel met service…. Het is alleen jammer dat ze pas gaan lopen wanneer je verwijst naar het relevante wetsartikel……

 3. Maar hoeveel consumenten weten dat “warranty” duidt op fabrieksgarantie en niet productconformiteit? Ik denk dat de meeste mensen denken, oh jee, als ik deze sticker erafhaal dan kan ik niet meer terug naar de winkel. Het lijkt mij dat het hier gaat om een ‘onjuiste mededeling’ betreft garantie die wat mij betreft door ACM beboet mag worden.

  1. Sterker nog, genoeg winkels die weigeren om garantie te leveren als het product niet in onbeschadigde toestand, in originele verpakking, met alle bijgeleverde accessoires en handleidingen, én de originele aankoopbon wordt ingeleverd.

   Dat dat bij een garantiegeval 9 van de 10 keer niet meer kan lijkt me duidelijk.

 4. okee,dus u opent een toestel en verbreekt de verzegeling, u maakt met uw schroevendraaier een flinke kortsluiting , en dan kunt u hem zo maar retour doen en eist een garantie regeling??? fraude word zo in de hand gewerkt. ik denk dat men niet weet hoe vaak dit soort dingen voorkomen maar dit zijn de gevolgen van de wetten die tegenwoordig geleden. “vind hem niet mooi meer dus sloop hem en breng hem retour” winkel of webshop geeft me zo een nieuw toestel mee.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.