Mag je jezelf een merknaam.expert noemen?

http-www-url-merk-adres-hand.pngEen lezer vroeg me:

Onlangs is de ‘.expert’-domeinnaamextensie vrijgekomen. Ik wil graag een paar van die domeinnamen vastleggen omdat ik als IT-specialist me best expert in diverse merken software durf te noemen. Maar mag dat of is dat merkinbreuk?

Over merken en domeinnamen bestaan veel misverstanden, waarvan een hoop zijn ontstaan in de cowboytijd. Het belangrijkste misverstand is dat alleen een merkhouder een domeinnaam zou mogen hebben die gelijk is aan het merk.

Merken zijn bedoeld om een eerlijke markt te verzorgen. Merknamen (en logo’s, maar domeinnamen zijn niet grafisch) zijn dan ook beschermd met name om de afkomst van de producten te kunnen garanderen. Als je die garantie verstoort, dan pleeg je in principe merkinbreuk.

Op een domeinnaam een shop opzetten waarin je concurrerende producten verkoopt, verstoort die garantie. Ik denk Coca-cola te gaan kopen maar krijg Pepsi. Dat is niet de bedoeling, en daarom is Pepsi verkopen op cocacola.nl niet toegestaan. Zou je echter keurig de merkproducten zelf daar gaan verkopen, dan doe je geen afbreuk aan die afkomstfunctie en zou het dus goed moeten gaan.

Ik zeg zou, want er zijn meer manieren om merkinbreuk te plegen. Ook jezelf voordoen als de merkhouder of een officiële dealer is een probleem. En daar gaat het vaak fout bij merknaam-domeinnamen.

Ik noem ze altijd Welkom bij merknaam-sites: generiek opgezette shops met “Welkom bij $merknaam” bovenin en nergens een goed zichtbare eigen aanduiding of bedrijfsnaam. Dat gaat mis, want zo wek je stilzwijgend de indruk dat sprake is van een officiële shop van de merkhouder.

Hetzelfde zou ik zien bij de .expert-extensie. Natuurlijk is het legaal om te zeggen dat je expert in Microsoft Azure bent, of juist Java-specialist of wat dan ook. En of je dat dan doet vanaf java.expert of java-expert.nl maakt natuurlijk helemaal niet uit. Waar het om gaat, is dat die site niet de indruk wekt dat de merkhouder er iets mee te maken heeft. Gebruik dus in ieder geval een duidelijke eigen persoons- of bedrijfsnaam (vuistregel: gróter dan de merknaam van die houder).

Terzijde: wat is dat toch met al die nieuwe extensies? Ik zie er het .nut niet meer van in.

Arnoud

15 reacties

  1. Meh. Een Samsung.Expert is iemand die zich b.v. specialiseert in de verkoop en reparatie van Samsung producten. Dan heeft de site dus b.v. de Titel “Wim ten Brink, Expert Samsung Reparateur” of zo. De site moet een bepaalde relatie hebben tot het merk zonder de claim dat jij het merk representeert.

 1. Java is ook als merk geregistreerd dacht ik. Een duidelijke tekst kan helpen, in dit geval bv Welkom bij X, de expert in Y.

  Voor zover ik het begrijp is het dan goed als je enkel diensten/producten verkoopt van Y of in dit geval daar advies over geeft.

  1. Mee eens. Met .shop of .dealer zou ik eerder het gevoel hebben om met de officiele instantie van doen te hebben, maar bij .expert heb ik dat een stuk minder. Overigens heb ik het idee dat het voor veel eigenaren alleen maar betekend dat ze naast “java-expert.nl” nu ook “java.expert” aan moeten vragen en er verder weinig veranderd. (Beetje hetzelfde als toen de .eu uitkwam)

 2. De eeuwige nieuwe TLD’s… volgens mij gewoon een poging om uit de stervende ‘ik moet X.com hebben want dat is mijn identiteit’-overtuiging toch nog een slaatje te slaan – immers, vrijwel iedereen die ik zie surfen typt gewoon ‘X’ op Google in en springt zo naar X.{com,net,nu,nl,foobar} toe.

  Maar ’t is een makkelijke manier om geld te verdienen, lijkt me. En goed voor veel ego’s, want wiegeefternuwatomeeneigentldvoor.amsterdam?

 3. De vraag naar het nut van nieuwe extensies is eigenlijk een omgekeerde vraag. Wat was het nut van het beperken van het aantal extensies? Zeker gezien er voor het overgrote deel van de extensies geen vereisten (bv. nationaliteit) bestaan buiten het betalen van een kleine som geld.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.