Mag een webshop je bij registratie akkoord laten gaan met de verkoopvoorwaarden?

Een lezer vroeg me:

Bij een webshop waar ik laatst bestelde, moest ik een account maken. Oké, maar daarbij moest ik ook akkoord gaan met de verkoopvoorwaarden. Daarin bleek te staan dat deze op ieder moment konden wijzigen en dat ik maar bij elke bestelling moest controleren of ik nog akkoord was. Een beetje slinkse truc lijkt me, is dat legaal?

In principe is het legaal om mensen voorafgaand aan het bestellen te vragen een account te maken, en je kunt ze daarbij ook akkoord laten gaan met je verkoopvoorwaarden. Met die constructie valt elke verkoop vanaf dat account vervolgens onder die verkoopvoorwaarden.

Handig voor beide partijen: voor de verkoper want je hoeft het niet steeds te vragen, en voor de koper want die hoeft ze maar één keer te lezen.

De truc van deze webshop doet wat minder gezellig aan. Het lijkt erop dat men zo wil voorkomen dat de klant wijzigingen opmerkt, en dat is natuurlijk een beetje raar. Je kunt zo van alles erin smokkelen, van een kortere betalingstermijn tot boetes of moeilijke klacht- of retourprocedures (bij zakelijke aankopen legaal) en de klant mag niet klagen want gaf een blanco akkoord op de voorwaarden.

Juridisch gezien is dit erg problematisch. Hoofdregel bij het wijzigen van algemene voorwaarden is dat ze dan opnieuw ter hand moeten worden gesteld, net zoals bij de eerste voorwaarden. Stiekem veranderen en “u had gisteren moeten kijken wat er was veranderd” is dus niet legaal. Je moet echt werken met een popup of mailtje dat de wijzigingen aankondigt. Het lijkt mij redelijk als je dan ook even een periode gunt om de voorwaarden te lezen, maar bij een webshop-constructie zou het genoeg zijn om te zeggen “Vanaf uw volgende aankoop gelden onderstaande voorwaarden”.

(Maar Facebook en Twitter doen dat toch ook? Klopt, en dat is ook niet legaal zei Calimero.)

Arnoud

9 reacties

 1. Staan dit soort voorwaarden niet op de grijze of zwarte lijst? En dan doel ik met name op het eenzijdig wijzigen zonder de wederpartij actief te informeren en de keuze te geven de wijziging te weigeren.

  Bij een webshop zou een weigering kunnen betekenen dat je niet meer kunt bestellen.

   1. In Nederland kan de ACM wat doen, maar ook de ACM kan een euro maar een keer uitgeven. In de praktijk pakt de ACM maar een klein deel aan van wat er gebeurt.

    Ik kan daar een voorbeeld bij geven. Sinds 13 juni 2014 is het verboden om meer dan de directe kosten voor een betaalmiddel in rekening te brengen (art. 6:230k BW). Deze regel wordt door heel veel bedrijven overtreden en de ACM heeft alleen een paar voedselleveranciers aangepakt. Daarna ging de ACM er vanuit dat bedrijven daarna wel op de hoogte waren van de regels. Ziggo rekent een euro voor een acceptgiro, terwijl ze daar zelf 50 cent voor moet betalen aan de bank en EnergieDirect rekent drie euro voor handmatig overboeken, terwijl ze daar zelf 10 cent voor moet betalen aan de bank (zie ook Leidraad Consumentenrechten, pp. 69-70).

    1. Juist omdat de ACM beperkte middelen heeft helpt gericht klagen, ze willen hun beschikbare tijd beter besteden dan aan in het wilde weg bij webwinkels algemene voorwaarden downloaden en die analyseren.

    2. Je mag, als de bank jou 10ct in rekening brengt, die niet 1-op-1 doorbelasten aan de klant onder de noemer “transactiekosten”. Het staat je wel vrij om een bedrag van 20ct in rekening te brengen onder de noemer “administratie en verwerkingskosten”, omdat je dan niet meer sec betaald voor de bankoverschrijving, maar meer algemeen de kosten die de aanbieder moet maken. Diverse vakantie/ticket-veiling systemen brengen ook voor elke gewonnen veiling een bedrag van een paar euro in rekening en dat mag ook gewoon. (Sterker nog: Dat is (grotendeels) hun verdienmodel.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.